Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Marija Kazanovič: apie kebabus ir gurkšnį vandens prie vairo

Pastarosiomis dienomis FB burbule – vandens stiklinėje kilusi audra. O tiksliau – audra dėl vandens gurkšnio, kurią sukėlė vidaus reikalų ministro Eimučio Misiūno pristatyta nauja Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo (SEAKĮ) vizija.
Marija Kazanovič
Marija Kazanovič / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Šis įrašas yra privati autorės nuomonė, neatspindinti jokios institucijos pozicijos ar kt.

Vizijos esmė – modernus Saugaus eismo automobilių keliais įstatymas, supaprastinantis daug biurokratinių dalykų ir iš esmės, įnešąs daugiau aiškumo į įvairias procedūras. Bet kas galėjo pagalvoti, kad didžiausią audrą sukels nekaltas vandens gurkšnis, už kurį, neva, ministras ir pikti policininkai jau trindami rankomis, pasirengę bausti kiekvieną ištroškusį kelionės metu.

Darius Grinbergas siūlo kebabo valgymo meistriškumo varžybas, kiekvienas saugaus eismo ekspertas nepraleidžia progos pasisakyti, autorubrikų žurnalistai skuba eksperimentuoti, koks mineralinis purškia labiau ir kokios degalinės kava išsilieja iš puodelio ant kelių greičiau, supermamos verkia, kad dažymasis prie vairo bus negailestingai apkartintas childfree pareigūnių, su žiūronais stebinančių iš už vaiko darželio kampo.

Hipsteriai nervingai slepia aikosus, o pavėžėtojai valo priusų sėdynes nuo kečupo likučių, kad, neduokdiev, akylas pareigūnas neįtartų, kad prie vairo buvo valgytas stoties prieigose nupirktas kebabas. Feisbuko burbulas pučiasi, tuoj sprogs siūlymais į vairavimo egzaminą įtraukti gebėjimų multitaskinti prie vairo įgūdžių tikrinimą.

Keisti žmonės, garbės žodis.

Kelių eismo taisyklėse seniausiai įtvirtinta nuostata (20 punktas):

„(...)Transporto priemonių vairuotojai turi vengti bet kokių su transporto priemonės vairavimu nesusijusių veiksmų.“.

Atsakomybė – LR ANK 417 str. 8 d. Nieko naujo, tik siūloma KET nuostatą perkelti į SEAKĮ.

Kitas dalykas – kiek kebabo valgymas gali sukelti pavojų saugiam eismui?

Lašelis kečupo uždropintas ant kelnių pakeliui į darbą privers staigiai stabdyti, atsukamas buteliukas su gazuotu mineraliniu – nukreipti dėmesį nuo į kelią įžengusio vaiko.

Statistika iškalbinga – didelė dalis eismo įvykių įvyksta TIESIOG NESUVALDŽIUS vairuojamų transporto priemonių. Paaiškinimai paprasti – važiavau, važiavau, nieko blogo nedariau – ir pyst! Stulpas. Netikėtai:

„nežinau, kaip tai įvyko“,
„nesuprantu, kas pasidarė“,
„kažkaip nepastebėjau“.

Šimtai paaiškinimų, kurie nuslepia, KĄ iš tikrųjų darė vairuotojas, kai vairavo.

Dar nemačiau prisipažinusio, kad prie vairo užsižiūrėjo į dailią juodaplaukę su miniaku...

Andrius Baranauskas neleis sumeluoti – mobilusis ryšis Lietuvoje stiprus ir viską apimančiai pigus. Bet nė vienas po eismo įvykio neprisipažįsta, žvilgsnį nukreipęs į pyptelėjusio telefono ekraną.

Dar nemačiau prisipažinusio, kad prie vairo užsižiūrėjo į dailią juodaplaukę su miniaku, ir atsitrenkė į priekyje pristabdžiusį automobilį, kuriame tuo metu kitas kramtė rytinį sumuštinį ir paspringęs, suktelėjo vairą į kairę, ir partrenkė močiutę, kuri nieko negirdėjo, nes ėjo per pėsčiųjų perėją.

Ponai, o gal tiesiog pradėkime vairuoti? Pradėkime žiūrėti į vairavimą, kaip į atsakingą veiklą, nuo kurios priklauso žmonių sveikata ir gyvybė? Kad vairavimas – tai ne pramoga, ne pusryčių vieta, ne grožio salonas, ne darbo kabinetas?

Dar kai dirbau patrule kelyje, teko susidurti su vyruku, kuris automagistralėje Vilnius-Panevėžys, vairuodamas skaitė popierinį laikraštį. Tai buvo vienintelis toks, kuriam surašiau baudą už veiklą, nesusijusią su vairavimu.

Jis taip pat nepaaiškino, KODĖL jis tai darė. Jeigu jis nebūtų sustabdytas, kokia tikimybė, kad atsitrenktų į automobilį su atostogauti važiuojančia šeima?

Mano nuoširdžiu manymu, būtų puiku, jeigu taisykles išmoktume vertinti kaip patarimus, sukurtus mūsų pačių saugumui. Patarimas – vengti su vairavimu nesusijusiu veiksmų, nes tai gali apsaugoti Jus ir Jūsų artimąjį nuo sužalojimų kelyje.

Patikėkite, per 20 darbo metų nemačiau nė vienos baudos, surašytos už gurkšnį vandens prie vairo, jeigu tai nesukėlė pavojingos situacijos ar kitaip nepakenkė eismo saugumui.

Ir, neabejoju, kad niekas tikrai nepuls bausti už tą gurkšnį vandens. Nuoširdžiai, Lietuvos policija nėra baudėjai, trokštantys atimti paskutinį graužtuką arba karamelinio latė likučius, pareigūnai tikrai nusiteikę apsaugoti kiekvieną nuo nelaimės kelyje. Nėra svarbi ta kelių eurų bausmė, kol ji nekainuoja žmogaus gyvybės. Nėra joks sumuštinis vertas žmogaus sveikatos. Niekas neketina Jūsų bausti už gurkšnį vandens prie vairo, kol tai nesukėlė pavojaus.

Kol neužsimušite, arba neužmušite ko nors, bet tai jau bus kitokia bausmė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento