Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Motociklininkus vargina kitų eismo dalyvių supratimo stoka

Tikimybė vairuojant motociklą patirti traumą arba žūti pakliuvus į rimtą eismo įvykį yra penkiasdešimt kartų didesnė nei važiuojant automobiliu. Mokslininkai teigia, kad automobilių susidūrimai su motociklais dažniausiai įvyksta dėl nepastebėtos keliu važiuojančios dviratės transporto priemonės, nepalankaus požiūrio į motociklininkus ir nesugebėjimo juos suprasti.
Ketvirtadienio vakaras Kaune
Ketvirtadienio vakaras Kaune / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Motociklininkai priklauso vadinamajai neapsaugotųjų eismo dalyvių grupei. Priešingai nei važiuojančių automobiliais, jų nedengia visas kėbulas, o vienintelės apsaugos priemonės yra šalmas ir specialus kostiumas, jei jis apskritai yra dėvimas. Tai lemia, kad šie eismo dalyviai gali patirti labai rimtas traumas net nedidelio susidūrimo metu,“ – aiškina „Renault Driving School“ direktorius.

Tyrimas atskleidė, kad automobilius vairuojantys eismo dalyviai į motociklininkus žiūri nepalankiai

Britų mokslininkai atliko tyrimą, kuriuo siekė išsiaiškinti automobilių ir motociklų eismo įvykių priežastis. Tyrimo metu buvo lyginamas dviejų skirtingų tipų vairuotojų elgesys – tokių, kurie kasdien naudoja tik automobilį ir tokių, kurie vairuoja tiek automobilį, tiek motociklą. Pagrindinis skirtumas tarp šių grupių buvo laikas, kurį vairuotojas skyrė žiūrėjimui į atvažiuojantį motociklą – abi transporto priemones vairuojantys žmonės į artėjantį motociklą dažniausiai žiūrėjo ilgiau nei tie, kurie vairuoja tik automobilius.

Ekspertai teigia, kad motociklai yra kur kas mažesni ir rečiau sutinkami kelyje, todėl jiems reikia skirti daugiau dėmesio, norint tinkamai įvertinti, kokį pavojų šios transporto priemonės gali kelti priartėjusios. Faktas, kad automobilių vairuotojai kitus artėjančius automobilius stebėjo ilgiau nei motociklus, rodo, kad matydami dvirates transporto priemones jie neįvertina galimos grėsmės.

„Žiūrėjimas tinkama kryptimi dar nereiškia, kad mes teisingai įvertinsime susidariusią situaciją. Būtina nuolat stebėti skirtingas transporto priemones. Jei tik turime kokių nors abejonių, reikia atsiminti, kad tai gali būti potencialus pavojus, kurio galima išvengti tik būnant ypač atsargiems,“ – perspėja „Renault Driving School“ mokytojai.

Tyrimas taip pat parodė, kad vyrauja neigiamas automobilių vairuotojų požiūris į važiuojančius motociklu ir supratimo trūkumas. „Tam įtakos gali turėti faktas, jog motociklininkai dažnai važiuoja neatsargiai arba tiesiog mėgina pasirodyti prieš kitus. Vis dėlto erzinančiai vingiuoti motociklas iš tikrųjų gali tiesiog dėl kliūčių ant kelio dangos,“ – teigia „Renault Driving School“ mokytojai. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas