Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ilgasis Joninių savaitgalis: kartais degalai Vilniuje pigesni nei Kaune

Artėja ilgasis Joninių savaitgalis. Keliausime prie jūros ar į sodybą. Pricer.lt komanda atliko degalinių kainų tyrimą.
Degalai
Degalai / 123rf.com nuotr.

Birželio 23 dienos vakare švęsime Jonines – ilgiausios dienos ir trumpiausios nakties šventę. Senovėje ši naktis buvo laikoma stebuklinga, apipinta įvairiais pasakojimais, legendomis ir papročiais. Ieškota paparčio žiedo, kuris jį radusiajam turėjo lemti didelius turtus, išmintį ir ilgą gyvenimą. Šiais laikais Joninių šventė – tai ilgasis savaitgalis vasarą, suteikiantis galimybę puikaus oro sąlygomis atsipūsti nuo darbų prie jūros ar gamtoje. Šia proga kainų palyginimo portalo Pricer.lt komanda pasidomėjo padėtimi naftos versle bei užfiksavo degalų kainas populiariausiose degalinėse.

Naftos kaina – „amerikietiški kalneliai“

Žaliavinės naftos rinkos tendencijos panašios į „ameriketiškus kalnelius“ – po kainos kilimo seka nuosmukis ir stabilizavimosi ženklų nematyti. Žaliavinės naftos kainos nuo 2019 m. vasario 11 d. pradėjo kopti aukštyn ir laikėsi aukštumoje iki birželio mėnesio pradžios.

TAIP PAT SKAITYKITE: Eksperimentas: ar įmanoma sutaupyti degalų, po pylimo pakėlus užpylimo žarną?

Pasaulio biržose Brent naftos kaina nuo 54,54 eurų už barelį (2019-02-11) kilo iki 66,88 eurų (2019-04-24). Gegužės mėnesį Brent naftos kaina svyravo nuo 60 iki 65 eurų už barelį. Jonines pasitinkame palankia tendencija – nuo birželio pradžios Brent naftos kaina gana stipriai smuko į 53 – 56 eurų už barelį lygį. Brent naftos kainos kritimas tarp kainų fiksavimo tarpų sudaro 11,3 proc. (2019.05.14 – 62,57 eurų už barelį, 2019.06.18 – 55,51 eurų už barelį).

Naftos kainų smukimą skatino JAV besitęsiantys ir besiplečiantys ekonominiai karai ir sankcijos – papildomai pradedamas prekybos karas su Meksika. Didėja nuogąstavimai dėl pasaulio ekonomikos augimo lėtėjimo bei energijos išteklių paklausos susitraukimo. Prie naftos kainų mažėjimo prisidėjo ir žinia apie padidėjusias JAV komercinės naftos atsargas.

Iš kitos pusės, žaliavinės naftos kainos augimą gali paskatinti OPEC+ valstybių atstovų susitikimas, kuriame bus svarstomas susitarimo dėl gavybos mažinimo likimas, numatytas liepos pradžioje. Rusijos atstovai įvardino juos tenkinantį naftos kainos lygį – 54–58 eurų už barelį. Saudo Arabijos atstovai mano, kad egzistuoja didesnis kainų kilimo potencialas.

Egzistuoja ir karinės priešpriešos Persijos įlankoje rizika, kuri gali paskatinti staigų naftos kainų šuolį.

Didmeninės degalų kainos Lietuvoje

Nuo birželio pradžios pradėjo mažėti ir didmeninės degalų kainos Lietuvoje. Didmeninė A95 benzino kaina vienkartiniams sandoriams bendrovėje „Orlen Lietuva“ krito 7,8 proc. iki 1,062 euro už litrą, palyginus su gegužės mėnesiu, o didmeninė dyzelinio kuro kaina vienkartiniams sandoriams krito iki – 0,982 euro už 1 litrą dyzelino, tai sudaro 6,7 proc.

Nors jau kelias savaites stebime gana žymius žaliavinės naftos ir didmeninių degalų kainų kritimus, birželio mėnesį vidutinės degalų kainos degalinėse keitėsi nežymiai. Pricer.lt atliekamas degalų kainų tyrimas parodė, kad vidutiniškai 1 litras A95 benzino vairuotojams per paskutinį mėnesį atpigo tik 1,1 proc., o 1 litras dyzelinio kuro – 2,7 proc. Galimai tai degalinių noras pratęsti pelningą laikotarpį ir per Jonines, kai degalų paklausa padidėja.

Pigiausi ir brangiausi degalai

Birželio mėnesio Pricer.lt degalų kainų analizė rodo, kad tyrimo dieną pigiausias A95 benzinas Vilniuje buvo degalinėje „Ecoil“ – 1,14 euro (Ecoil siurprizas!), o Kaune – degalinėje „Jozita“ – 1,150.

Tai jau antras kartas per Pricer.lt tyrimo istoriją, kai mažiausia benzino kaina fiksuojama sostinėje, o ne Kaune.

Brangiausias A95 benzinas buvo parduodamas degalinėje „Circle K“ – 1,316.

Pricer.lt iliustr./Degalų kainos gegužės-birželio mėn.
Pricer.lt iliustr./Degalų kainos gegužės-birželio mėn.

Pricer.lt tyrimo metu pigiausiai dyzelinu prekiavo degalinė „Jozita“, kur 1 litro degalų kaina buvo 1,03 euro, brangiausias dyzelinas buvo parduodamas degalinėje „Circle K“, kur 1 litras dyzelino kainavo 1,216 euro.

Mažiausia automobilinių dujų kaina buvo „Jozitoje“ – 0,48 euro, brangiausia – degalinėje „Viada“ – 0,589 euro.

Pricer.lt birželio mėnesio pigiausių degalų reitinge siurprizą pateikė „Ecoil“, netikėtai užėmusi pirmą vietą mažiausios A95 benzino kainos kategorijoje, kitose kategorijose vienareikšmiu lyderiu ir toliau išlieka degalinė „Jozita“, kurioje tiek dyzelino, tiek suskystintų automobilinių dujų kainos užfiksuotos mažiausios Kaune ir Vilniuje.

Kainų palyginimo portalas Pricer.lt degalų kainas užfiksavo 2019 m. birželio 18 d. Vilniaus ir Kauno degalinėse. Pigiausių degalų kainų tyrimo metu buvo užfiksuotos visų degalų rūšių kainos, kuriomis prekiauja degalinių operatoriai. Išanalizavus duomenis, sudarytas degalinių kainų reitingas kiekvienai atskirai degalų rūšiai.

Sudarant reitingą, vertintos tik bazinės degalų pozicijų kainos: benzino A95, dyzelino ir suskystintų dujų kainos. Tyrime nevertinti degalų priedai, jų įtaka kainai, degalinių lojalumo programos bei nuolaidos su degalinės kliento kortele. Balandžio mėnesio reitinge dalyvavo Vilniuje, Ukmergės–Geležinio Vilko gatvėse, bei šalia šios miesto arterijos esančios degalinės: „Circle K“, „Viada“, „Orlen“, „Neste“, „Stateta“, „Ecoil“, „Skulas“, „Jozita“ ir Kaune esančios degalinės „Viada“, „Orlen“, „Neste“, „Skulas“ ir „Jozita“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas