Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuriame Lietuvos mieste veikia moderniausia parkavimo sistema?

Didžiausias galvos skausmas kiekvienam miestui – kaip efektyviai surinkti mokestį už automobilių stovėjimą tam tikrose miesto zonose, kontroliuoti pažeidėjus ir maksimaliai sumažinti baudų už stovėjimą administravimo kaštus.
Vilniaus A.Vivulskio gatvė
Vilniaus A.Vivulskio gatvė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Moderniosios ir pažangios sistemos jau dabar leistų į pagalbą prijungti ir miesto stebėjimo kameras, kurios  fiksuotų automobilių srautus ir jų valstybinius numerius. Pritaikius tokią sistemą miestų savivaldos netgi galėtų rinkti mokesčius už automobilių buvimą tam tikrose nustatytose zonose. 

Parkavimo kontrolierius išmaniųjų technologijų pagalba būtų galima pakeisti specialiais „scan-a-car“ automobiliais. Tokios transporto priemonės vairuotojui tereikia sukti ratus mieste, o viduje sumontuota įranga automatiškai nuskenuoja automobilių valstybinius numerius ir fiksuoja pažeidėjus.

Mokėk, kur ir kaip nori

Tačiau pastaroji priemonė tinkamai veiktų tik sukūrus bendrą sistemą, kurioje būtų fiksuojami visi iš skirtingų šaltinių ateinantys mokėjimai, pririšami būtent prie valstybinio automobilio numerio. 

„Tokia tinklinė sistema veikia, atrodo, išties elementariai – surenka duomenis iš visų įmanomų apmokėjimo už automobilio stovėjimą šaltinių ir priskiria juos tam tikram valstybiniam transporto priemonės numeriui. Tai reiškia, kad nesvarbu, kur ir kaip žmogus sugalvotų susimokėti už parkavimą – stovėjimą tikrinantis kontrolierius vis vien matys, kad paslauga yra apmokėta“, – sako Andrius Minkevičius, informacinių technologijų įmonės vadovas. 

Sumokėjus už stovėjimą bet kuriame parkomate, naudojantis „Unipark“ Šiaulių programėle ar trumpąją žinute, – bendra sistema surenka visus duomenis ir juos priskiria konkrečiam automobiliui. Tai maksimaliai palengvina mokėjimo už automobilio stovėjimą procesą gyventojams – turint grynųjų galima pratęsti stovėjimo laiką parkomate net, jei ir esate kitame Šiaulių miesto gale.

Kiekvienas su savomis parkavimo problemomis

Sostinėje, kur yra daugiausiai parkavimo vietų, dauguma vietinių naudojasi specialiomis programėlėmis išmaniesiems telefonams, tačiau atvykstantys svečiai, turistai ir visi kiti dažniausiai susiduria su itin nepatogiais parkomatais – susimokėjus už stovėjimą būtina už priekinio automobilio stiklo palikti tai įrodanti kvituką.

Kaunas ir Klaipėda taip pat turi savų problemų – paprasčiausiai trūksta patogumo. Vis dar populiariausias apmokėjimo už automobilio parkavimą būdas šiuose miestuose yra parkomatai, trūksta išmaniųjų technologijų integravimo į bendrą parkavimo sistemą mieste.

Nėra jokių galimybių patogiai pratęsti stovėjimo laiko.

Šiuose miestuose kaip ir Vilniuje nėra jokių galimybių patogiai pratęsti stovėjimo laiko. Parkomatas atspausdina kvituką pagal realų laiką, tad dažnai tiesiog dvigubai sumokama už dalį stovėjimo trukmės. Ir nors, pavyzdžiui, Vilniuje galime matyti kontrolierius su planšetiniais kompiuteriais, jie vis vien atlieka mechaninį darbą – kiekvieno automobilio valstybinį numerį į sistemą turi suvesti patys.

Šiauliai smarkiai pirmauja

„Nusprendėme kartu su „Unipark“ Šiauliams sukurti bene moderniausią parkavimo sistemą. Stovėjimo kontrolieriai turi planšetinius kompiuterius, kuriuos užtenka tiesiog nukreipti į automobilį, o mūsų sukurta programinė įranga pati atpažįsta, kur yra valstybinis automobilio numeris, jį nuskenuoja, susisiekia su bendra sistema ir patikrina, ar sumokėta už automobilio parkavimą“, – teigia „IT Girnų“ vadovas A. Minkevičius. 

Užtenka tiesiog nukreipti į automobilį, o mūsų sukurta programinė įranga pati atpažįsta, kur yra valstybinis automobilio numeris,

Pritaikius tokią programinę įrangą reikia daug mažiau žmonių, tikrinančių automobilių stovėjimą, o palengvėja net tik jų, bet ir savivaldybės darbo apimtys. Jei sistema mato, jog automobilio stovėjimas yra pradelstas ar neapmokėtas, automatiškai suformuojamas visas nusižengimo protokolas, prisegamos nuotraukos – tereikia atspausdinti ir išsiųsti baudą. 

„Unipark“ užsakymu „IT Girnų“ kurta sistema leido ne tik sutrumpinti baudų eiles savivaldybėje nuo kelių mėnesių iki dviejų savaičių, bet maksimaliai suefektyvinti kontrolierių darbą – visam mieste užtenka vos dviejų kontrolierių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas