Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09 05 /09 06 15:34

Per mėnesį registruoti 600-800 nauji elektromobiliai – ne riba, teigia elektromobilių entuziastai

Minint pasaulinę elektromobilumo dieną, Energetikos ministerija ir Lietuvos energetikos agentūra šį renginį organizavo jau ketvirtą kartą. Konferencijoje, kuri vyko Vilniuje ir transliuojama tiesiogiai internetu aptartos elektromobilumo plėtros tendencijos Lietuvoje ir Europoje bei pristatytos naujausios elektromobilių įkrovimo infrastruktūros skatinimo priemonės.

Kviečiame žiūrėti konferencijos įrašą, kurį rasite čia portale 15min.

Elektromobilių skaičiai Lietuvoje per keturis metus išaugo 5,5 karto, beveik penkiskart augo ir viešųjų įkrovos stotelių skaičius.

Šiandien Lietuvos keliais važinėja 25 tūkst. elektromobilių, iš kurių beveik 15 tūkstančių yra grynieji elektromobiliai. Palyginimui, 2020 m. pabaigoje bendras elektromobilių skaičius buvo apie 4,5 tūkst., iš jų 2,5 tūkst. -- grynieji.

Atitinkamai išaugo ir viešų įkrovimo stotelių tinklas, kuris per keturis metus išaugo nuo 380 iki 1800.

Su valstybės parama įrengtų privačių EV įkrovos stotelių skaičius iki metų pabaigos turėtų viršyti 4000.

Iš viso 2022–2026 m. laikotarpiu privačios elektromobilių infrastruktūros plėtrai Energetikos ministerija yra suplanavusi skirti 46 mln. eurų finansavimą.

„Per ketverius metus padėjome tvirtus pagrindus dar spartesniam elektromobilių skaičiaus augimui ateityje, – sakė energetikos ministras Dainius Kreivys šiandien vykstančioje kasmetinėje elektromobilumo plėtrai skirtoje konferencijoje. – Planuodami paramos priemones, siekėme sukurti visą energetiškai savarankiško namų ūkio ekosistemą – kad namai galėtų apsirūpinti elektra iš nuosavos saulės elektrinės, ją kaupti nuosavame kaupiklyje, turėtų nuosavą elektromobilio įkrovos stotelę“.

Pasak LEA vadovės Agnės Bagočiūtės, jos, ši vasara pasižymėjo dideliu elektromobilių skaičiaus augimu – daugiausia elektromobilių Lietuvoje buvo įsigyta ir užregistruota buvo liepos mėnesį: „Jeigu lyginsime šią vasarą su praėjusių metai, tai šiemet elektromobilių įsigijimo tempai buvo maždaug 20 proc. didesni.“

Lietuvos energetikos agentūros vadovės teigimu, jei tokie tempai išliks (kada per mėnesį naujų elektromobilių užregistruojama 600-800), metų pabaigoje Lietuvoje gali būti 27 tūkstančiai elektromobilių. „O 2030 m. turėsime ir 200 tūkstančių elektromobilių“, – ambicingus planus dėstė konferencijos pranešėja.

„Švaresnė aplinka – ne vienintelis Lietuvai svarbus aspektas. Kitas – pigumas. Lietuvos energetikos agentūra skaičiuoja ir lygina bei viešai skelbia, kiek per mėnesį kainuoja nuvažiuoti 100 km tam tikra degalų rūšimi varomu automobiliu. Matome, kad net tuomet, kai elektra Lietuvoje buvo brangiausia (t.y. 2023 m. rugpjūtį), elektromobiliu važiuoti vis tiek buvo pigiau. Lyginant su dyzelinu varomu automobiliu, elektromobiliu važiuoti yra pigiau maždaug 2 kartus“, – sakė A.Bagočiūtė.

Konferencijoje aptartas ir elektromobilių įkrovimo stotelių esama situacija bei plėtra. Pasak energetikos ministro D.Kreivio, prieš 4 metus viešų elektromobilių įkrovimo stotelių buvo tik 380, dabar – 1800. „Jų bus ir daugiau, nes pradedami vystyti stotelių parkai – nebe pavienės stotelės. Prieš mėnesį atidarytame tokiame parke, kelyje Vilnius-Klaipėda-Vilnius, vienu metu galės krautis beveik 40 elektromobilių. Tinklas plečiasi, daug įmonių į tai investuoja. Aš manau, kad artimiausi 5 metai bus didžiulio proveržio metas“, – sakė ministras.

Konferencijoje elektromobilumo ekspertai bei entuziastai taip pat diskutavo, kur, kalbant apie elektromobilumą, esame dabar ir kur būsime rytoj. Visą konferenciją, dalyvių pranešimus ir diskusiją žiūrėkite žemiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi