Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Google Maps“ ir „Waze“ atsinaujino: vairuotojai gali išvengti baudų, miestus tyrinėti su papildytąja realybe

Kol visas pasaulis įdėmiai stebi olimpines žaidynes, „Google“ tyliai pristatė reikšmingus savo vystomų navigacijos programėlių atnaujinimus.
Google Maps ir Waze programėlės
Google Maps ir Waze programėlės / Telia nuotr.

Daugiau naujienų apie automobilius ir eismą – rubrikoje GAZAS.LT

„Google Maps“ nuo šiol leis tyrinėti lankomų vietovių istoriją, pasitelkiant papildytosios realybės (AR) technologiją, o „Waze“ įspės apie naujo tipo eismo kameras bei padės dar anksčiau aplenkti uždarytas gatves. Šias ir kitas populiariausių žemėlapių programėlių naujoves pristato „Telia“ ekspertai.

„Paryžiuje vykstanti olimpiada „Google“ paskatino ieškoti kūrybingų būdų padėti Prancūzijos sostinę „apgulusiems“ sirgaliams, o tai pasitarnauja ir kitiems keliautojams. „Google Maps“ dabar gebės nuvesti iki pat pastato įėjimo ir padės rasti automobilio stovėjimo vietą, o „Waze“ leis iš anksčiau pasiruošti būsimiems eismo nesklandumams. Tuo metu bendradarbiaujant su vaizdo žaidimų kūrėja „Ubisoft“ istoriniams objektams sukurtos AR vizualizacijos demonstruoja, kad žemėlapių programėlės iš maršruto planuoklio pamažu tampa įrankiu pažinti miestą“, – teigia „Telia“ išmaniųjų įrenginių ekspertas Marijonas Baltušis.

Pasinerkite į miesto istoriją per savo išmanųjį

AR technologijos debiutas „Google Maps“ naudojantiems asmenims suteiks galimybę pažvelgti į tai, kaip praeityje atrodė vienas ar kitas žymus miesto objektas. Kol kas ši funkcija veikia tik Paryžiuje, bet kompanija žada, jog pasibaigus olimpiados karštinei ji pasieks ir kitus miestus.

„Nukreipę telefoną į Senos upės krantus, vartotojai savojo įrenginio ekrane gali pamatyti laikinus statinius, kurie buvo pastatyti 1900 m. tarptautinei parodai „Exposition Universelle“. Panašios galimybės netrukus pasieks ir tokias miesto garsenybes, kaip Paryžiaus Dievo Motinos katedra, Bastilijos tvirtovė, Tiuiljerių rūmai, kurie išmaniojo ekrane, prieš mūsų akis, atgims taip, kaip atrodė prieš sunaikinimą. Visa tai išbandyti galima atvykus prie kurios nors iš paminėtų miesto įžymybių, spustelėjus „AR Experience“ mygtuką ir išmaniojo kamerą nukreipus į objektą“, – pasakoja M. Baltušis.

Jei šiuo metu neturite galimybės aplankyti Prancūzijos sostinės, „Google“ AR „burtais“ leis pasidžiaugti ir per atstumą. Pavyzdžiui, „Google Maps“ susiradus Eifelio bokštą ir paspaudus „AR Experience“, papildytosios realybės vizualizacijos bus rodomos ir tiesiog patogiai įsitaisius ant sofos.

Navigacija daugiabučių kiemuose bei lengvesnis pranešimas apie incidentus

Jei dėl kokių nors priežasčių nemėgstate naudoti „Waze“ programėlės, naujausia „Google Maps“ versija jums leis lengviau pasitelkti bene pagrindinį jos privalumą – pranešimus apie eismo incidentus. Vartotojai nuo šiol aplikacijoje matys kur kas didesnius mygtukus, padėsiančius pažymėti kelyje įvykusią avariją, kelio darbus ar policijos reidą, taip pagelbėjant kitiems ta pačia kryptimi važiuojantiems vairuotojams.

Streso lygį keliaujant taip pat turėtų sumažinti „Google Maps“ pažanga naviguojant pastatų prieigose. Jei anksčiau programėlė nuvesdavo tik iki įvažiavimo į pastato teritoriją, nuo šiol ji gebės rodyti maršrutą iki pat jo įėjimo. Tai turėtų ypač pasitarnauti vykstantiems į nežinomus daugiabučių namų kvartalus ar didelius prekybos centrus.

Įspėjimai apie eismo ribojimus ir naujo tipo eismo kameras

Nors „Google Maps“ iš „Waze“ perima vis daugiau funkcijų, o technologijų milžinė pastarosios tobulinimui skiria kiek mažiau dėmesio, kol kas nepanašu, kad šie žemėlapių „grandai“ artimiausiu metu galėtų būti sujungti į vieną programėlę. Tą įrodo naujausias „Waze“ atnaujinimas, kuris tik dar labiau sustiprins unikalius jos privalumus.

„Nors paradai, maratonai, koncertai ir kiti renginiai smarkiai pagyvina miesto gyvenimą, dėl jų uždarytos gatvės vairuotojams dažniausiai tampa dideliu galvos skausmu. Nuo šiol „Waze“ iš anksto pranešimu informuos apie eismo ribojimus mieste, jei vartotojas neseniai važiavo per paveiktą rajoną ar jo apylinkėse turi išsaugotų vietų. „Waze“ taip pat išsamiai informuos apie ribojimų priežastį, dabartinę eismo situaciją ir netgi leis ja pasidalinti su draugais, taip jiems padedant išvengti patekimo į dideles spūstis“, – aiškina „Telia“ išmaniųjų įrenginių ekspertas.

Be viso to, naujausi atnaujinimai programėlę „išmokys“ įspėti ne tik apie greičio matuoklius, bet ir apie vis labiau didžiuosiuose miestuose populiarėjančias autobusų juostų, saugos diržų, išmaniojo naudojimo ir kitas kontrolės kameras. Tai turėtų smarkiai prisidėti prie eismo saugumo bei vairuotojus apsaugoti nuo netikėtų baudų.

Navigacijai nekliudys net užrakintas ekranas

Dažnai žemėlapių programėles naudojantys vartotojai greičiausiai bent kartą yra papuolę į situaciją, kai telefono ekranas netikėtai užsirakina ir dėl to nutrūksta maršruto rodymas. Bandymas nuskaityti veidą, piršto atspaudą, o gal net ir suvesti slaptažodį, vairuojant gali būti labai pavojingas, todėl „Waze“ jau netrukus leis naudotis navigacija, net ir esant užrakintam išmaniojo ekranui.

„Android“ įrenginius ši naujovė pasieks jau šį mėnesį, o „iPhone“ savininkams jos reikės palūkėti iki rudens.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?