Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kinų mokslininkai: vienas asmuo autobuse koronavirusu užkrėtė 13 asmenų

Sostinės valdžia iš pradžių siekė patraukti kuo daugiau keleivių į viešąjį transportą. O dabar itin kruopščiai dezinfekuoja autobusus ir troleibusus. Nes ši terpė labai dėkinga plisti virusams.

Pasak Kinijos mokslininkų epidemiologų, visuomeniniame transporte „saugi distancija“ nuo užsikrėtusiu koronavirusu turėtų būti dvigubai didesnė negu įprastai – metro nepakanka. Be to, labai svarbu ir paviršius, ant kurio lieka virusas. Nuo to priklauso jo gyvavimo laikotarpis.

TAIP PAT SKAITYKITE: kokius alkoholio matuoklius policija naudos karantino metu?

Savo išvadas mokslininkai grindžia tikru įvykiu, kai sergantis vyras Kinijoje, važinėdamas autobusu per kelias valandas užkrėtė dar 13 asmenų, rašo trucker.lt.

Tai įvyko dar sausio 22-ąją – per pačius kiniškus Naujuosius metus. Vyras, nors ir jautėsi blogai, neįtarė, kad yra infekcijos nešiotojas. Jis įlipo į pilną tarpmiestinį autobusą ir įsitaisė priešpaskutinėje eilėje. Niekas iš keleivių tuomet dar nesisaugojo, nes Uhane – pagrindiniame viruso šaltinyje – dar nebuvo paskelbtas karantinas.

Saugumo kameros patvirtina, kad per keturių valandų kelionę keleivis su aplinkiniais nebendravo, bet virusas „peršoko“ ant dar septynių žmonių. Mokslininkams didžiausią nerimą sukėlė tai, kad užsikrėtė ne tik sėdėję šalimais asmenys, bet ir buvę maždaug 4,5 m atstumu nuo infekuotojo. Tai – gerokai didesnis atstumas, negu tas, kurio rekomenduoja laikytis PSO.

Pasiekus paskirties vietą, važiavę keleiviai išlipo ir įlipo nauja grupė. Nors visi užsikrėtusieji autobusą paliko, vienas iš naujų keleivių vis tiek užsikrėtė.

Mokslininkai spėja, kad pirmasis infekuotasis iškvėpė smulkias dalelytes, kurias įkvėpė įlipę vėliau. Beje, išlipęs iš vieno autobuso, „pagrindinis herojus“ įlipo į kitą ir per valandą užkrėtė dar du žmones. Iš viso iki vasario vidurio jis liga pasidalino su dar 13 asmenų.

Mokslininkų duomenimis naujasis koronavirusas ant vario gali išgyventi iki 4 valandų, ant kartono iki 24 valandų, o ant plastiko ir nerūdijančio plieno – iki 2–3 dienų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas