Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Proveržis: Vilnius planuoja įsigyti 15 vandeniliu varomų autobusų

Vilniaus meras Valdas Benkunskas paskelbė „žalią“ žinią. Sostinė planuoja gaminti „žaliąjį“ vandenilį ir įsigyti vandeniliu varomų autobusų.
Vandeniliu varomas autobusas
Vandeniliu varomas autobusas / V.Benkunsko FB nuotr.

TAIP PAT SKAITYKITE: Intriguojantis „Toyota“ pareiškimas: vandenilinis „Mirai“ ne tik neteršia, bet ir valo orą?

Vilnius pirmasis Lietuvoje gamins žaliąjį vandenilį. Ir ne, tai nėra eilutė iš fantastinio filmo, tai tikrovė – šiandien šiam sprendimui pritarė miesto Taryba, praneša meras V.Benkunskas savo feisbuke.

Šį, visiškai ekologišką ir žaliąjį vandenilį jau greitai bus galima naudoti ne tik miesto viešajame transporte, bet ir vilniečių reikmėms. Gamybą meras planuoja pradėti jau 2026 metais.

„Besiruošdami naujam miesto etapui, taip pat įsigysime ir 16 vandeniliu varomų autobusų – panašių į tuos, kurie dabar važinėja Šveicarijoje, ir kurie netolimoje ateityje pakeis dyzelinu varomus autobusus. Taip per metus galėtų būti sutaupoma apie 1 414 tonų CO2 ekvivalento – tiek susidaro nuvažiavus autobusui apie 1,7 mln. kilometrų.

SUSIJĘ: Kodėl vandeniliniai automobiliai gali būti bloga idėja

Vandenilio gamybos procese susidaranti atliekanti šiluma bus tiekiama į Vilniaus miesto centralizuoto šildymo sistemą, o pats žaliasis vandenilis bus išgaunamas iš vandens elektrolizės būdu, naudojant elektrą, gaunamą iš atsinaujinančių energijos šaltinių, Vilniaus atveju – iš AB Vilniaus šilumos tinklų valdomos biokuro kogeneracinės jėgainės, – praneša meras. – Karo Ukrainoje kontekste, kai teko dorotis su Rusijos energetiniu šantažu, tvyrojo nemažai baimės dėl tvarumo politikos energetikos srityje. Tačiau dabar kaip niekada gerai suvokiame energetinės nepriklausomybės svarbą ir atsinaujinančių energijos išteklių rolę, siekiant būti energetiškai nepriklausomais.

SVARBU: Žaliasis vandenilis – kodėl pasaulis dėl jo pamišęs?

Be to, iki 2030 m. esame įsipareigoję paversti Vilnių klimatui neutraliu miestu. Pradėję gaminti ateities kurą – žaliąjį vandenilį, ir vystydami kitus atsinaujinančios energetikos projektus, galėsime mažinti iškastinio kuro kiekį, padidinsime savo energetinę nepriklausomybę, sumažinsime kietųjų dalelių ir kitų teršalų kiekį Vilniaus mieste“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas