Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šeštadienį 1000 keliautojų vyks per 2024 metų svarbiausias Lietuvos vietas

Jau šį šeštadienį prasidės tradicinis ir didžiausias Lietuvos pažinimo ralis „Ryterna modul Mototourism Rally 2024“, kuriame dalyvaus daugiau kaip 1000 intelektualių keliautojų.
Mototurizmo ralis 2023 m.
Mototurizmo ralis 2023 m. / Mototourism rally nuotr.

Istorinė kelionė per Lietuvą kasmet jungia svarbiausias atmintinas metų temas, todėl kiekvienas nuvažiuotas kilometras čia yra prasmingas.

„Tai vienintelis renginys, kuris Lietuvai svarbias temas sujungia į vieną dieną. Šio ralio dalyviai ne tik domisi istorija, bet ir gyvai vyksta į istoriją menančias vietas, kur patiria tikrą pažinimą. Daugelis dalyvių tai daro jau ne vienus ir net ne penkerius metus. Organizatoriams tai yra didelė atsakomybė – rengti maršrutą tokiai auditorijai. Nepabijokime pasakyti, kad šie dalyviai yra labai išskirtiniai žmonės,“ – teigia ralio organizatoriai.

Specialios nominacijos už istorijos pažinimą

Jau tapo tradicija, kad Nacionalinė biblioteka ir Kultūros paveldo departamentas dalijasi savo ekspertinėmis žiniomis ir prisideda prie Lietuvos pažinimo ralio unikalaus maršruto kūrimo, rekomenduodami lankytinus punktus. Juos aplankę dalyviai pretenduoja laimėti LNB ir KPD nominacijas.

„Ir vėl visą Lietuvą galingais motociklų varikliais sudrebins kultūrinis Lietuvos pažinimo ralis. Specialus ralio kultūrinis ir istorinis maršrutas per vieną dieną sujungs ypač svarbias Lietuvai šių metų temas, jubiliejines sukaktis, istorines asmenybes ir gyvu pažinimu jas įprasmins. Tradiciškai dalis renginio maršruto objektų bus pažymėti ralio partnerio ir eksperto – Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos – ženklu. Daugiausia tokių objektų aplankiusias komandas simboliškai apdovanosime bibliotekos įsteigtais prizais – knygomis. Linkime naujų atradimų ir nepamirštamų įspūdžių!“ – sako Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinė direktorė Aušrinė Žilinskienė.

Minėdami 2024 metų temas, Lietuvos pažinimo ralio dalyviai keliaus Europos Sąjungos ir NATO 20-mečio jubiliejų, Dainų šventės 100-mečio, diplomatų Lozoraičių ir didikų Pacų keliais. Taip pat, globojant J. E. Kardinolui Sigitui Tamkevičiui, ypatingas dėmesys maršrute skiriamas Lietuvos katalikų bažnyčios kronikai, prisimenant, kad šiais metais minime Lietuvos katalikų kunigo, disidento ir pogrindinio leidinio „Aušra“ bei „Lietuvos katalikų bažnyčios kronika“ bendradarbio Prano Račiūno gimimo metines. Dalyvių laukia turiningi ir linksmi tradiciniai susitikimai su Lietuvos Mažųjų kultūros sostinių bendruomenėmis.

Mototurizmo ralio nuotr./Aušrinė Žilinskienė. Nuotr. aut. Monika Požerskytė
Mototurizmo ralio nuotr./Aušrinė Žilinskienė. Nuotr. aut. Monika Požerskytė

Pasak Kultūros paveldo departamento direktoriaus Vidmanto Bezaro, šiais metais yra gera proga prisiminti Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės didikus Pacus, kurių funduotos bažnyčios ir vienuolynai yra didelės vertės kultūros paveldo objektai, traukiantys keliautojų dėmesį.

Mototurizmo ralio nuotr./V. Bezaras
Mototurizmo ralio nuotr./V. Bezaras

„Nuoširdžiai sveikiname intelektualaus istorinio ralio „Mototourism Rally“ dalyvius. Džiugu, kad kasmet į savo maršrutą įtraukiate ir kultūros paveldo objektus. Šiemet Lietuvos padangėje yra daug kultūrinių ir su kultūros paveldu susijusių temų, kurios turtina ralio maršrutą. Džiaugiamės, kad kultūros paveldas vis labiau atrandamas jūsų ralio dalyvių, ir tikime, kad tai suteikia jums naujų įspūdžių, plečia akiratį bei prideda prasmingo „svorio“ įveiktiems kilometrams. Motoralis jau tapo neatsiejamas nuo kultūros paveldo pažinimo“, – sako KPD direktorius Vidmantas Bezaras.

Iškilmingas dalyvių finišas Kauno širdyje – susitiks visa Lietuva

Jau penktą kartą Kaunas kviečia Lietuvos pažinimo ralio dalyvius iškilmingai finišuoti po arka Kauno širdyje.

„Po kelionės finišuoti ir pasidalyti kelionės įspūdžiais jau penktą kartą tradiciškai kviečia Kaunas. Dalyviai suvažiuos iš visos Lietuvos su savo miestų vėliavomis. Taigi, tai ir prasminga, ir simboliška: susitinka lyg visa Lietuva,“ – sako organizatoriai.

Dešimtys miestų ir imiestelių oficialiai pakvietė savo kraštiečius atstovauti savo kraštui ir išlydėjo į Lietuvos pažinimo misiją. Renginio maršrute gausu gyvų susitikimų su vietiniais gyventojais ir bendruomenėmis, duris atveria veitos apie kurias šiaip ailinę diena nesužinos joks turistas. Visi jie unikalaus maršruto dalis.

„Džiaugiamės, kad visus šiuos partnerius įkvepia ir vienija intelektualaus ralio idėja – gyvas istorijos, kultūros paveldo, gynybos ir jos žmonių pažinimas,“ – sako viena organizatorių Birutė Vaitkutė.

Renginio partneriais yra Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Kultūros paveldo departamentas, Lietuvos kelių policija, Šaulių sąjunga, Kauno savivaldybė, Renginio turinį iš dalies finansuoja LR Krašto apsaugos ministerija, Kultūros paveldo departamentas, verslai „Ryterna modul“, „Yamaha“ atstovai Lietuvoje „Yamatecha“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas