Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilnius – be duobių: ketinama sutvarkyti per 440 kiemų ir 40 km gatvių

Pavasaris pažvelgė į Vilniaus daugiabučių kiemus. Nuo 2008 metų nematę didesnių remontų, šiemet kiemai bus tvarkomi tose seniūnijose, kur gyvena daugiausia vilniečių. Tiesa, paraiškų iš gyventojų, kad jų gyvenamąją aplinką būtina tvarkyti kuo skubiau, miesto savivaldybė gavo daugiau nei 3 tūkstančius, tačiau skirtų 2,6 mln. eurų visiems kiemams ir įvažiavimams į juos tikrai neužteks.
Tvarkomas Gelvonų g. 3 namo kiemas
Tvarkomas Gelvonų g. 3 namo kiemas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Informacija apie daugiabučių kiemus, kuriuose dar šiemet pradeda burgzti technika, savivaldybė teigia rinkusi kelis mėnesius. Pasak vicemero Lino Kvedaravičiaus, gauta daugiau nei 3 tūkst. gyventojų pranešimų su nuotraukomis apie tragišką jų kiemų būklę, bendrauta ir su seniūnijomis, seniūnaičiais, specialistai įvertino kiekvieną kiemą.

„Tik lašas jūroje“

„Iš viso bus sutvarkyta 443 kiemai ir įvažiavimai. Tai nėra galutinis skaičius, kasdien gauname papildomą informaciją, kad reikėtų sutvarkyti vieną ar kitą vietą. Tikiu, bus padaryta daugiau, nei numatyta dabar. O programa nėra vienkartinė, bus tęstinumas kitąmet, nes ji apima tik apie 20-25 proc. tokių kiemų Vilniuje, tad tai tik lašas jūroje“, – kalbėjo už miesto ūkį atsakingas vicemeras.

Tiek L.Kvedaravičius, tiek meras Remigijus Šimašius akcentavo, kad jau apie 6 metus, nuo 2008-ųjų, tokių didelių darbų sostinės kiemuose nebūta. Gyvenamosios aplinkos gerinimo programa apims ne vien kiemų remontus, bet pradedama būtent nuo jų.

„Noriu pabrėžti, kad tvarkomi būtent įvažiavimai į kiemus, ne parkavimo vietos, o įvažiavimai, pravažiavimai, kur daugiausia duobių, dideli automobilių srautai. Keli šimtai tokių vietų bus sutvarkyta, o jos atrinktos pagal blogiausią būklę ir didžiausią eismą“, – sakė R.Šimašius.

Technika daugiabučių kiemuose, įvažiavimuose į juos dirbs iki vasaros pabaigos – penkių mėnesių turėtų užtekti visiems darbams.

Pirmieji įvažiavimų į kiemus remonto darbai šiuo metu jau prasidėjo Šeškinėje, Žirmūnuose, Fabijoniškėse, Karoliniškėse, Lazdynuose. Blogiausios būklės kiemuose klojama nauja danga, kitur tik užtaisomos pažeistos vietos. Skaičiuojama, kad visiems šiems darbams bus sunaudota tiek asfalto, kiek prireiktų nutiesti penkis Gedimino prospektus.

Kurie kiemai dar šiemet sulauks remonto, galima sužinoti čia.

Automobilis ant vejos

Pradėtus darbus meras su vicemeru apžiūrėjo Šeškinėje, Gelvonų g. trečiojo namo kieme. Čia akis badė ir bent keli ant žaliosios vejos palikti automobiliai.

„Kiemai nepritaikyti tokiam mašinų skaičiui, kiek jų yra šiandien. Todėl noriu pasiųsti žmonėms kelias žinias: viena vertus, tos bendrijos, kurios turi suformavusios žemės sklypus, gali kreiptis ir savivaldybė pusę lėšų pridės, jeigu gyventojai norės tvarkytis. Taip pat ieškome sprendimo, kaip tose vietose, kur nuosavybė neįteisinta, savivaldybė galėtų prisidėti ar leisti žmonėms tvarkytis. Kalbėsime su Nacionaline žemės tarnyba dėl lengvesnių procedūrų, nes iki šiol ten užkliūdavo įvairūs sprendimai“, – aiškino R.Šimašius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Tvarkomas Gelvonų g.  3 namo kiemas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Tvarkomas Gelvonų g. 3 namo kiemas

Tačiau įrengti dar daugiau automobilių stovėjimo aikštelių ant dabartinių žaliųjų plotų meras nelinkęs: „Vilniuje gyvena ne mašinos, o žmonės. Labai svarbu, kad žmonės gerai jaustųsi. Juk net kelias iki mašinos veda per kažkur.“

Nauji skverai

Šiemet taip pat suplanuota nutiesti apie 9 km naujų šaligatvių, netrukus prasidės ir didesni gatvių remontai. Didžiojoje daugumoje gatvių bus lopomos duobės, dalis gatvių bus tvarkoma ištisinio asfaltavimo būdu. Iš viso remonto sulauks apie 40 km gatvių ir žvyrkelių, tam kartu su Kelių direkcija miestas skirs 17 mln. eurų.

Kol kas tokių skverų iš viso Vilniaus mieste nebuvo, vos vieną tokį padorų matome Justiniškėse, – sakė R.Šimašius.

Vasaros pabaigoje galvojama imtis ir naujų poilsio erdvių gyvenamuosiuose rajonuose įrengimo. Pasak mero, jau suplanuota dešimt naujų skverų Fabijoniškėse, Antakalnyje, Lazdynuose, Karoliniškėse, Pilaitėje, Viršuliškėse, Pašilaičiuose, Naujojoje Vilnioje, Žirmūnuose, Grigiškėse. Kaip teigė R.Šimašius, norima, kad rajonai turėtų savus skverus, o pasigėrėti gamta nereikėtų važiuoti į Bernardinų sodą.

„Norime, kad per kelias minutes būtų galima kažkur nueiti, pasėdėti ant suoliuko ar pagyvenusiems žmonėms, ar mamoms bei tėčiams su vaikais. Kol kas tokių skverų iš viso Vilniaus mieste nebuvo, vos vieną tokį padorų matome Justiniškėse“, – sakė meras.

Kitais metais galvojama skverų įrengti dar daugiau. Jų įrengimui šiemet numatyta pusė milijono eurų – už juos turėtų atsirasti nauja danga, meniniai akcentai, galbūt vaikų žaidimų aikštelės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito