Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mažas žingsnelis: Vilniuje pristatyta galimybė įkrauti elektromobilį nuo elektros stulpo

Vilnius pirmasis Lietuvoje pristatė galimybę įkrauti elektromobilius nuo apšvietimo stulpų. Tai – patogus sprendimas gyvenantiems daugiabučiuose.
Vilniaus savivaldybė pristato elektromobilių įkrovos projektą nuo apšvietimo stulpų
Vilniaus savivaldybė pristato elektromobilių įkrovos projektą nuo apšvietimo stulpų / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Vilniuje pradeda veikti pirmosios 9 tokio įkrovimo stotelės. Iki 2023-iųjų pabaigos Vilniaus miesto savivaldybė iš viso įdiegs apie 100 šio tipo stotelių – tai kiekis, kuriuo norima paskatinti elektromobilių skaičiaus augimą sostinėje.

Pirmoji stotelė, prie kurios pakvietė Vilniaus savivaldybė, veikia Rinktinės g., šalia sankirtos su Krokuvos ir Kazliškių gatvėmis. Ją ir kitas stoteles įrengė įmonė, kuri elektromobilių vairuotojų benduomenėje žinoma kaip „Autopildyk“ (UAB „Elektromobiliai“).

VIDEO: Sostinėje pristatytos vertikalios elektromobilių įkrovimo stoteles: įrengtos ant apšvietimo stulpų

Norėdamas pademonstruoti, kaip veikia stotelė (nors dieną ji dar neveikė), Vilniaus meras Remigijus Šimašius atvyko Vilniaus savivaldybės elektromobiliu „Hyundai Ioniq“. Tačiau pripažino, kad dažniau važiuoja dviračiu, nei automobiliu, todėl elektromobilių specifiką kol kas išmano nedaug.

Vietą reikės užsiimti iš anksto

Ar toks sprendimas – stebuklas ir revoliucija? Tikrai ne, Europoje ši technologija naudojama jau seniai. Tačiau Baltijos šalyse tai yra naujovė.

Vis dėlto yra papildomų sąlygų. Stotelės, įrengtos ant apšvietimo atramų, veiks tik tamsiuoju paros metu, kai atramose yra elektros įtampa. Tad įkrauti elektromobilį (tik vieną) nuo tokios jungties prie apšvietimo stulpo galima tik nuo 23 val., kai elektra pigesnė. Tai – lėtas įkrovimas, 3,5 kW. Ir nelabai patogus, jei būtų daug norinčių. Nes vieta, kurioje galima įkrauti bateriją, visą dieną yra skirta visiems automobiliams. Elektromobilį joje galima statyti tik nuo 18 val. Pajungus laidą tokiu metu įkrovimas neprasidės, jis aktyvuosis tik nuo 23 val. Elektros energijos kaina – 0,35 Eur.

Taigi vietą elektromobilių vairuotojai turęs užsiimti iš anksto.

Žada plėtrą

Savivaldybė žada iki 2030 metų tokių stotelių skaičių padidinti bent iki 2000, o jei pavyks gauti ir Europos Sąjungos paramą – antra tiek. Tiesa, savivaldybė turi įsipareigojimų įrengti ir keletą nemokamų stotelių.

Tačiau meras Remigijus Šimašius laikosi nuomonės, kad nemokamos stotelės iškraipo rinką. Todėl jų nesureikšmina.

„Pusė visų Lietuvoje naudojamų elektromobilių važinėja po Vilnių, jų skaičius neabejotinai augs ir toliau, – sako Vilniaus meras Remigijus Šimašius. – Bet tam, kad elektra varomas automobilis būtų patrauklus pasirinkimas ne tik gyvenantiems individualiuose namuose ar turintiems įkrovimo vietą darbovietėje, miestui reikia plėsti dalijimuisi patogų jų tinklą. Laimės ne tik elektromobilių naudotojai, bet ir visi vilniečiai, kurie kvėpuos švaresniu oru.“

Meras pabrėžia, kad į apšvietimo stulpus integruotos stotelės atitinka ir naująjį gatvių standartą, pagal kurį perteklinių gatvės elementų turi būti vengiama, tad jau esami turi būti ir daugiafunkciai.

Šiuo metu ant apšvietimo stulpų jau įrengtos 9 elektromobilių įkrovos stotelės skirtinguose rajonuose: Architektų g. 60A, Rugių g. 37, Girulių g. 5, K. Ulvydo g. 7, S. Žukausko g. 41, Santariškių g. 31, Smolensko g. 39, S. Konarskio g. 20, Rinktinės g. 9. Stotelių vietos parinktos atsižvelgus į gyventojų prašymus, masinį poreikį, technines galimybes.

Stotelių įrengimui pasirinkti tie apšvietimo stulpai, prie kurių galima lengvai pasistatyti elektromobilį. Daugiausia įkrovos stotelių bus daugiabučių kvartaluose ir kitose viešose vietose.

„Miestas tęsia apšvietimo modernizaciją, o sutaupyti energijos resursai leidžia siūlyti įkrovos paslaugą miestiečiams, – teigia „Vilniaus apšvietimo“ direktorius Andrius Deimantas. – Sprendimas nereikalauja ir brangių papildomų įrengimo darbų – išnaudojama jau turima infrastruktūra.“

Pagal Vilniaus savivaldybės įkrovimo stotelių plėtros planą, iki 2030 m. pirmiausia didžiausias dėmesys bus skiriamas tankiai apgyvendintoms miesto teritorijoms. Pirmuoju plano etapu bus siekiama, kad įkrovos stotelė gyventojams būtų ne toliau kaip už 500 metrų, o antruoju etapu šį atstumą ketinama sutrumpinti iki 300 metrų.

Įmonės „Vilniaus apšvietimas“ stotelės yra trijų tipų: greitojo, vidutinio ir įprasto įkrovimo. Ant apšvietimo stulpų įrengiamos stotelės yra įprasto įkrovimo. Greito įkrovimo stotelėse savo transporto priemones gyventojai galės pasikrauti nemokamai, o kitose – pagal dieninius ir naktinius elektros kainos tarifus.

Kaip veikia įkrovos stotelės

Interaktyvus žemėlapis su įkrovimo stotelėmis skelbiamas „Vilniaus apšvietimo“ interneto svetainėje www.vilniausapsvietimas.lt.

Žemėlapyje galima matyti stotelių sąrašą, įkrovimo kainas, kokią mobiliąją programėlę naudoti bei kitą informaciją apie stotelę. Nuskenavus ant įkrovos stotelės esantį QR kodą ir atsisiuntus mobiliąją programėlę, galima pradėti įkrovos sesiją ir valdyti stotelę – pradėti ir užbaigti įkrovą bei lengvai atsiskaityti už paslaugą.

Žiemą atitinkamai laikas įkrovimui bus ilgesnis, vasarą – trumpesnis. Stotelės bus pažymėtos specialiais kelio ženklais, rodančiais ir parkavimo vietą, ir papildomą rezervavimą elektromobilių įkrovimo paskirčiai nuo 23 iki 7 val. Ne elektromobiliai bei nesikraunantys elektromobiliai negalės tose vietose stovėti ar parkuotis laiku, kuris numatytas įkrovimui. Kitu paros metu vietos yra įprasto (bendro) parkavimo paskirties.

Kad stotelės būtų naudojamos pagal šį modelį, kontroliuos savivaldybės įmonė „Susisiekimo paslaugos“.

Įkrovos stotelių įrengimas ant apšvietimo stulpų finansuojamas UAB „Vilniaus apšvietimo“, Vilniaus miesto savivaldybės bei ES lėšomis, o tinklo plėtrai vykdomi viešųjų pirkimų konkursai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito