Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Elektriniai paspirtukai dega vis dažniau: kaip išvengti nelaimės?

Sprogimas Kauno daugiabutyje atskleidžia realybę: įkraunami įrenginiai sukelia vis daugiau nelaimių.
Paspirtukas
Paspirtukas / 123RF.com nuotr.

Šios savaitės pradžioje viename iš Kauno daugiabučių gyvenamųjų namų įvykęs sprogimas ir nuo jo kilęs gaisras, įtariama, susijęs su įkraunama mikrojudumo priemone – elektriniu paspirtuku. Nors tikslias nelaimės aplinkybes ištirs ekspertai, tačiau augant tokių įrenginių populiarumui tampa akivaizdu, kad ne visi naudotojai žino pagrindinius saugaus jų eksploatavimo principus. Tad kokių veiksmų imtis, kad būtų išvengta skaudžių nelaimių?

„Šiais metais fiksavome jau ne vieną atvejį, kai įrenginiai, kuriuose naudojamos ličio jonų baterijos, sukėlė gaisrus, dėl kurių nukentėjo gyventojų turtas, buvo padaryta žala būstui ir sukelti nuostoliai trečiosioms šalims. Dažnu atveju šios nelaimės kilo pasyviu įrenginio naudojimo metu, tai yra jį įkraunant. Pagrindinis principas, norint išvengti tokių netikėtų nelaimių − laikytis įrenginio instrukcijose nurodytų naudojimo reikalavimų“, − sako Mantas Norkus, „Lietuvos draudimo“ Klientų aptarnavimo centro vadovas.

„Lietuvos draudimo“ nuotr./Mantas Norkus
„Lietuvos draudimo“ nuotr./Mantas Norkus

Pasak eksperto, įkraunami elektriniai paspirtukai, kaip ir kiti ličio jonų baterijas naudojantys įrenginiai, turi nustatytus saugaus eksploatavimo kriterijus. Pagrindiniai iš jų − neleisti baterijoms visiškai išsikrauti, naudoti originalius gamintojo sertifikuotus įkroviklius ir vykdyti periodinius įrenginio patikrinimus autorizuotuose servisuose.

„Taip pat labai svarbu nuolat tikrinti, ar įrenginio baterija ir pats įkroviklis nekaista, neskleidžia kvapo. Tai pajutus, būtina nedelsiant atjungti įkroviklį, įrenginio jokiu būdu nebenaudoti ir kreiptis į autorizuotus specialistus. Jie padės nustatyti gedimą ir patars, ar įrenginys gali būti toliau naudojamas“, − pabrėžia M. Norkus.

Kaip vieną neatsakingo ir neatsargaus elgesio pavyzdžių jis įvardija ir bandymus išimti akumuliatorius. Tokie veiksmai gali ne tik panaikinti galiojančią prietaiso garantiją, bet ir, neteisingai bateriją įdėjus atgal, sukelti gaisrą. Be to, draudžia akumuliatorių ardyti ar į jį kišti įrankius. Tai gali sukelti elektros šoką, sužeidimus, nusideginimus, o taip pat pakenkti pačiam prietaisui.

Ekspertas pabrėžia, kad nemaža elektrinių paspirtukų dalis yra įsigyjama antrinėje rinkoje – atvežami iš užsienio šalių arba perkami naudoti Lietuvoje. Todėl dažnas jo naudotojas netikrina įsigyto įrenginio techninės būklės autorizuotose atstovybėse, neturi informacijos, kaip ilgai ir kokiomis sąlygomis įrenginys buvo eksploatuotas, kokia jo elektroninių komponentų ir mechaninių dalių būklė.

M. Norkus primena 5 pagrindines taisykles saugiam elektrinių paspirtukų naudojimui, kurias turėtų žinoti visi jų naudotojai:

  • Paspirtuko pakrovimui naudoti originalų įkroviklį. Nusprendus naudoti kitą kroviklį rekomenduojama pasitarti su specialistu ar gamintoju ir įsitikinti, ar jis tinkamas jūsų paspirtuko įkrovimui, kilus abejonėms neoriginalaus įkrovikli nenaudoti;
  • Sugedus įrenginio akumuliatoriui – jokiu būdu neardyti jo patiems. Toks ardymas gali lemti ne tik baterijos pažeidimus, teisės į garantinį taisymą praradimą, bet ir toksiškų, sveikatai ir aplinkai pavojingų medžiagų išsiskyrimą;
  • Neignoruoti įkroviklio ar baterijos gedimo požymių. Sugedusio ar netinkamai veikiančio įrenginio nebenaudoti, o paspirtuko techninio aptarnavimo ir remonto darbus patikėti šios srities specialistams;
  • Nepalikti įkroviklių rozetėse, jei įrenginys nekraunamas. Taip pat atlikti periodinius įrenginio įkrovimus, kad būtų užtikrintas normalus baterijos tarnavimo laikas, jei įrenginys nenaudojamas ilgiau kaip keli mėnesiai;
  • Įsigyjant naudotą elektrinį paspirtuką, patikrinti jų techninę būklę autorizuotuose servisuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?