Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuvoje važinės naujo dizaino „Greitosios pagalbos“ automobiliai: kas keisis?

Lietuvoje pradedama greitosios medicinos pagalbos automobilių reforma. Jau netolimoje ateityje mūsų medikų automobiliai bus geriau matomi – panašiai kaip kitose Vakarų Europos šalyse.

Svarbu, kad medikai patys nepatektų į avariją

Kaskart GPM automobiliui Lietuvoje patekus į rimtą eismo įvykį, keliamas klausimas: ar buvo užtikrintas saugumas paramedikams ir pacientui? Ar tinkamai apsaugotas automobilis, ar medikų aparatūra išdėliota ne tik ergonomiškai (patogiai), bet ir taip, kad nesužeistų avarijos atveju?

Gal todėl šiuolaikiniai GMP automobiliai (didžioji dalis važinėjančių Lietuvoje paruošti Šilutėje) kainuoja tiek pat, kiek modernūs vilkikai. T.y. nuo 80 tūkst. Eur ir daugiau.

Kitas svarbus klausimas – GMP automobilio išskirtinumas eismo sraute, matomumas.

Saugaus vairavimo mokymus specialaus transporto vairuotojams rengiantis automobilių ekspertas Vitoldas Milius yra įsitikinęs, kad GMP automobiliai dažnai į avarijas patenka todėl, kad kiti eismo dalyviai nėra pakankamai atidūs.

„Kiek tenka matyti, specialaus transporto vairuotojai yra geri ir patyrę, tačiau jų darbą nuolat lydi stresas. Kartu su komanda pasirūpinę pacientu, jie iškart turi sėsti prie vairo ir skubėti viską įvertinant bei apie visus pagalvojant. Dėl visų aplinkybių kiekvieną akimirką kyla padidinta rizika patekti į avariją“, – teigia V. Milius.

Nauja „Greitosios pagalbos“ automobilių spalva

Lietuvoje yra apie 250 GMP automobilių. Dauguma jų – baltos spalvos su raudonais lipdukais. Tačiau visiškai kitokio dizaino du GMP automobilius turi tik Akmenės rajono medikai, Klaipdėdos – vieną, Vilniaus – aštuonis, – suskaičiavo LNK „Žinios“.

Pirmoji Lietuvoje tokį automobilį prieš porą metų įsigijusi Akmenės rajono stotis skirtumą ir naudą pastebėjo iškart. Pasak Justino Stašio, Akmenės rajono GMP stoties vadovo, naujo dizaino automobilis geriau matomas, taigi lengviau praleidžiamas kelyje. Geltoni greitosios pagalbos automobiliai su ryškiai oranžiniais lipdukais pastebimi nuo tolo, jų vairuotojai nesupainioja su kurjerių ar kitokiais panašiais automobiliais.

GMP tarnybos vadovas Nerijus Mikelionis sakė, kad nuo šiol būtent tokios spalvos mašinos ir bus perkamos. Tačiau pirmiausiai naujų automobilių padaugės rajonuose, kur reikia atnaujinti parką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?