Lietuvos keliais važinėja sniego „tankai“: ar už kokius pažeidimus gali bausti policija?

Kiekvieną žiemą gerokai pasnigus kelyje galima sutikti automobilių, primenančių sniego luitus ant ratų. Kartais aiškiai matosi tik priekinis stiklas. Dar blogiau, kai ant stogo pūpso itin storas sniego sluoksnis – tarsi papildomas krovinys, galintis bet kada nukristi. Ši problema itin aktuali tarpšvenčiu: pūgas keis lijundra, ant sniego formuosis ledo pluta.
Automobilio galinis stiklas padengtas sniegu
Automobilio galinis stiklas padengtas sniegu / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

15min žurnalistas Saulius Chadasevičius su „Gazo“ rubrika pasidalijo nuotrauka, daryta pačiame Vilniaus centre, netoli Operos ir baleto teatro: sunku per sniegą įžiūrėti ir registracijos numerį, ir žibintus, ir dar galinis stiklas užpustytas lyg Arktis.

„Facebook“ grupės „Reidas Vilniuje“ narys Devis pateikia kitą pavyzdį.

FB grupės Reidas Vilniuje nuotr./Devis Frig/Sniegu padengtas automobilis
FB grupės Reidas Vilniuje nuotr./Devis Frig/Sniegu padengtas automobilis

„Mielieji, nusivalykit mašinų langus, žibintus. O jei kas pažįstate šio automobilio savininką, tai perduokit linkėjimus, kad vietoj pirštų rodymo geriau nusivalytų automobilį, rodytų posūkius rikiuodamasis ir įsijungtų šviesas (aišku, po tokiu sniego sluoksniu tos šviesos nedaug padės)“, – rašo skaitytojas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Nenusivalėte sniego? Štai kuo tai gali baigtis

Devio teigimu, vos ne kas trečias automobilis mieste storu sniego sluoksniu padengtais žibintais važinėja.

Atrodytų, kas čia tokio? Nukris tas sniegas, nubyrės posūkyje.

Iš tiesų, Kelių eismo taisyklėse nėra punkto, nurodančio, kad žiemą būtina nusivalyti sniegą nuo automobilio. Todėl kelių policija tiesiogiai už tokį elgesį nebaudžia.

Ką sako Kelių eismo taisyklės

Tačiau KET yra kitų punktų, nusakančių vairuotojo pareigas. Juos galima taikyti vertinant ir tokius „sniego tankus“, važinėjančius po miestą, kai ir vairuotojų matomumas ribotas, ir pavojų gali kilti dėl byrančio sniego ar net ledo gabalų.

  • Jei sniego plutą ant stogo laikytume kroviniu, kuris gali nukristi ant kitų eismo dalyvių, skaitykite šį punktą. Vairuotojas privalo imtis visų būtinų priemonių savo, keleivių ir krovinio saugumui kelionės metu užtikrinti. Vairuotojui draudžiama važiuoti (tęsti judėjimą), jeigu yra (atsirado važiuojant) keleivių (krovinių) vežimo tvarkos reikalavimų pažeidimų, keliančių pavojų žmonėms ir aplinkai, kol jie bus pašalinti.
  • Jei sniego pluta užstoja net registracijos numerį bei žibintus, tinka šis punktas. Transporto priemonių vairuotojai, dalyvaudami viešajame eisme, privalo pasirūpinti, kad ant transporto priemonės įrengta darbo ar kita įranga neuždengtų išorinių šviesos prietaisų, šviesos atšvaitų, valstybinio numerio, skiriamųjų ženklų ir duodamų signalų. Žinoma, sniego pluta nėra įranga. Tačiau, jei ji užstoja numerį ar žibintus, tai kelia grėsmę eismo saugumui.
  • KET taip pat sakoma, kad prieš pradėdamas važiuoti, prieš persirikiuodamas ir kitaip keisdamas važiavimo kryptį, vairuotojas privalo įsitikinti, kad tai daryti saugu, ir duoti kelią (nekliudyti) kitiems eismo dalyviams. Ar jis gali užtikrinti šį KET reikalavimą, jei mato tik per priekinį stiklą ar mažą nutirpusį plotą šoniniame stikle?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento