Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

15min grupė“ žengia į obligacijų rinką – pradeda platinti 15 mln. eurų obligacijų emisiją

Lietuviška žiniasklaidos bendrovė „15min“ pradeda 15 mln. Eur obligacijų su 9,8 proc. metinėmis palūkanomis platinimą. Emisija bus prieinama tiek mažmeniniams, tiek ir instituciniams investuotojams Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje.
Tomas Balžekas
Tomas Balžekas / Roberto Riabovo / BNS nuotr.

Bendrovė platina 15 tūkst. obligacijų, kurių nominali vertė yra 1 tūkst. Eur. Tai yra pirmas atvejis Baltijos rinkose, kai žiniasklaidos bendrovė investuotojams viešai pasiūlė tokio dydžio obligacijų emisiją, o lietuviškas žiniasklaidos verslas į obligacijų rinką ateina pirmą kartą.

„Tikiu, kad mūsų vizija – kurti kokybišką, stiprią žiniasklaidos grupę – sudomins tiek mažmeninius, tiek ir didesnį turtą valdančius investuotojus. „15min grupė“ visada pasižymėjo atvirumu ir nestandartiniu mąstymu, todėl ir pasirinkome tokį finansavimo modelį, kurį šiandien aktyviai naudoja modernūs verslai. Iš augančios ir vertybėmis grįstos žiniasklaidos ilgainiui laimime visi kaip visuomenė“, – sako „15min grupės“ vadovas Tomas Balžekas.

„15min“ obligacijų pasirašymas vyksta nuo spalio 10 d. iki spalio 24 d. 12 val., įmonė skolinasi dvejiems metams – išpirkimo data 2026 m. spalio 28 d. Palūkanos investuotojams bus mokamos kas ketvirtį.

Vertybinių popierių platinimą atlieka Šiaulių bankas.

Šiuo periodu planuojama išplatinti 15 mln. Eur, visas obligacijų programos dydis siekia 16 mln. Eur. Įmonė taip pat ketina teikti „Nasdaq Vilnius“ prašymą dėl išplatintų obligacijų įtraukimo į alternatyviąją vertybinių popierių rinką „First North“.

Išleidžiamos obligacijos bus užtikrinamos UAB „M-1“, UAB „Radijo Stotis Ultra Vires“ ir UAB „Radijo Stotis Laluna“ paskesniu akcijų įkeitimu.

Anot T.Balžeko, investuotojams tai yra unikali galimybė investuoti į sėkmingai, sparčiai augantį lietuvišką verslą ir prisidėti prie žiniasklaidos stiprinimo.

Investuotojų skolinamais pinigais „15min“ refinansuos „M-1 grupės“ radijo stočių įsigijimą ir toliau investuos į kokybiškos skaitmeninės žiniasklaidos vystymą.

„Mūsų strateginis tikslas nesikeičia – skaitmeninės prenumeratos yra žiniasklaidos ateitis. Per pastaruosius metus už turinį mokančių prenumeratų bendruomenę paauginome 115 proc. Be to, sukauptą ilgą „15min“ skaitmeninių produktų patirtį jau naudojame vystydami „M-1 grupės“ skaitmeninius produktus. Tikime, kad daugiausiai laimėsime sinergizuodami visos grupės patirtį“, – priduria T.Balžekas.

Pasak jo, stiprus signalas, kad „15min grupė“ grupė eina teisingu skaitmeninių produktų vystymo keliu, yra „Tesonet“ parodytas pasitikėjimas ir suteiktas laikinas finansavimas „M-1 grupės“ įsigijimui, kuris ir bus refinansuojamas šia obligacijų emisija. Pagal įmonių susitarimo sąlygas, viena „Tesonet“ įmonių – „Mediatech Investment Fund“ – ateityje taip pat investuos į „15min grupę“ ir taps viena iš patronuojančios įmonės „4 Bees“ smulkiųjų akcininkų.

„Siekiame stiprią „15min grupės“ žurnalistikos kompetenciją papildyti mūsų tarptautinio verslo ir rinkodaros patirtimi. Tikime, kad ši partnerystė leis kurti naujas vertes skaitytojams ir atvers dar platesnes galimybes augti. Visuomet siekiame investuoti į komandas, kurios dalijasi mūsų vertybėmis ir ambicijomis, todėl džiaugiamės galėdami prisidėti prie „15min grupės“ sėkmės istorijos“, – sako Tomas Okmanas, „Tesonet“ grupės bendraįkūrėjas.

Šiaulių banko finansų rinkų departamento vadovė Eglė Džiugytė atkreipia dėmesį, kad „15min“ atėjimas į obligacijų rinką, kur pastaruoju metu vyrauja NT bendrovės ir vystytojai, investuotojų bus sutiktas kaip galimybė diversifikuoti turimą investicijų portfelį.

„Pastaraisiais metais obligacijų rinka Lietuvoje ir Baltijos šalyse išgyvena tikrą pakilimą, matome vis didėjantį obligacijų kiekį ir dažniausiai stebime situaciją, kai obligacijų paklausa stipriai viršija pasiūlą ir įmonės sulaukia didesnio investuotojų susidomėjimo nei planuoja pradžioje. Tai rodo, kad Baltijos šalių rinkoje vis dar trūksta pasirinkimo, investuotojai pasigenda skirtingų verslo sektorių, pažįstamų vardų ir galimybių mažmeniniams investuotojams. „15min“ bendrovė turėtų sudominti ir tuos investuotojus, kurie nori investuoti būtent į lietuviško kapitalo verslą“, – sako E. Džiugytė.

„15min grupė“ valdo naujienų portalą „15min“, radijo stotis „M-1“, „M-1 Plius“, „Lietus“, „M-1 Dance“, „Laluna“, taip pat žurnalus „Žmonės“, „Ji“, „Legendos“, naujienų agentūrą BNS, taip pat ji netrukus įsigys reklamos agentūrą „Reklamos ekspertai“.

„15min“ yra antras didžiausias naujienų portalas Lietuvoje, turintis 1,3 mln. unikalių vartotojų auditoriją. „M-1“ radijo stotis yra populiariausia radijo stotis Lietuvoje, kurios kiekvieną dieną klauso daugiau nei 300 tūkst. klausytojų.

15min grupė
15min grupė

„15min grupei“ priklauso šios pagrindinės antrinės įmonės - UAB BNS, UAB „M-1“, UAB „Ultra Vires“, UAB „Radijo stotis Laluna“, taip pat ji netrukus tarps ir UAB „Reklamos ekspertai“ akcininke. Praėjusių finansinių metų suminė šių įmonių apyvarta siekė 18,7 mln. Eur, o pelnas – 4,5 mln. Eur.

„15min“ yra lietuviško kapitalo įmonių grupė valdoma per holdingo bendrovę „4 Bees“. Jos akcininkai yra Tomas Balžekas (59 proc.), Martynas Basokas (24 proc.), Gabrielė Burbienė (10 proc.) ir Tomas Bindokas (7 proc.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas