Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Unikali technologija leidžia naudotas padangas prikelti naujam gyvenimui

Lietuviai – tarptautinio projekto, leidžiančio naudotas padangas prikelti antram gyvenimui, partneriai.
Iš naudotų padangų adaptuotas kelio dangos mišinys
Iš naudotų padangų adaptuotas kelio dangos mišinys / „Rubbintec SIA“ nuotr.

Ketvirtadienį pirmą kartą Latvijoje, Jelgavos apylinkėse, netoli Lietuvos pasienio pradėtas tiesti kelio ruožas, unikalia specialiąja danga, į kurios gamybą įeina bituminiai modifikatoriai, pagaminti iš naudotų padangų, pagal unikalią Rubbintec technologiją. Pagal šią unikalią technologiją paruoštu mišiniu padengtas 350 m kelio ruožas. Dabar specialistai stebi ir fiksuoja naujos dangos savybes, jas lygina su tradicine asfaltbetonio danga.

„Rubbintec SIA“ nuotr./Iš naudotų padangų adaptuotas kelio dangos mišinys
„Rubbintec SIA“ nuotr./Iš naudotų padangų adaptuotas kelio dangos mišinys

Iki šiol sprendžiant naudotų padangų utilizacijos problemas, taikomos pagrindinės trys kryptys: gumos atliekų pakartotinis panaudojimas, deginimas arba laikymas specialiai tam pritaikytuose sąvartynuose. Deja, nė vienas būdas neleidžia atgauti gumos ar netaršiai utilizuoti padangų. Gali būti, kad netrukus unikalios technologijos padės šią problemą išspręsti.

UAB „Polylema“ jau kurį laiką kartu su Latvijos „Rubbintec SIA“, Latvijos polimerų institutu ir JAV „Rubbintec“ korporacija dalyvauja tarptautiniame projekte, kurio metu naudojant unikalią Rubbintec technologiją naudotos padangos ir kitos plastiko atliekos perdirbamos į bituminius modifikatorius, kurie gali būti puikiai pritaikomi keliams tiesti.

UAB „Polylema“ direktorius M.Jankauskas įsitikinęs, kad tai – unikali galimybė Lietuvai ir kitoms projekte dalyvaujančioms valstybėms išspręsti naudotų padangų užterštumo aplinkoje problemą, o kartu ir sutaupyt bei pagerinti kelių dangos kokybę. Pasak jo, naujai gauta medžiaga, maišoma į asfaltą, ne tik atpigina kelių tiesimą, bet ir pagerina kelių dangos savybes. „Tyrimai parodė, kad naująja medžiaga dengtuose keliuose mažiau susidaro provėžos, ji yra gerokai atsparesnė šalčiui, kelia mažesnį triukšmą.“

Patvirtinus stebėjimo rezultatus, bus adaptuotas kelio dangos mišinys, labiausiai tinkamas Lietuvos ir Latvijos keliams bei juos veikiančioms oro sąlygoms.

UAB „Polylema” jau kurį laiką kartu su Latvijos „Rubbintec SIA“, Latvijos polimerų institutu ir JAV „Rubbintec“ korporacija dalyvauja tarptautiniame projekte, kurio metu naudojant unikalią Rubbintec technologiją naudotos padangos ir kitos plastiko atliekos perdirbamos į bituminius modifikatorius, kurie gali būti puikiai pritaikomi keliams tiesti.

Šis unikalus projektas yra gavęs paramą iš 2014–2020 m. Europos sąjungos paramos fondo, skirto moksliniams tyrimams, eksperimentinei plėtrai ir inovacioms skatinti. UAB „Polylema” yra tarptautinės inovacinės „Rubinntec“ grupės narys. Įmonių grupė yra sukūrusi ir Jungtinėse Amerikos valstijose užpatentavusi unikalią padangų perdirbimo technologiją, leidžiančią iš padangų gautą gumą panaudoti praktiškai bet kokių guminių gaminių gamybai. Tikimasi, kad ši unikali technologija ateityje leis išspręsti globalią padangų utilizavimo problemą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito