Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Benzinas pasiekė 2 Eur ribą: kaip bent 10 proc. sumažinti nuvažiuoto kilometro kainą

Dideli dalykai susideda iš smulkmenų. O taupus važiavimas – nebūtinai yra nuobodus. Tokias tiesas sufleruoja efektyvaus važiavimo ekspertų patarimai.
Degalų rodyklė
Degalų rodyklė / 123RF.com nuotr.

Žemiau tekste pateiksime visas dedamąsias, kurios lemia degalų suvartojimą. Kiekvieno paminėto punkto vertė – vidutiniškai 2 proc. Jei atsižvelgsite į visus punktus, degalų suvartojimą sumažinsite bent iki 10 proc. Taigi, jei važinėjote neracionaliai ir už benziną degalinėje iki šiol mokėjote 2 Eur, reali degalų kaina jums sumažės iki 1,8 Eur.

Pradėkime nuo to, kad efektyvus, protingas važiavimas ir nebūtinai yra važiavimas „pensininko“ režimu – jokiu būdu. Lengva koja yra tik viena iš keleto dedamųjų, lemiančių nuvažiuojamo kilometro kainą. Bet apie viską nuo pradžių.

1. Kam birbinti variklį?

Pradėkime nuo proceso pradžios – ką darome ryte atsisėdę į automobilį ? Užvedame variklį, laukiame ateinančių vaikų ar kitų šeimos narių. Belaukdami naršome telefone, skaitome naujienas.

Patikėkite, birbinti variklį ryte nėra jokios prasmės. Kenčia ir kaimynai (nuo triukšmo), ir ekologija, ir degalų sąnaudos gali šoktelėti iki 20 l/100 km. Dienos suvestinėje šis skaičius jūsų statistiką pablogins (taigi ir netiesiogiai degalų kainą pakels) tikrai pastebimai.

Norint sutaupyti degalų, patariama išjungti variklį sustojus bent kelioms minutėms: prie geležinkelio pervažos, reguliuojamos sankryžos ir netgi spūstyje. Start / Stop sistema tam ir sukurta, kad ja naudotumėtės, neatjunkite jos be svarbios priežasties. O jei galvojate, kad ši sistema gadina starterį ar akumuliatorių bateriją, žinokite, kad automobilių gamintojai atsižvelgia į šį aspektą ir daro korekcijas.

Beje, pradėję važiuoti, nepjaukite žema pavara. Kuo greičiau perjungsite aukštesnę pavarą, tuo bus ekonomiškesnis važiavimas. Kartais apie tai informuoja ir indikatorius prietaisų skydelyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas