Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniečius nustebino automobilių servisas, pasidabinęs gatvės menu

Vilniuje gausu kontrastų, ypač – Šnipiškėse. Vienoje pusėje nauji, spindintys stikliniai dangoraižiai, kitoje – ilgą istoriją menantys mūriniai pastatai.
Vilniuje gatvės menu pasidabinęs „Martono“ servisas
Vilniuje gatvės menu pasidabinęs „Martono“ servisas / E.Babelio nuotr.

Vieni traukia akį, nes dailiai restauruoti, kiti – toli gražu ne. Tarp jų – ir senas, kone nuo nepriklausomybės pradžios veikiantis automobilių servisas. Jo savininkai nusprendė pagyvinti kontrastingą sostinės vaizdą ir padabino pastatą milžinišku grafčio paveikslu.

Originaliai atnaujintas seno pastato fasadas

Miškuose purvynus taškantis visureigis atkreipė ne vieno pro šalį važiuojančio vilniečio ir miesto svečio dėmesį. Spalvingai ir išraiškingai praskaidrinti vieną iš pagrindinių sostinės gatvių nusprendė Kalvarijų gatvės 53-iame pastate įsikūręs automobilių servisas.

Čia, sename pastate automobilių remonto dirbtuvės veiklą vykdo nuo 1994 metų, natūralu, kad miesto centrui gražėjant, šalia augant naujiems namams, verslo centrams bent tris dešimtmečius pergyvenęs autoservisas krito iš konteksto. Atsinaujinti nusprendę jo valdytojai sugalvojo tą padaryti originaliai: sutvarkę fasadą nusprendė nupiešti didelį grafitį.

„Tai – pats pirmasis mūsų tinko servisas, įsikūręs lygiai prieš 30 metų. Miestas keičiasi, pasaulis taip pat, mes inovacijas diegėme viduje, tačiau matant, kaip keičiasi Vilnius, supratome, kad mums reikia pasistiebti ir išoriškai. Šnipiškės – beveik Vilniaus širdis, pilna kontrastų, nesinorėjo būti nuobodiems, nusprendėme miestui suteikti daugiau spalvų, padaryti jį įdomesnį ir gražesnį, taigi padabinome jį automobilinės tematikos piešiniais“, – aiškino 5 servisų tinklą Vilniuje valdančios įmonės „Martonas“ direktoriaus pavaduotojas Mantas Rimkus.

Vilnius į tai žiūrėjo geranoriškai

Serviso atstovas pripažino galvojęs, kad šį planą įgyvendinti nebus sudėtinga: pastatas priklauso jiems, taigi ir padailinti jį gali taip, kaip nori. Vis tik tvarka visai ne tokia, ir teko pravarstyti nemažai kabinetų durų Vilniaus savivaldybėje derinantis leidimus su atsakingais asmenimis, kultūros paveldo atstovais.

„Derinimo procesas užtruko, bet esu maloniai nustebintas Vilniaus valdžia, kuri geranoriškai žiūrėjo į šį projektą, negirdėjome jokių ne, turėjome argumentuotus pasiūlymus, kaip geriau ką daryti, sėkmingai susiderinome dizainą, spalvinę gamą, kad ji neiškristų iš konteksto, gavome visus leidimus“, – pasakojo M. Rimkus.

Miesto pagyvinimui tereikia iniciatyvos

Piešimo darbus atliko žinomas gatvės menininkas Kipras Petrulis, naujomis spalvomis, piešiniais ir idėjomis padabinęs ne vieną pastatą Vilniuje, kituose Lietuvos miestuose ir užsienyje.

„Mes pozityviai žiūrime į tvarkingą gatvės meną. Vilniuje yra labai daug senų, apgriuvusių, seniai remontuotų ar apleistų pastatų, kurie, sakykim, tiek miestiečiams tiek miesto svečiams širdies neglosto. Tuo tarpu toks menas kaip „graffiti“, gali gana nesunkiai paįvairinti miesto vaizdą, padaryti jį gražesnį ir spalvingesnį, suteikti miestui nuotaiką ir jį papuošti. Tobulėti tikrai yra kur, pajautėme, kad sostinės valdžia taip pat pozityviai žiūri į tokį reikalą, tereikia iniciatyvos. Tikimės, kad mūsų pavyzdys paskatins ir kitus imtis kažko panašaus“, – pasakojo „Martono“ atstovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas