Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Vingio parką automobiliais važiuojančius vilniečius vaikyti ketinama mokesčiais

Į Vingio parką reikia keliauti pėsčiomis arba važiuoti dviračiu, riedlente, riedučiais. Nebent tai būtų šeima su mažais vaikais ar neįgalieji su vežimėliu. Kitiems, mėgstantiems atvažiuoti nuosavu automobiliu iki pat Vingio parko estrados, teks įpročius keisti – arba mašiną palikti parko prieigose, arba sumokėti už stovėjimą.
Atnaujintas Vingio parkas
Atnaujintas Vingio parkas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vingio parke kartais trūksta automobilio stovėjimo vietų atvažiavusiems čia pasivaikščioti ar pasivažinėti riedučiais, riedlente. Kad ir kaip paradoksaliai skambėtų, vis dėlto daugybė žmonių būtent taip įsivaizduoja pasivaikščiojimą – atvažiuoji iki pat Vingio parko estrados, o tada jau eini pėsčiomis.

Neleis važiuoti prie estrados

Tačiau įpročius teks keisti. Stovėjimo vietų Vingio parke mažėja, nes parką prižiūrinčios viešosios įstaigos „Vilniaus miesto parkai“ direktorius Laisvūnas Budėnas žada jau artimiausiu metu užtverti estrados prieigas automobiliams. Užtvaras jau įrengtas, tik kol kas yra pakeltas. Tačiau jį nuleidus arčiau privažiuoti galės tik renginių organizatoriai ir jų aptarnaujantis transportas.

„Dabar automobilius net prie pat estrados sustato, o ten žmonės vaikšto, vaikai bėgioja, važinėjasi dviračiais, tai labai nesaugu“, – teigė L.Budėnas.

Jam antrino ir Vilniaus vicemeras Linas Kvedaravičius: „Kai kas norėtų automobiliu ir į pačią estradą užvažiuoti.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Atnaujintas Vingio parkas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Atnaujintas Vingio parkas

Vingio parkas pastaruoju metu atnaujinamas, tvarkoma ne tik centrinė jo dalis, bet ir miškinga teritorija, takeliai, įrengiamos vietos sportuoti, grilio zonos. Galima vandens atsigerti, pasinaudoti viešaisiais tualetais. Baigiamas projektuoti ir Vingio parko apšvietimas, apšviesti ketinama visą parką.

Žalia zona

„Parkas tampa ta vieta, kur tikrai galima praleisti laisvalaikį. Tad ir atvykti galima kitais būdais nei automobiliais. Vis dėlto Vingio parkas yra Vilniaus miesto plaučiai ir juos teršti automobilių išmetamosiomis dujomis turbūt būtų netikslinga. Tam ir daromi tam tikri pokyčiai, kad būtų galima ir pėsčiomis, ir dviračiais, ir viešuoju transportu atvykti patogiai, o automobilius palikti šalia Vingio parko“, – kalbėjo L.Kvedaravičius.

Jo teigimu, šeštadieniais aikštelė šalia „Ergo“ Vingio parko prieigose bus nemokama, o pačiame parke teks susimokėti už stovėjimą – čia stovi žaliąją zoną žymintys ženklai. „Mokestis nėra didelis, bet jis privers žmones pagalvoti, ar važiuoti automobiliu, ar vis dėlto jį pasistatyti šalia Vingio parko“, – vylėsi vicemeras. Sekmadieniais mokėti už stovėjimą nereikės.

Vietų stovėti automobiliams nėra daug. Dalis jų numatyta šeimoms, kad būtų galima atvažiuoti ir patogiai išsikrauti vežimėlius, vaikų dviratukus. Jomis naudotis galės ir neįgalieji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Atnaujintas Vingio parkas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Atnaujintas Vingio parkas

Paklaustas, kas kontroliuos, ar tikrai atvažiavusieji ir čia mašinas palikę žmonės atvyko su vaikais, L.Kvedaravičius teigė, kad tai visų pirma pačių vairuotojų sąmoningumo reikalas. Tačiau ir policija, viešosios tvarkos pareigūnai, „Vilniaus miesto parkų“ darbuotojai stebės – anot L.Kvedaravičiaus, nėra sunku įsitikinti, ar mašinoje yra vaikiška kėdutė.

Žada naują tiltą

„Kviečiame kelionę pradėti nuo pat namų. Vilnius nėra didelis miestas, iš tikrųjų kartais vaikams didelė atrakcija važiuoti troleibusu ar autobusu ir pasivaikščioti su tėvais. Jeigu galite atvažiuoti dviračiais į parką, tai būtų sveikintina. Arba riedlente ar riedučiais. Arba ateiti su šiaurietiškomis lazdomis“, – galimybes vardijo Mantas Paulauskas, VšĮ „Sveikas miestas“ direktorius.

Šiemet Vilniaus miesto savivaldybė suremontavo pėsčiųjų tiltą per Nerį, kuris jungia Vingio parką su Žvėrynu. Taip pat apsispręsta, kad tik pėstiesiems bei dviratininkams bus skirtas ir tiltas per Nerį link „Litexpo“ rūmų. Būtent pastarasis ne tik padėtų Vingio parką ir visą šią miesto dalį pasiekti Karoliniškių bei Lazdynų gyventojams, bet ir išspręstų stovėjimo problemas. Prie „Litexpo“ yra daug stovėjimo vietų, kurios tuo metu, kai rūmuose nevyksta renginiai, stovi apytuštės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito