Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kelios minutės dėmesio per dieną gali apsaugoti nuo katastrofos

Psichologai sutaria, mokant vaiką saugaus elgesio gatvėje, į šalį reiktų atidėti kritiškumą ir skubą. Daugiausiai laimima pasitelkus edukacinius žaidimus, vaizdines priemones, taip pat – tėvų įsitraukimą, nuoseklumą, kantrumą, žaismingumą ir atidumą.
Eismo įvykis
Vaikai mokosi eismo taisyklių / 123RF.com nuotr.

Ugdymo užsiėmimus vaikams ir seminarus apie vaikų auklėjimą suaugusiems vedanti psichologė Viktorija Grigorjeva sako, kad vaikui suprantamiausia, jei kalbėdami apie saugų eismą suaugusieji pasitelkia vaizdines priemones, taigi, kalba trumpai ir aiškiai, o kas kiek laiko vaiko vis perklausia, ką šis suprato?

Taisyklės sergsti nuo katastrofų

„Kalbėtis su vaikais apie saugų eismą pirmiausia siūlyčiau tėvams. Būtent iš jų atžalos perima reakcijas į juos supantį pasaulį, kurias vėliau mokytojai tik praplečia ir papildo.

Šiuo atveju svarbu įsigilinti į taisyklių priežastis. Kelių eismo taisyklės mažus ir didelius saugo nuo katastrofų, kurias vaikas pirmiausia patiria žaisdamas, o augdamas dalijasi tuo su aplinkiniais”, – sako V.Grigorjeva.

Psichologė pataria su pačiais mažiausiais (vaikais nuo 1,5 metukų) apie saugų eismą kalbėti šiems suprantama kalba, t. y. pasitelkiant žaidimą.

„Tiesti ir statyti kelius, o per kūrybą prieiti prie šviesoforo ir kelių eismo taisyklių. Tuo metu su vyresniais vaikais (6-8 metų) galima drauge sukurti pasaką apie šviesoforą, kuris visus moko kelių eismo taisyklių ir staiga suserga. Vaiko galima klausti, kas tokioje situacijoje nutiks su eismu? Kas imsis gelbėti šviesoforą ir kaip bus galima pasiekti laimingą finalą?”

Vyresnėliai taip pat gali dalyvauti saugaus eismo mokyklos edukacijose, gali ruošti žinias mažyliams patys (nupiešti, papasakoti, suvaidinti): mokydami kitus saugaus eismo taisykles jie kur kas geriau ir efektyviau įsisavins.

123RF.com nuotr./Vaikai mokosi eismo taisyklių
123RF.com nuotr./Vaikai mokosi eismo taisyklių

Patraukliausi mokymai vilkiko puspriekabėje

„Mokydami vaikus kelių eismo taisyklių, ieškome kuo įvairesnių, žaismingesnių ir vaikams patrauklesnių būdų tam, kad pasiektume geriausių rezultatų.

Viena tokių priemonių – jau antrus metus iš eilės, kartu su partneriais, pristatoma spalvinga edukacinė knygelė vaikams, skirta susipažinti su svarbiausiomis kelių eismo taisyklėmis ir ypač pagrindinių kelių eismo ženklų reikšmėmis.

Popierinė knygelės versija nemokamai platinama „Circle K“ degalinėse, o elektorinę vaikai gali parsisiųsti adresu www.buksauguskelyje.lt”, – pasakoja Simonas Bartkus, „Girteka Logistics“ rinkodaros ir komunikacijos vadovas. (Knygelėje „Būk saugus kelyje“ patraukliai pateikiamos svarbiausios eismo taisyklės, vaikai jų mokomi žaidimo būdu).

Jau daugelį metų „Girteka Logistics“ rūpinasi visuomenės, ypatingai vaikų, edukacija apie saugų elgesį keliuose, skatina vaikus segėti atšvaitus, žinoti reikalingiausias kelių eismo taisykles.

„Volvo Truck Lietuva“ nuotr./Vilkiko kabinoje
„Volvo Truck Lietuva“ nuotr./Vilkiko kabinoje

Įmonė taip pat prisideda prie Lietuvos automobilių kelių direkcijos organizuojamų saugaus eismo akcijų. Jų metu du kartus per metus sostinėje, Katedros aikštėje, pristato edukacinę atšvaitų zoną, įrengtą "Girteka Logistics" vilkiko puspriekabėje.

„Jos viduje vaikai, o ir kartu su jais užsukę tėvai, randa smagų edukacinį žaidimą, kurį žaisdami susipažįsta su informacija, kodėl svarbu dėvėti atšvaitus. Ši edukacinė veikla jau turi ir savo fanų – renginių metu mus aplankantys vaikai ir jų tėvai dalinasi įspūdžiais, jog šios „pramogos“ kasmet nuoširdžiai laukia.

Mūsų praktika rodo, kad patys mažiausi mielai mokosi piešdami, spalvindami, todėl turėdami progą, pavyzdžiui, edukacinių renginių metu, jiems dovanojame būtent spalvinimo knygeles su lipdukais. Pastebime didelį vaikų susidomėjimą, teigiamus tėvų įvertinimus”, – patikino Simonas Bartkus.

Šiemet edukaciniu projektu „Būk Saugus kelyje atkreipti jauniausių eismo dalyvių ir jų tėvų dėmesį siekia socialiai atsakingi verslo partneriai: „Girteka Logistics“, „Circle K“, „Volvo“, „Lietuvos policija”, „Gelbėkit vaikus.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas