Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

2021 m. rekordinis įsteigtų ir išregistruotų įmonių skaičius

VĮ “Registrų centras” duomenimis 2021 pirmąjį ketvirtį įsteigti net 4523 juridiniai asmenys, kai lyginamuoju laikotarpiu prieš metus – tik 3296 vnt.
L.Gavėnaitė
L. Gavėnaitė (asm.arch.) / Asmeninio archyvo nuotr.

2020 metų pradžioje prasidėjus Covid–19 pandemijai imta atsargiau žiūrėti į būsimo verslo steigimą. Būta pageidavimų įšaldyti net jau pradėtus vykdyti steigimo procesus ir palaukti aiškesnės rinkos situacijos. Tačiau atlaisvinus pirmąjį karantiną įmonių steigimas suaktyvėjo ir auga iki šiol.

Laura Gavėnaitė, UAB „Teisės ir finansų sprendimai“ vadovė teigia, kad nuo 2021 metų pradžios, kaip niekada, jaučiamas intensyvesnis domėjimasis verslo steigimu.

„Būsimi verslininkai teigia, kad steigdami juridinius asmenis siekia susikurti papildomą – atsarginę darbo vietą. Taip pat pastebimas verslo steigimas pasinaudojant Užimtumo tarnybos programomis.

Suaktyvėjęs statybų sektoriaus, informacinių technologijų, kompiuterių programavimo veiklomis užsiimančių įmonių steigimas. Nemaža dalis besisteigiančių – verslininkai, veiklą iki šiol vykdę pagal verslo liudijimus ar individualios veiklos pažymas.“

Iš viso metų pradžioje veiklą vykdančių ūkio subjektų skaičius buvo 108.258 vnt. ir nuo pandemijos pradžios nesumažėjo, bet netgi išaugo. Palyginimui 2020 metų pradžioje jų skaičius buvo 107 444 vnt.

Rekordinis išregistruotų įmonių skaičius

„Deja naujo verslo stabilumas ir tęstinumas yra itin sunkiai prognozuojamas. Ypač jauno verslo, įsisteigusio prieš pat pandemiją, kuris neplanavo susidurti su veiklos ribojimais. Pastebimas padidėjęs užklausų kiekis dėl įmonių likvidavimo ir išregistravimo net tų įmonių, kurios veiklą vykdo ilgą laiką.“

VĮ „Registrų centras“ duomenimis 2021 m. pirmąjį ketvirtį išregistruotų įmonių skaičius siekė net 1951 vnt. Palyginimui tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais išregistruoti tik 994 juridiniai asmenys.

„Mūsų vertinimu reali įmonių veiklos situacija yra dar sudėtingesnė: jaunas ir nestabilus verslas, susidūręs su sunkumais, tampa jokios veiklos nevykdančiu juridiniu asmeniu, kuris nebūtinai likviduojamas ir išregistruojamas iš Juridinių asmenų registro. Įmonės tiesiog sustabdo veiklą neribotam laikotarpiui, nors ir nėra iš Registro išregistruojamos taip nepatekdamos į jokią statistiką, atspindinčią realią verslo padėtį.“ – sako Laura Gavėnaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas