Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vairuotojai, būkite atidūs: susidūrimas su laukiniu gyvūnu gali būti mirtinas

Dienoms trumpėjant laukiniai gyvūnai keliuose vairuotojams tampa vis pavojingesnis iššūkis. Žvėrių elgesys yra neprognozuojamas. O automobilio ir stambaus gyvūno susidūrimas gali būti mirtinas ne tik gyvūnui, bet ir automobilyje esantiems žmonėms. Jau šiemet Kėdainių rajone fiksuoti net keli automobilių susidūrimų su laukiniais gyvūnais atvejai. Taip pat būta atvejo, kai susidūrimo pavyko išvengti, tačiau transporto priemonė buvo apgadinta, nuvažiavo nuo kelio.
Briedis
Briedis / Kadras iš vaizdo įrašo

Natūralus procesas

„Pirmiausia turime suprasti, kad tai yra natūralus procesas. Laukinėje faunoje gyvenantys žvėrys migruoja. Žiemojimui naujas vietas renkasi briedžiai, kiekvieną rudenį į rujos vietas renkasi taurieji elniai, o maitintis kiekvieną vakarą toli keliauja šernai, stirnos ir kiti žvėrys. Jų mūsų miškuose yra tikrai daug.

Jeigu jų maitinimosi vietos yra kitapus kelių, juos žvėrys pereina sutemus vakare ir rytą. O nuspėti, kur žvėrys eis, yra labai sunku ar beveik neįmanoma. Tai gali būti tiek atviroje, tiek miškingoje vietovėje. Jų takai platūs, kelias – nenuspėjamas“, – pasakoja Kėdainių medžiotojų ir žvejų draugijos vadovas Lionius Stanevičius.

Vienintelė priemonė

Kėdainių rajone prie intensyviausių kelių įrengtos tvoros, o pavojingiausiose vietose pastatyti įspėjamieji ženklai.

„Vienintelis būdas apsisaugoti nuo laukinio gyvūno – specialių ženklų apie gyvūnus kelyje paisymas, saugaus greičio pasirinkimas, budrus elgesys tokiuose kelio ruožuose. Ypač atidiems ir budriems reikia būti temstant ar švintant, tamsiuoju paros metu. Ne visų gyvūnų akys spindi pakelėje, mat jie nebūtinai žiūri į jūsų pusę. Jei į jus nežiūri, tai ir nespindės.

Be to, gyvūnų kailis yra prisitaikęs prie aplinkos, susiliejęs su ja, tad jį išvysti yra labai sunku. Sunku net ir patyrusiam medžiotojui, o ką jau šnekėti apie vairuotoją, kuriam netenka dažnai susidurti su žvėrimis“, – paaiškina ir pataria L.Stanevičius.

Mažinti greitį

Pasak Medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininko, žvėrys dažniausiai eina grupėmis, tad jei pastebite vieną gyvūną, gali būti, jog jų bus ir daugiau. Ši taisyklė taikoma elniams, briedžiams, stirnoms, šernams.

Žvėrys bėga kartu vedami bandos jausmo, tad jei išvydote vieną gyvūną, nedelsiant reikia mažinti greitį. Sudėtingiausi ar net mirtimi gali pasibaigti tie atvejai, kai automobiliai susiduria su stambiais gyvūnais.

Atsitrenkę į lengvąjį automobilį, ilgakojai žvėrys neretai verčiasi per stogą, o kartais įgriūva ir į saloną. Tokiais atvejais kyla labai didelis pavojus automobilio keleiviams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas