Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Po lapkričio 1-osios automobilių pardavėjams teks daugiau atsakomybės

Spalio viduryje buvo priimtos Civilinio kodekso pataisos, numatančios transporto priemonę parduodančio žmogaus atsakomybę. Jis nuo lapkričio 1-osios turės nurodyti kur kas daugiau duomenų apie parduodamą mašiną nei iki tol.
Gariūnų verslo centras
Gariūnų verslo centras / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pardavėjas nuo lapkričio 1-osios turės nurodyti ne tik parduodamos transporto priemonės markę, modelį, identifikavimo numerį, kilometražą ar techninės apžiūros galiojimo trukmę – dalykus, kuriuos turėdavo nurodyti ir anksčiau. Didžiausias pasikeitimas, dėl kurio gali nerimauti pardavėjai – jie turės nurodyti visus eismo įvykius, kuriuose, jam būnant savininku, dalyvavo transporto priemonė.

Nenurodžius šių duomenų, gali tekti atlyginti pirkėjo patirtus nuostolius ar grąžinti visą pirkėjo sumokėtą prekės kainą

Išlieka prievolė nurodyti parduodamos mašinos stabdžių sistemos, pakabos ir vairo mechanizmų ir kitų prietaisų žinomus trūkumus – pavyzdžiui, jeigu automobilyje išmontuotas katalizatorius ar kietųjų dalelių (DPF) filtras, pirkėjas pirkimo-pardavimo sutarties metu privalo apie tai žinoti.

„Svarbu atkreipti dėmesį, jog nenurodžius šių duomenų, gali tekti atlyginti pirkėjo patirtus nuostolius ar grąžinti visą pirkėjo sumokėtą prekės kainą“, – teigė advokatų kontoros „Paulavičius ir partneriai“ direktorius Karolis Paulavičius.

Jis pažymėjo, kad pirkimo-pardavimo sutarties svarba dabar įgaus didesnę reikšmę – neatidus jos parengimas vėliau pardavėjui gali kainuoti daug.

„Naujieji teisės aktų pakeitimai iš esmės nesukuria jokių naujų, iki šiol nebuvusių, teisių pirkėjams, tačiau pardavėjui nenurodžius esamų defektų, gali būti lengviau įrodoma užslėptų trūkumų faktinė aplinkybė“, – kalbėjo K.Paulavičius.

Ši pataisa daugiau įtakos turės sandoriams, kai Lietuvoje jau naudotas automobilis parduodamas kitam žmogui. Kai automobilis atkeliauja iš Vokietijos ar kitos Vakarų Europos valstybės, jo perpardavėjas net nebūna savininkas, tad ir eismo įvykių, kuriuose dalyvavo jo parduodama prekė, nurodyti neturi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas