Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Projekto „Dviračiu per perėją“ autorius paaiškino, kodėl toks KET pakeitimas būtų saugus

Siūlymas leisti dviratininkams važiuoti per pėsčiųjų perėjas nenulipus nuo dviračio sulaukė skirtingų vertinimų. Vyriausybė pasisakė už leidimą dviratininkams važiuoti per perėjas, nors susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius argumentuodamas pėsčiųjų saugumu siūlė iniciatyvą atmesti. Galutinį sprendimą rudens sesijoje priims Seimas.
Į Vilnių grįžta lietingi orai
Dviratis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Ministras tvirtino, kad „pėsčiųjų perėja yra išskirtinai pėstiesiems numatytas eismo organizavimo elementas, pėstieji turi jaustis pėsčiųjų perėjoje saugūs ir tą jų saugumą turi užtikrinti teisės aktų leidėjai“ (BNS).

J.Narkevičius rėmėsi statistika, kad 2017 metais pėsčiųjų perėjose įvyko 27 susidūrimai, kuriuose dalyvavo dviratininkai, vienas žmogus žuvo, 2018 metais – 25 susidūrimai, 2019 metais – 37 susidūrimai.

Premjero S.Skvernelio teigimu, tokie įstatymo iniciatorių siūlymai skatintų saugumą ir dviratininkų komfortą.

Ką sako projekto autorius

Pats projekto autorius, dviratininkas Marius Kučinskas, paaiškino, kad jo siūlomi pakeitimai buvo suprasti neteisingai. M.Kučinsko teigimu, dviratininkai prieš perėjas privalėtų sustoti, praleisti visus automobilius, o tik tada važiuoti. Todėl eismo saugumas dėl to nenukentėtų.

„Įstatymo projektas įpareigotų dviratininką sustoti praleisti automobilius. Jei ant perėjos zebro dviratininkas nepraleistų automobilių – pats dviratininkas pagal tą įstatymo projektą liktų kaltas dėl sukelto eismo įvykio. Tai yra įstatymo projektas ir yra saugiai apibrėžtas", – aiškina M.Kučinskas.

Dviratininkai pažeidžia Kelių eismo taisykles

Projekto autoriaus teigimu, apklausų duomenimis, daugiau nei 90 proc. dviratininkų ir dabar važinėja per pėsčiųjų perėjas, taip pažeisdami dabartines taisykles. Kai kurie dviratininkai mano, kad, jei pažeidžia taisykles, tai apskritai neverta laikytis saugumo reikalavimų.

Todėl, teigia M.Kučinskas, leidus dviratininkui važiuoti per perėjas, įpareigojant dviratininką praleisti automobilius, eismas taptų saugesnis. Nes dviratininkai, lyginant su šiandiena, būtų labiau linkę praleisti automobilius.

M.Kučinskas atkreipia dėmesį, kad visuomenė neteisingai suprato jo siūlymus, kad esą Vyriausybė leido važiuoti per perėjas, todėl imkim važiuokim dviračiu niekur nesidairydami. Nieko panašaus, Vyriausybė tik balsavo dėl įstatymo projekto išvados (tai yra rekomendacijų Seimui), o ne pakeitė Kelių eismo taisykles.

Kol kas, iki rudens, kol Seimas priims galutinį sprendimą, lieka galioti senoji tvarka: dviratininkams draudžiama važiuoti per pėsčiųjų perėjas.

Pasiūlymai dėl važiavimo per perėjas dviračiu
Pasiūlymai dėl važiavimo per perėjas dviračiu

Užsienio praktika

Pasak M.Kučinsko, tokia praktika leisti dviratininkams važiuoti per pėsčiųjų perėjas (žinoma, su tam tikrais saugikliais) yra Latvijoje, Estijoje. O kaimyninėse šalyse vairuotojų kultūra ir klimato sąlygos yra tokios, kaip Lietuvoje.

„Teko pačiam asmeniškai bendrauti su užsienio valstybių ministerijomis, atsakingomis už transportą. Tad, įvedus pakeitimus, teisinis reguliavimas Baltijos šalyse pagaliau būtų suvienodintas“, – dėstė projekto autorius.

Pasak jo, Vyriausybė nėra vien tik ministras pirmininkas Saulius Skvernelis, pasisakęs už šiuos pakeitimus.

„Vyriausybę sudaro 14 ministerijų ir ministras pirmininkas. Visi ministrai sprendimą priima balsavimu – priimamas tas sprendimas, kuris turi balsų daugumą. Tai pat prieš Vyriausybės posėdį kiekvienas ministras tariasi su savo ministerijos komanda. Šiuo atveju 3 ministrai manė, kad projekto negalima palaikyti, o visi kiti manė – kad projektas yra geras. Balsų dauguma Vyriausybė pritarė projektui. Ministras pirmininkas negali įsakyti ministrams, kaip balsuoti – jie balsuoja laisvai“, – kalbėjo įstatymo projekto autorius M.Kučinskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas