Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokios baudos gresia nepriimantiems naudotų padangų autoservisams ir parduotuvėms?

Nuo balandžio 1 d. jau galima važinėti vasarinėmis padangomis, o iki balandžio 10 d. jas pasikeisti turės visi vairuotojai. Primename, kad gyventojai senas padangas gali nemokamai palikti techninės priežiūros ir remonto paslaugų įmonėse, padangų parduotuvėse, nugabenti į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles.
Padangų prekyba Gariūnų automobilių turguje
Padangų prekyba / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto paslaugas teikiančios įmonės privalo nemokamai iš transporto priemonių naudotojų (fizinių asmenų – gyventojų) priimti transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto metu susidariusias padangų atliekas, teigia Aplinkos ministerija.

Kas ir kokiomis sąlygomis priima naudotas padangas

Jeigu tokioje įmonėje keičiate padangas naujomis, ten galite palikti atitarnavusias senąsias. Jas turi priimti visos šios įmonės, nepriklausomai nuo dydžio, veiklos formos – ar yra individualios, ar bendrovės, ar teikia paslaugas pagal pažymą.

Jeigu tokioje įmonėje keičiate padangas naujomis, ten galite palikti atitarnavusias senąsias

Padangų pardavėjai taip pat privalo nereikalaudami papildomai sumokėti priimti vartotojo atiduodamas senas padangas, jeigu atiduodamos padangų atliekos skirtos tam pačiam transporto priemonės tipui ir jų skaičius (skaičiuojant vienetais) atitinka perkamų naujų padangų skaičių.

Nebetinkamas naudoti padangas galite pristatyti į savo savivaldybės didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelę. Šiuo metu Lietuvoje veikia 115 didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelių. Vilniaus rajono savivaldybės teritorijoje veikia trys stambiųjų atliekų priėmimo aikštelės (Pakryžės k., Sužionių sen., Grikienių k., Sudervės sen., Vėliučionių k., Šatrininkų sen.), kuriose galima atiduoti stambiąsias, padangų, statybos ir griovimo, elektros ir elektroninės įrangos atliekas.

Daugiau informacijos apie aikštelių veiklą ir priimamas atliekas galima rasti UAB „Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras“ tinklalapyje arba čia.

Baudos atsisakiusiems priimti naudotas padangas

Jei atsisakoma priimti naudoti nebetinkamas padangas teisės aktuose nustatyta tvarka, ministerija prašo pranešti Aplinkos apsaugos departamentui prie Aplinkos ministerijos. Už pareigos priimti iš gyventojų padangų atliekas nevykdymą juridiniams asmenims gresia bauda nuo 450 iki 850 eurų (Aplinkos apsaugos įstatymo 97 str. 1 d.). Už tokį pat pakartotinį pažeidimą – bauda nuo 850 iki 1,7 tūkst. eurų.

Baudos už į gamtinę aplinką išmestas atliekas, tarp jų ir padangas, numatytos ir gyventojams. Administracinių nusižengimų kodekso 247 straipsnyje nustatyta, kad priklausomai nuo išmestų padangų atliekų kiekio bauda gali siekti nuo 30 iki 4,3 tūkst. eurų. Už ne vietoje išmestą vieną padangą reikės dar susimokėti 44 eurus už žalą aplinkai.

Nebenaudojamos padangos vis dar išmetamos miškuose, paliekamos apleistuose pastatuose, žemės sklypuose. Tai daro didelę žalą gamtai, nes padangos yra daugiau nei 80 metų. Deginti jų negalima, nes išsiskiria kenksmingos medžiagos.

Ateityje šios atliekos atskyrus gumą, metalą ir tekstilę bus perdirbamos, guma naudojama keliams, šaligatviams, dviračių takams tiesti, sporto, žaidimų aikštelėms kloti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas