Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip tinkamai saugoti ir prižiūrėti padangas?

Artėjant žiemai, vairuotojai skuba pasiruošti sezonui ir keisti padangas, tačiau būtina nepamiršti, jog padangų priežiūra yra svarbi ne tik saugiam eismui užtikrinti, bet ir padangų ilgaamžiškumui bei ekonomiškumui išlaikyti. Lietuvoje, kur žiemos kelių sąlygos gali būti itin nenuspėjamos, tinkamai prižiūrėtos padangos gali gerokai sumažinti avarijų tikimybę.
Autoservisas paaiškino, kaip techninę apžiūrą įveikti iš pirmo karto
Autoservisas paaiškino, kaip techninę apžiūrą įveikti iš pirmo karto / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Atėjus rudeniui ir artėjant žiemos sezonui, daugelis vairuotojų pradeda ruoštis padangų keitimui. Tačiau labai svarbu nepamiršti, kad tinkama padangų priežiūra gali ne tik užtikrinti saugesnį važiavimą, bet ir prailginti padangų tarnavimo laiką bei sumažinti eksploatacines išlaidas.

Lietuvoje, kur žiemos sąlygos yra ypatingai sudėtingos, tinkamų padangų pasirinkimas ir priežiūra gali reikšmingai sumažinti eismo įvykių riziką. Skaičiuojama, kad net 10 proc. eismo įvykių šaltuoju sezonu susiję su prastos būklės padangomis – nuo per mažo protektoriaus gylio iki netinkamai prižiūrėtų ar pasenusių padangų.
Specialistai pabrėžia, kad neuždelstas rūpestis padangomis yra svarbus ne tik dėl saugumo, bet ir dėl finansinių aspektų. Reguliari priežiūra gali padėti taupyti degalus – netinkamai prižiūrimos padangos gali padidinti degalų sąnaudas iki 10 proc.

Pagrindiniai veiksniai, lemiantys padangų nusidėvėjimą

Pasak MELGA Vilniaus Liepkalnio autoserviso vadovo Adomo Staškaus, padangų ilgaamžiškumui didelę įtaką daro keletas esminių faktorių, kurių vairuotojai dažnai neįvertina.

„Netvarkinga važiuoklė ir netinkama ratų geometrija yra vienos iš pagrindinių priežasčių, kodėl padangos dėvisi netolygiai. Tai gali ne tik sumažinti padangų tarnavimo laiką, bet ir sukelti pavojų eismo saugumui“, – pažymi specialistas. Jis rekomenduoja reguliariai tikrinti automobilio važiuoklę ir atlikti ratų suvedimą, ypač po remonto darbų ar padangų keitimo.

Ne mažiau svarbu reguliariai tikrinti ir oro slėgį padangose. Slėgio kontrolės sistema, įdiegta naujesniuose automobiliuose, gali pranešti apie pokyčius, tačiau specialistai rekomenduoja tikrinti slėgį bent kartą per mėnesį ir prieš ilgesnes keliones, kad užtikrintumėte optimalų padangų būklės palaikymą.

„Per mažas arba per didelis slėgis daro įtaką netolygiam padangų nusidėvėjimui – esant per dideliam slėgiui greičiau nudėvi vidurinė dals, o per mažam – kraštai. Taip pat esant netinkamam oro slėgiui padangose, ilgėja stabdymo laikas“, – priduria A. Staškus. Jis pataria patikrinti padangų slėgį bent kartą per mėnesį ir ypač prieš ilgas keliones.

Galiausiai, verta atkreipti dėmesį ir į važiavimo stilių, kuris taip pat turi didelę įtaką padangų ilgaamžiškumui. Agresyvus važiavimas, staigus stabdymas ar posūkių įveikimas dideliu greičiu gali stipriai pagreitinti padangų dėvėjimąsi.

Ratų balansavimas yra esminė padangų priežiūros dalis, kurią reikia atlikti kaskart keičiant padangas. „Nors daugeliui vairuotojų atrodo, kad balansavimas yra nereikalingas, tiesa ta, kad tolygiai paskirstytas svoris kiekvienam ratui gali žymiai sumažinti padangų nusidėvėjimą ir padidinti automobilio stabilumą“, – teigia A. Staškus.

Padangų saugojimas taip pat turi didelę įtaką jų ilgaamžiškumui. „Daugelis vairuotojų nežino, kad netinkamai laikomos padangos praranda savo savybes dar prieš pradedant jomis naudotis kitą sezoną. Padangas būtina laikyti vėsioje, sausoje ir tamsioje vietoje,“, – rekomenduoja specialistas. Tokia priežiūra gali užtikrinti, kad padangos nepraras savo savybių.

Kaip išsirinkti tinkamas žiemines padangas?

Žiemos sąlygos Lietuvoje dažnai būna nepastovios – vieną dieną keliai gali būti padengti ledu, kitą – šlapi nuo lietaus. Dėl šios priežasties labai svarbu pasirinkti tinkamas padangas, atsižvelgiant į vairavimo sąlygas ir regioną. „Minkšto mišinio padangos yra puikus pasirinkimas tiems, kurie dažnai važinėja slidžiais keliais ar per sniegą, nes jos pasižymi puikiu sukibimu esant apsnigtai ar ledu padengtai kelio dangai“, – aiškina A. Staškus. Šios padangos padeda sumažinti stabdymo kelią, o tai žiemos sąlygomis yra itin svarbu.

Kieto mišinio (Europos šalių) padangos tinka važinėjantiems gerai valomais keliais mieste ir greitkeliais. Pasak eksperto, dėl kietesnio gumos mišinio šios padangos yra tinkamos eksploatavimui ant sausos arba šlapios kelio dangos, efektyviai pašalina pažliugusį sniegą, purvą bei vandenį. Šios padangos taip pat pakankamai gerai važiuoja puriu sniegu, tačiau pasižymi prastesnėmis savybėmis važiuojant slidžia kelio danga (ant suvažinėto sniego, ledo), taigi tai nėra idealus pasirinkimas jeigu dažnai susiduriate su atšiauriomis sąlygomis, nevalomais keliais.

Tuo tarpu dygliuotos padangos gali būti geriausias pasirinkimas tiems, kurie vairuoja regionuose, kur dažnai pasitaiko ledas ar apledėję keliai. „Dygliuotos padangos suteikia papildomą sukibimą, todėl vairuotojai gali jaustis saugiau net ir sudėtingomis sąlygomis“, – priduria A. Staškus.

Tačiau pasak jo, reikia atsižvelgti į tai, kad dygliuotos padangos miestuose gali būti mažiau efektyvios ir labiau triukšmingos.
Svarbu nepamiršti reguliariai tikrinti padangų protektoriaus gylį – kuo didesnis protektorius, tuo geriau padanga sukimba su kelio danga.

Pagal Lietuvoje galiojančius reikalavimus, žieminių padangų protektoriaus gylis turi būti ne mažesnis kaip 3 mm, tačiau rekomenduojama padangas keisti naujomis kai protektoriaus gylis pasiekiai 4 mm, kad užtikrintumėte maksimalų saugumą“, – pataria ekspertas.

Daugėja už padangas mokančių dalimis

Daugelis vairuotojų, artėjant žiemai, ieško ne tik tinkamų padangų savo automobiliui, bet ir lankstesnių būdų jas įsigyti. Pasak „Inbank“ pardavimų skyriaus vadovo Donato Mickaus, vis daugiau Lietuvos vairuotojų renkasi padangas įsigyti išsimokėtinai. „2024 metais vidutinė moterų finansuojama suma padangoms siekia 431 eurą, o vyrų – 435 eurus. Kalbant bendriau, vidutinė finansuota suma lyginant su pernai metais paaugo 9 procentais“, – pastebi ekspertas.

Be to, pastebimas ryškus moterų aktyvumo augimas – jei 2023 metais jos sudarė tik 16 proc. visos finansuotos sumos, šiemet šis rodiklis pasiekė 19 proc. „Tai gali būti ženklas, kad moterys vis labiau dalyvauja sprendimų priėmime dėl automobilio priežiūros ir labiau vertina finansavimo lankstumą“, – pažymi D. Mickus. – Matome, kad išsimokėtinai perkantys vairuotojai siekia išskaidyti mokėjimus per 3 mėn. taip efektyviau planuojant savo išlaidas. Tai leidžia išvengti staigios finansinės naštos ir skatina investuoti į kokybiškesnes, ilgaamžiškesnes padangas“.

Sezoniškumas taip pat ryškus – daugiausia padangų finansavimo sutarčių sudaroma rudenį, spalio–lapkričio mėnesiais, taip pat pavasarį, kai vairuotojai ruošiasi sezoniniam padangų keitimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento