Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Žvyruotoje gatvėje Kaune gyvenanti docentė: „Aikštelei Ąžuolyne asfalto atsirastų iškart, o mes toliau dusime dulkėse“

Vėjo g. driekiasi Kaune, net ne miesto pakraštyje. Joje gyvena profesūros atstovų, kelių Seimo narių šeimos, veikia darželis, pernai išdygo ir 24 kotedžai, tačiau jos pavadinimas niekaip neatsiranda asfaltuoti numatytų gatvių sąraše. Aplinkiniai keliai pasidengę asfaltu, o įsikūrę vienintelėje kvartale žvyruotoje Vėjo g. priversti dusti dulkėse, kratytis duobėse, kęsti užliejimus liūčių metu.
Žvyruota Vėjo gatvė Kaune
Žvyruota Vėjo gatvė Kaune / Vėjo gatvės gyventojo nuotr.

Į 15min kreipėsi Vėjo gatvėje gyvenanti Vytauto Didžiojo universiteto docentė Nijolė Čiučiulkienė. Pasak jos, jau šešerius metus vyksta susirašinėjimai su Kauno miesto savivaldybe, tačiau veltui, nes vieninteliu žvyrkeliu kvartale likusi Vėjo gatvė niekaip neįtraukiama į prioritetinį sąrašą.

Jei kam reikia išsitraukti dantį – prašom pas mus.

„Išasfaltavo dalį mūsų gatvės, o likusią paėmė, nutrenkė ir paliko. Gal prieš keletą metų asfaltavo. Kodėl neužbaigė, nežinau, niekas mums dėl to neatsako. Nežinau, kodėl buvome taip diferencijuoti: vieni – žmonės, kiti – ne žmonės. Įsivaizduokit, ką reiškia žvyrkelis vasarą. Kol neapsižodžiuoji su seniūnija, niekas net su greideriu čia nepravažiuoja. Visą laiką gyvename kietose dalelėse. Taip dulka vasarą! Mūsų vaikai, kurie čia gyveno, alergiški buvo, bronchinės astmos išsivystė. Kai iškeliavo kitur gyventi užaugę, problemos dingo, sveikata pasikeitė.

Neturime ir lietaus kanalizacijos, tai kai pila lietus, bėga upeliu viskas žemyn – žmonėms į rūsius. Apatinėse gatvėse prinešta kalnai žemių būna nuo mūsų. Taip gadinamos kitos gatvės. Dabar tokios pusnys gatvėje, nežinau, kas dėsis, kai tirpti pradės.

Pavasariop, kai sniegas dings, kviestume į Vėjo gatvės kratomuosius kalnelius. Jei kam reikia išsitraukti dantį – prašom pas mus. Pravažiavus Vėjo gatvės atkarpą nuo Josvainių iki Dangės gatvės, tie dantys patys iškris. Sveiki atvykę į Kauno stomatologinį Brodvėjų!

Kai 1996 metais kėlėmės prie šio žvyrkelio gyventi, mums buvo pasakyta, kad netrukus gatvė bus išasfaltuota, ji neva įtraukta į prioritetinius planus. Iki dabar tie prioritetai vis keičiasi. Kad būtume žinoję, jog tiek laiko rysime žemes, nebūtume čia kraustęsi“, – 15min problemą išdėstė praėjusiuose rinkimuose į Seimą nesėkmingai dalyvavusi N.Čiučiulkienė.

Kaip dėliojami prioritetai?

N.Čiučiulkienė nesupranta, kaip valdžia gali staigiai atrasti lėšų Ąžuolyne planuojamos 2 tūkst. vietų automobilių stovėjimo aikštelės asfaltavimui, o jų miesto viduryje neva esančiai gatvei, kurioje – daugiau nei 300 gyventojų, vaikų darželis, kotedžų kvartalas – ne.

„Susigalvojo aikštelę Ąžuolyne išsiasfaltuoti, lėšų yra. Ten jau iškart prioritetas. Mosėdžio gatvės prioritetuose taip pat nebuvo. Nusprendė perimti ten esantį Linkuvos dvarą savivaldybė, iškart ši gatvė prioritetuose atsirado, o mus stumia ir stumia... Vis atsako, kad mūsų gatvė – neprioritetinė, tai kokie tie prioritetai? Sako, turi būti prie ugdymo įstaigų priėjimas. Pas mus yra darželis. Vėliau argumentuodavo, kad projekto nėra, kad projektą neteisingai pateikėm, tai dar kažkas“, – nusivylusi kalbėjo N.Čiučiulkienė.

Paklausta, ar gyventojai nesutiktų 50 proc. patys prisidėti prie gatvės rekonstrukcijos išlaidų, juk su tokia sąlyga „šaunama“ į prioritetų sąrašo viršūnę, N.Čiučiulkienė atsakė, kad kartą buvo sulaukę tokio pasiūlymo, bet juk Vėjo gatvė – ne privati.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vėjo gatvė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vėjo gatvė

„Mes mokam mokesčius, dar patys už savo pinigus valdiškas gatves miesto centre imsime asfaltuoti? Jeigu tai būtų privati gatvė, taip. Negalime juk užtvaro pasistatyti, gatvės pasisavinti. Jeigu leidžia, privatizuosim, pasidarysim, pasistatysim užtvarą.

Pastatytas greitį iki 30 km/val. ribojantis ženklas, tačiau niekas jo nepaiso. „Boltai“ atlekia tokiu greičiu, kad žmonių nesimato nuo dulkių. Niekas nekontroliuoja čia eismo.

Juk čia miesto vidurys, ligoninė netoli, fortas šalia. Jei kūrybiškai miestas mokėtų elgtis, įveiklintų tą Kauno tvirtovę, paverstų mūsų apylinkes rekreacine zona, o dabar... Viskas apšnerkšta. Vėjo gatvėje gyvenanti profesūra rašo savivaldybei laiškus – veltui“, – nutęsė VDU Švietimo akademijoje dirbanti docentė.

Pasak jos, aplinkinės visos gatvės asfaltuotos, Naujakurių gatvė tik yra itin prastos būklės.

Reiktų 1,8 mln. eurų

Dar vienas Vėjo gatvės gyventojas – Marius Sasnauskas, teigia, kad per šešerius metus buvo pasiekta tik viena – parengtas visos gatvės rekonstrukcijos už 1,8 mln. eurų projektas. Pasak jo, valdininkai puikiai įvaldę susirašinėjimo meną, jie pateikia vis naują priežastį, kodėl Vėjo gatvė negali atsidurti prioritetų sąraše – tai ja nevažiuoja viešasis transportas, tai dar kas.

„Negaliu dukros vasarą į kiemą išleisti – kamuoja alerginė astma nuo tų dulkių. Ir paaiškink vaikui, kodėl neišleidi. Pernai Vėjo gatvėje dar kotedžų kvartalas išdygo – vietoj planuotų 19-ikos pastatų, pastatyti 24. Jau dabar naujakuriai turi problemų su nuotekomis, bėga vanduo į kiemą“, – patikino M.Sasnauskas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vėjo gatvė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vėjo gatvė

Anot jo, kaimynystėje gyvena profesūros atstovai, dviejų Seimo narių – Mindaugo Puidoko ir Aistės Gedvilienės – šeimos nariai, tačiau pastarieji nenori įsivelti į diskusijas, nes gali būti apkaltinti protekcijų darymu, interesų konfliktu.

Kreipėsi Vėjo gatvės gyventojai ir į pačių Seiman išrinktą parlamentarą Vytautą Juozapaitį. Vasario 12 dieną sulaukę iš jo, susidomėjusio problema, atsako. Gyventojai tikisi, kad pagaliau viskas pajudės iš mirties taško.

Savivaldybė: planus jaukia COVID-19

15min kreipėsi į Kauno miesto savivaldybę. Prašyta pakomentuoti, kodėl vienintelė Vėjo gatvė liko žvyruota asfaltuotų gatvių apsuptyje ir kodėl ji niekaip neatsiduria asfaltuotinų gatvių prioriteto sąraše.

Kauno valdžios atsakymas buvo trumpas. Pasak Kauno miesto savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjo Aloyzo Pakalniškio, iš tiesų dalis Vėjo gatvės jau yra išasfaltuota, o likusiai neasfaltuotai daliai jau parengtas techninis projektas.

„Deja, COVID-19 apkarpė gatvėms remontuoti skirtų lėšų fondą. Kadangi tai pinigams itin imlus projektas, likusią žvyruotą Vėjo gatvės atkarpą planuojame sutvarkyti kai tik pagerės finansinė situacija. Atsiprašome gyventojų, tikimės supratingumo ir kantrybės“, – konkretumo stokojantį atsakymą pateikė A.Pakalniškis.

Vėjo gatvės gyventojo nuotr./Žvyruota Vėjo gatvė Kaune
Vėjo gatvės gyventojo nuotr./Žvyruota Vėjo gatvė Kaune

Dieną prieš Kauno miesto savivaldybės išplatintame pranešime spaudai apie planuojamą tvirtinti miesto biudžeto projektą taip pat kalbėta apie tai, kad šiemet mažinama lėšų, skirtų gerinti Kauno infrastruktūrą, dalis. Neva mažiau išlaidų bus skirta gatvėms, daugiau – žmonėms, o tiksliau, darbuotojų algoms didinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas