Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vargstantiems spūstyse: kaip automobilis trumpina mūsų gyvenimą

Nors vidutinė žmonių gyvenimo trukmė mūsų planetoje nuolat didėja, tai nereiškia, kad XXI a. žmonija yra sveikesnė. Judėjimo stoka yra tikra civilizacijos rykštė, o žmonijos išradimai, palengvinantys gyvenimą, mus ne tik lepina, bet ir neigiamai veikia sveikatą. Automobilis taip pat. Visi medikai tikina: daug prie vairo praleidžiamų valandų kaip reikiant kerta per mūsų sveikatą.
Piktas vairuotojas
Piktas vairuotojas / 123RF nuotr.

Jei automobilyje per dieną praleidžiate tik kokią valandą ar dvi, tuomet didesnių problemų pajausti neturėtumėte. Tačiau jei priklausote tai kategorijai žmonių kurie „gyvena automobilyje“, savo sveikatai turėtumėte skirti daugiau dėmesio, rašo „Trucker“.

Vairuotojų profesionalų bėda – stuburo problemos

Profesionalūs vairuotojai ar net lengvaisiais automobiliais Lietuvos kelius visą dieną po ratais vyniojantys įmonių vadybininkai jau priklauso padidintos rizikos kategorijai. Pasak medikų, jei žmogus prie vairo per dieną praleidžia bent keturias valandas, jis jau rizikuoja turėti problemų su stuburu net šešis kartus dažniau, nei bet kuris tik pėstute žygiuojantis individas. Tai gali patvirtinti dažnas tarptautinių maršrutų vairuotojas.

Vida Press nuotr./Nugaros skausmas
Vida Press nuotr./Nugaros skausmas

„Stuburas, o ypač jo dalis ties pusiauju – silpniausia visų vairuotojų vieta. Tipinė vairuotojo poza prie vairo net gana jauniems žmonėms didina stuburo diskų pažeidimo tikimybę. Pirmas ženklas, kai jau derėtų susirūpinti, yra nugaros skausmai. Jei dar yra osteochondrozės užuomazgos, arba, paprasčiau ir suprantamai sakant, druskų sankaupų, tai nugaros skausmo tikimybė išauga net kelis kartus. Skausmas gali būti ir maudžiantis, ir aštrus. Be viso to, stuburo problemos gali būti juntamos ir kojose – dažnai būna, kad jaučiamas kojos skausmas ar kažkas panašaus į tirpimą“ – teigia gydytoja Aušra Merkienė.

Pasak medikės, tokiais atvejais reikia nedelsti ir apsilankyti pas neurologus. Paprastai stuburo pažeidimų laipsnis nustatomas tik atlikus stuburo tomografiją, o tuomet jau ieškoma būdų, kaip žmogų gydyti. Beje, specialistai vairuotojams pataria prisiminti ir nesudėtingus mankštos pratimus. Jie naudingi ne tik tada, kai nugarą pradeda mausti, bet ir profilaktiškai.

Mankštą galima daryti ir prie vairo

Elementarią mankštą daryti galima net ir sustojus prie šviesoforo ar velkantis kamštyje. Paprasčiausi pratimai padės pašalinti raumenų įtampą, o svarbiausia – pramankština nepatogiai užspaustą stuburą.

„Net sėdėdami savo darbo vietoje galite padaryti keletą paprastų pratimų. Pvz., sudėkite rankas ant sprando tarsi rąžydamiesi, ištieskite nugarą, pasukite galvą. Vėliau sudėkite rankas tarp šlaunų ir kilstelėję nugarą pečius pajudinkite į priekį ir atgal. Jei jūsų automobilio krėslas yra su porankiais, galite įsiremti į juos rankomis ir šiek tiek pasikelti nuo sėdynės. Be to, stenkitės sėdėti prie vairo taisyklingai. Jokiu būdu nepalinkite į priekį“, – aiškino Aušra Merkienė.

Pasak medikų, puikiai galima išnaudoti net ir trumpus sustojimus. Trumpas pasivaikščiojimas ir lengva mankšta ne tik atgaivina kūną, bet ir vairavimo išvargintas smegenis. Na o jei vairuotojas jau turi problemų su stuburu, sustojus būtų labai gerai trumpai pakyboti rankomis laikantis už skersinio, pvz., atidarytų sunkvežimio durelių porankio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas