Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sumažintos taršos zona Kaune: kaip susimokėti įvažiavus į senamiestį, kokie tranzito rezultatai?

Nuo rugpjūčio Kauno senamiestyje pradėjus veikti Sumažintos taršos zonai (STZ) fiksuojami laukti rezultatai: tranzitas sumažėjo ketvirtadaliu.
Kauno senamiestyje tranzitas sumažėjo ketvirtadaliu
Kauno senamiestyje tranzitas sumažėjo ketvirtadaliu / Kauno saviv. nuotr.

Kol kauniečiai ir miesto svečiai su naujove tik apsipranta, sistemą prižiūrintys specialistai rūpinasi papildomais atsiskaitymo būdais. Vairuotojams taip pat primenama, kad pravažiavus senamiestį būtina susimokėti 2 eurų mokestį per 7 kalendorines dienas. Kitu atveju bus sulaukta baudų.

Kauno saviv. nuotr./Primenama, kad pravažiavus senamiestį būtina susimokėti
Kauno saviv. nuotr./Primenama, kad pravažiavus senamiestį būtina susimokėti

Eismas, triukšmas ir tarša

Nuo rugpjūčio 1 d. kiekvienas pravažiavimas Sumažintos taršos zonoje (STZ) kainuoja 2 eurus – tiek, kiek atsieina vienos valandos automobilio parkavimo mokestis. Mokama ne už įvažiavimą, bet už pravažiavimą tranzitu. Atvykstantieji asmeniniais reikalais naujo mokesčio nepajaučia, nes į STZ mokestį įskaičiuota pirmoji valanda už automobilio stovėjimą.

Paprastai tariant, atvažiavus bent valandai ar ilgesniam laikui į senamiestį – praleisti laisvalaikį, apsilankyti kavinėje ar kitais tikslais – viešnagė šioje miesto dalyje papildomai nekainuos nė cento, nes už 2 eurų STZ mokestį skiriama valanda nemokamo parkavimo.

Prieš pradedant veikti STZ mokesčiui, kasdien pro senamiestį vidutiniškai pravažiuodavo apie 2 tūkst. automobilių. Nuo rugpjūčio šis skaičius sumažėjo iki pusantro tūkstančio. Apie 30 proc. sudaro turintieji leidimus, 6–7 proc. – elektromobilių savininkai, besinaudojantys lengvata pro senamiestį vykti nemokamai.

„Naujovė veikia nuo rugpjūčio, tačiau jau dabar matome pirmuosius siektinus rezultatus – tranzitas sumažėjo maždaug 25 procentais. Tai natūraliai reiškia mažesnę taršą, triukšmą ir nebe tokį intensyvų eismą siaurose gatvelėse, ko ir siekta miesto Darnaus judumo plane“, – pirminiais duomenimis dalijosi Kauno savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas Martynas Matusevičius.

Kauno savivaldybė palaiko dialogą ir su verslininkais, besinaudojančiais kurjerių ir pavežėjų paslaugomis. Atsižvelgiant į prašymus, dar praėjusį mėnesį abipus senamiesčio įrengta papildomų vietų nemokamam 15 minučių sustojimui.

Susimokėti per 7 dienas

M. Matusevičius priminė, kad lengvatų neturintieji automobilių vairuotojai, tranzitu kirtę senamiestį, STZ mokestį privalo susimokėti per 7 kalendorines dienas. Kitu atveju transporto priemonių savininkai sulauks baudų.

„Pasitikrinti, kokia mokama suma susidarė už pravažiavimą per senamiestį, galima mobiliose programėlėse „carOne“, „uniPark“ arba interneto tinklalapyje parkavimaskaune.lt – tereikia įvesti savo transporto priemonės valstybinį numerį ir galima netgi užsiprenumeruoti priminimo pranešimus elektroniniu paštu“, – pridūrė pašnekovas.

Interneto svetainėje savitarna.parkavimaskaune.lt sistema mokėjimą suformuoja automatiškai. Norint joje atsiskaityti, būtina užsiregistruoti.

Lengvatos ir leidimai

Sumažintos taršos zonoje lengvatos teikiamos nekilnojamo turto objektus turintiems fiziniams ir juridiniams asmenims, grynųjų elektromobilių savininkams, specialiosioms tarnyboms, neįgaliesiems.
Asmenys, teritorijoje susiformavę sklypus, gauna tiek leidimų, kiek juose yra suformuota parkavimo vietų. Informaciją apie lengvatas, leidimų išdavimą ir kitais klausimais teikia biudžetinės įstaigos „Parkavimas Kaune“ specialistai.

Kauno miesto pavyzdžiu ruošiasi sekti ir kitos šalies didmiesčių bei kurortinių teritorijų savivaldybės, planuojančios diegti sumažintos taršos zonas jau nuo kitų metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi