Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apskaičiavome, kiek kainuos baigti papildomus kursus, norint važinėti 125 kub. cm motociklu

Įsigaliojus Seimo priimtoms pataisoms, nuo rugpjūčio 1 dienos leidžiama ne jaunesniems kaip 24 metų amžiaus žmonėms, turintiems bent dvejų metų B kategorijos vairavimo stažą ir baigusiems papildomus praktinio vairavimo kursus, vairuoti A1 kategorijai priskiriamus lengvuosius motociklus. 15min apskaičiavo, kiek tai kainuoja. Taip pat, iš kokių motociklų galima rinktis, kiek kainuos jų registracija, techninės apžiūros atlikimas.
Yamaha lengvieji motociklai MT 125
Yamaha lengvieji motociklai MT 125 / Yamaha nuotr.

Pradžiai patikslinkime, kad kalbame apie A1 kategorijai priklausančius motociklus. Jų variklių darbinis tūris yra nuo 50 kub. cm iki 125 kub. cm, galia neviršija 11 kW, o galios bei svorio santykis yra ne didesnis nei 0,1 kW/kg. Taip pat į šią kategoriją patenka ir triračiai, kurių galia ne didesnė kaip 15 kW.

Papildomus kursus sudaro viso 6 akademinių valandų praktinio vairavimo kursas, įskaitant galutinį filmuojamą praktikos egzaminą vairavimo mokykloje. Įprastai šie kursai jums kainuos apie 140–150 Eur.

Kadangi po kursų reikės keisti vairavimo pažymėjimą, tam reikės pasitikrinti sveikatą, gauti pažymą, kad galite vairuoti motociklą. Sveikatos patikrinimo pažyma artimiausioje poliklinikoje jums kainuos apie 18 Eur.

Paties vairuotojo pažymėjimo gamyba (per 10 d.d.) įprastai kainuoja 14,19 Eur. Tačiau norint jo greičiau, reikės mokėti daugiau: per tris darbo dienas (22,88 Eur) ar ypatingos skubos tvarka net per vieną darbo dieną (už 37,36 Eur).

Taigi minimali suma įgyti teisei vairuoti A1 motociklus bus: 172,19 Eur.

Motociklo registracija

Naujai įsigyto motociklo registracijai bus reikalingas draudimas ir galiojančios techninės apžiūros pažyma.

Draudimas lengvajam motociklui su 125 kub. cm varikliu mėnesiui kainuoja apie 6–7 eurus. Techninė apžiūra – 9,6 Eur. Motociklo registracija su naujų numerių išdavimu ir pagaminimu – 24,16 Eur. Valstybinio numerio pritvirtinimas – 3 Eur.

Taigi naujai įsigyto motociklo registracija su draudimu vienam mėnesiui kainuos 42,76 Eur.

125 kub. cm motociklo pasirinkimas

Motociklų pasirinkimas labai platus. Pradedant motoroleriais su kiek didesniu keturtakčiu 125 kub. cm varikliu ir baigiant sportinio, „street“ tipo (skirtų važiuoti mieste) ar krosiniais motociklais.

Paprastai nauji garsiausių („Yamaha“, „Honda“, „KTM“ ir kt.) gamintojų 125 kub. cm motociklai kainuoja nuo 5 iki 6 tūkstančių eurų. Žinoma, būna ir pigesnių naujų lenkiškų, itališkų, prancūziškų, kiniškų ar net indiškų motociklų, kurių kainos prasideda nuo 2000–2500 Eur („Romet“, „Junak“, „Mash“, „FB Mondial“, „Beta“, „Royal Enfield“, „Bullit“ ar „Keeway“).

Naudotų motociklų kainos prasideda nuo 1000 eurų ir kyla priklausomai nuo metų ir būklės. Bene populiariausi modeliai šalyje yra „Yamaha YZF“, „KTM Duke“, „Yamaha MT 125“, „Derbi Senda“, „Yamaha WR 125“, „Piaggio Vespa“, „Aprillia RS“, „Honda CBR 125“, „KTM RC 125“ ir „Derbi GPR“.

Galutinės kainos

Apibendrinkime. Norint įgyti teisę vairuoti 125 kub. cm variklį, turintį motociklą su visais tam reikalingais dokumentais, reikia mokėti iki 180 Eur. Naujai įsigyto motociklo registracija iki 45, taigi, iš viso formalumai paplonins piniginę 225 Eur.

Įsigyti naudotą tvarkingą lengvąjį motociklą kainuos nuo 1500 iki 3000 Eur. Prastesnės kokybės – perpus pigiau.

Naują – nuo pigiausių, vos 2000 Eur kainuojančių lenkiškų, iki apie 5000 Eur vertės japoniškų.

Svarbu: bent minimalios apsaugos (motociklininko batai, šarvai / striukė, motociklininko kelnės, pirštinės ir šalmas) jums kainuos apie 500–1000 Eur. Juk su kroksais ir šortais sąmoningi vairuotojai nevažiuoja.

Taigi, viską susumavus, mažiausia pinigų suma, kurios jums prireiks baigti papildomus kursus, pasikeisti vairuotojo pažymėjimą, įsigyti motociklą bei apsaugas sieks mažiausiai 2300 Eur.

Tačiau ar verta? Žurnalisto ir motociklininko Mariaus Eidukonio nuomonę apie tai skaitykite ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento