Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kur greičiausiai pasigesime katalizatoriaus: kieme ar autoservise?

Katalizatorius dėl viduje esančių tauriųjų metalų itin patrauklus automobilių dalių vagims. Pasitaiko, kai po remonto atsiėmę automobilį vairuotojai išvažiuoja jau be katalizatoriaus, mat nesąžiningi autoservisų meistrai susigundo jį nupjauti. Šias vagystes išaiškinti sunku, o ir oficiali katalizatorių vagysčių statistika Lietuvoje nekaupiama.
„SAAB 9-5“ automobilio išmetimo sistema
Automobilio išmetimo sistema / sxc.hu nuotr.

Jei užvedus variklį pasigirdo šaižus garsas, tikriausiai teks susitaikyti su mintimi, kad buvote apiplėštas. Šis garsas išduoda, jog nebėra automobilio katalizatoriaus. Tokių vagysčių pastaruoju metu vis daugėja, o šią vertingą detalę sunku apsaugoti. Prieš kelias savaites nuo vagių nukentėjęs Edvardas pasakoja, kad ne iš karto suprato, jog automobilio konstrukcijoje nebėra katalizatoriaus.

„Pastebėjau iš ryto, užvesdamas automobilį, nes šis siaubingai sukriokė. Iš pradžių pagalvojau, ar nebūsiu užkliudęs kokios nors duobės. Patraukęs automobilį iš stovėjimo vietos norėjau pažiūrėti, kas nutiko, ir radau po automobiliu paliktą katalizatorių“, – pasakoja vairuotojas.

Katalizatorių vagys apgalvotai pasirenka laiką ir vietą, kad nusikaltimą atlikti būtų paprasčiau. Jiems užtenka vos kelių minučių.

„Lietuvos draudimo“ Žalų valdymo skyriaus vadovė Viktorija Katilienė sako, kad dažniausiai katalizatorių vagystės įvyksta tamsiu paros metu nuošaliose, neapšviestose vietose.

„Tačiau pasitaiko ir tokių atvejų, kai tokios vagystės įvyksta gyvenamųjų namų kiemuose. Didesnė rizika atsiranda, kai automobilis paliekamas stovėti nuokalnėje, nes taip vagims lengviau pasiekti katalizatorių ir jį išpjauti“, – teigia V. Katilienė.

Žinovai pataria, kaip vairuotojai patys gali apžiūrėti automobilio dugną ir įsitikinti, kad į katalizatorių per naktį niekas nesikėsino.

Plačiau žiūrėkite LRT TELEVIZIJOS laidos „Keliai. Mašinos. Žmonės“ reportaže.