Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rasų kapinės vėl nukentėjo dėl girto vairuotojo kaltės: žadami ir trikojai, ir stacionarus greičio matuoklis

Kalėdų naktį girtas vairuotojas apgadino Vilniaus Rasų kapinių tvorą ir du paminklus. Sukilėlių gatvės dalyje, kuri skiria Rasų kapines į dvi dalis, tokių avarijų nutinka ne taip ir retai, tačiau iki šiol čia nesiimta jokių papildomų saugumo priemonių. Rasų kapinėse ilsisi daugybė Lietuvai ir Lenkijai itin svarbių žmonių.
Išversta tvora Rasų kapinėse
Išversta tvora Rasų kapinėse / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Įvažiavo girtas su „Audi“

Rasų kapinės nuo Sukilėlių gatvės pusės ne pirmą kartą nukenčia nuo pro šalį važiuojančių automobilių. Naujausias įvykis – Kalėdų naktį.

„2020 m. gruodžio 25 d., apie 2 val. buvo gautas pranešimas, jog Rasų kapinėse yra apgadinta tvora ir galimai ją apgadino automobilis „Audi“, kuris pasišalino Dunojaus g. 2.04 val. pareigūnai sustabdė minėtą automobilį Minsko pl. Automobilį vairavo neblaivus (1.95 prom.) vyras (g. 2000 m.). Pradėtas ikiteisminis tyrimas“, – tokią informaciją apie įvykį pateikė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) atstovai.

Vos prieš šiek tiek daugiau nei mėnesį panaši avarija čia jau buvo.

Ankstyvą lapkričio 16-osios rytą „Citroen“ automobilis įskriejo tiesiai į tvorą ir ne tik išvertė ją, bet ir apgadino kelių karių kapų antkapius.

Kaip vėliau paaiškėjo, automobilį vairavo teisių neturinti moteris, o automobilis nebuvo draustas ir be techninės apžiūros.

Tvora ir keli paminklai

Šįkart irgi apgadinti paminklai naujosiose Rasų kapinėse.

Visuomeninės Rasų kapinių draugijos pirmininkas Dariušas Žybortas informavo feisbuke, kad be tvoros nukentėjo kryžiai, pastatyti ant Magdalenos ir Karolio Pankiewiczių kapų, paminklas Mariai Pozniakowai.

Visuomeninio komiteto, kurio nariai rūpinasi Rasų kapinių paminklų konservavimu ir restauravimu, kapinių istorija, renginiais jose, nariai neslepia susirūpinimo, kad tokių apgadinimų vis pasitaiko.

O po kiekvieno tokio pasigirsta spėlionių, ypač Lenkijoje, kad galbūt kažkas padarė tokį veiksmą tyčia, norėdamas sugadinti paminklus senosiose kapinėse, kur ilsisi daugybė tiek Lietuvai, tiek Lenkijai svarbių žmonių, taip pat ir karių.

Žadama ribojimų

Vilniaus miesto savivaldybė žada imtis priemonių, kad situacija šioje Sukilėlių gatvės atkarpoje keistųsi. Bus prašoma ir policijos pagalbos.

„Eismo įvykio aplinkybes Sukilėlių gatvėje, kurio metu buvo apgadinta Rasų kapinių tvora ir paminklas, tiria policijos pareigūnai. Kadangi tai ne pirmas atvejis, kai šioje gatvės atkarpoje įvyksta eismo įvykis, gruodžio pradžioje ties kapinių teritorija buvo įrengti asfalto dangos greičio mažinimo kalneliai.

Visuomeninės Rasų kapinių draugijos nuotr./Eismo įvykis Rasų kapinėse
Visuomeninės Rasų kapinių draugijos nuotr./Eismo įvykis Rasų kapinėse

Taip pat Vilniaus miesto savivaldybė kreipėsi į Vilniaus apskrities VPK Kelių policijos valdybą prašydama peržiūrėti eismo priežiūros planus minėtoje vietoje ir taikyti griežtesnes kontrolės priemones, t.y., į pagalbą pasitelkti mobilią transporto priemonių važiavimo greičio fiksavimo įrangą“, – 15min sakė savivaldybės Eismo organizavimo skyriaus vedėjas Tomas Kamaitis.

Ateityje planuojama ties Sukilėlių, Rasų, Dunojaus ir Ribiškių Didžiosios gatvių sankryža įrengti ilgalaikius greičio matuoklius.

Be greičio matuoklio, bus ir kitų priemonių. Tarkim, mažės leistinas greitis, jis bus ribojamas ilgesnėje atkarpoje.

„Savivaldybė jau artimiausiu metu taip pat ketina imtis griežtesnių priemonių šioje problemine tapusioje Sukilėlių gatvės atkarpoje: dar labiau griežtins leistino greičio ribas, nustatant – 30 km/h, įrengs įspėjamuosius kelio ženklus.

O kitąmet atnaujins gatvės dangos ženklinimą, papildomai paženklins įspėjamąsias greičio mažinimo juostas, kitas įspėjamąsias leistino greičio viršijimo priemones. Taip pat ateityje planuojama ties Sukilėlių, Rasų, Dunojaus ir Ribiškių Didžiosios gatvių sankryža įrengti ilgalaikius greičio matuoklius“, – teigė T.Kamaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas