Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

2023-ieji startuoliams: kiek vienaragių Lietuva gali tikėtis kitąmet?

Nuo 2021 m. Lietuvos startuoliai pritraukė daugiau kaip 420 mln. eurų investicijų, o bendra inovatyvių verslų vertė pasiekė daugiau kaip 7 mlrd. eurų, skelbia Ekonomikos ir inovacijų ministerija. Turime jau ne vieną startuolį, pasiekusį 1 mlrd. Eur vertę. 15min studijoje – diskusija apie tai, kokių startuolių proveržių galime tikėtis kitais metais?

Valstybės finansinė paskata inovatyvių idėjų turintiems, besikuriantiems startuoliams toliau auga. „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) neseniai pasirašė sutartis su 2 fondų valdytojais, kuriems pavesta valdyti rizikos kapitalo fondus.

15min diskusijoje apie tai kalbėjo vienas iš „Baltic Sandbox Ventures“ įkūrėjų, investuotojas Andrius Milinavičius bei INVEGOS direktoriaus pavaduotoja, verslo plėtros direktorė Inga Beiliūnienė.

Kokie buvo metai?

Pradėdamas vertinti 2022-uosius investuotojas A. Milinavičius juokauja, kad vertinimas priklauso nuo sėkmės sąvokos. 420 mln. eurų investicijų – viena vertus, yra labai daug, bet jei lyginsime su kai kuriomis kitomis šalimis – mažai. Pašnekovas siūlė pažvelgti į šias investicijas kitaip – kodėl jų buvo sulaukta, ogi tam, kad uždirbtume dar daugiau pinigų, kas reiškia – laukia dar vienas rimtas etapas ir daug darbo.

„2022-ieji nebuvo blogi. Jie tikrai galėjo būti geresni, aš tikrai žinau, kad mes dar šiemet laukiame didelių naujienų, net žinau iš kur, taigi minėti skaičiai turėtų labai smarkiai pasikoreguoti. O šiaip, žiūrint į mūsų rinką, palyginti su tuo, kas vyksta Vakaruose, mes esame tikrai gerokai sveikesnė rinka. Gal tai susiję su mūsų lietuvišku verslo kūrimo mentalitetu. Mes mėgstame gyventi su tuo, ką turime, o ne su siaubingai daug skolintų pinigų, dėl to mūsų startuoliai augo tvariau. Jie yra sveikesnės įmonės, žvelgiant net į jų finansines ataskaitas, jie atrodo žymiai geriau nei Prancūzijos, Vokietijos, jau net nekalbu apie Jungtinių Amerikos Valstijų startuolius“, – pastaruosius metus vertino investuotojas.

Anot A. Milinavičiaus, dar didesnį startuolių augimą pristabdė ir Ukrainoje vykstantis karas, mat Lietuva finansų sektoriuje buvo suvokta kaip rizikingesnė rinka. „Mes visi esantys šioje ekosistemoje, dedame tikrai daug pastangų įtikinti tiek vokiečius, tiek skandinavus, tiek amerikiečius ar kanadiečius, kad ne – mes ne kariaujame, mes esame Europos Sąjungoje, mes esame NATO, mes ir toliau gyvename, kuriame ir esame paruošę įdomių sprendimų“, – karo įtaką startuolių ekosistemai trumpai įvertino „Baltic Sandbox Ventures“ įkūrėjas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Andrius Milinavičius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Andrius Milinavičius

I.Beiliūnienė atkreipė dėmesį, kad karas, be jokių abejonių, paveikė startuolių rinką, vieniems tai buvo praradimų, o kitiems – ypač gynybos ar saugumo srityje veikiantiems startuoliams – atradimų laikas: „Jiems tai buvo galimybė keistis ir augti. Tikrai yra tokių atvejų, kai (startuolis – red. pastaba) atsirado labai laiku ir vietoje. Produktus, kuriuos kai kurie startuoliai vystė, tiesiog galėjo pakreipti į gynybos ar saugumo sritį ir išnaudoti galimybę.“

Naujos galimybės augimui

Šiuo metu Lietuvoje aktyviai veikia daugiau nei 700 startuolių, bendras jų skaičius gali viršyti ir 1 tūkst. Praėjusiais metais Lietuvos startuoliai sumokėjo beveik 200 mln. eurų mokesčių ir pritraukė apie 428 mln. eurų užsienio investicijų. Startuoliuose jau dirba 16 tūkst. lietuvių.

Kitąmet, anot I.Beiliūnienės, laukiama dar geresnių metų startuoliams, o prie to prisidės ir naujoji INVEGA finansinė priemonė „Akceleratorius 2“. Ji sukurta siekiant ir toliau palaikyti inovatyvias įmones, startuolius, suteikiant jiems ne tik investiciją, bet ir mentorystės, mokymų bei konsultavimo paslaugas. Ši priemonė leis startuolių komandoms tikėtis finansinės pagalbos tiek idėjų generavimui, tiek jau kuriamo produkto ar paslaugos vystymui, tiek savo įmonės augimui.

„Kas tai yra? Tai, pavadinkime, akceleravimo fondai. Kitaip tariant, rizikos kapitalo investicijų derinimas su akceleravimo paslaugomis – ir mentorystė, ir konsultavimas, ir pagalba visiškai jaunam verslui. Šie fondai apims daugiau nuo nulio pradedančių startuolių“, – apie naują priemonę kalbėjo I.Beiliūnienė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Andrius Milinavičius, Ida Mažutaitienė, Inga Beiliūnienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Andrius Milinavičius, Ida Mažutaitienė, Inga Beiliūnienė

Paklausta apie kriterijus startuoliams, I. Beiliūnienė tikino, kad jų beveik nėra – išskyrus tai, kad įstatymai numato, jog ši parama skirta smulkiam ir vidutiniam verslui, tačiau pačios startuolio krypties numatyta nėra. Bus dirbama su tais, ką pasirinks fondo valdytojai.

A. Milinavičius atviravo, kad jį domina visos idėjos, kurios sprendžia konkrečią problemą, tačiau jis labiausiai domisi giliosiomis technologijomis ir gamtos mokslu, kur reikia specifinių žinių, yra labai aukšta rizika, tačiau ir proveržis gali būti didžiulis. O kito fondo valdytojas ir jo komanda ketina labiau aprėpti paslaugų sektorių.

Pasak pašnekovės, „Akceleratorius 2“ nuo ankstesnės programos skiriasi tuo, kad fondų valdytojai su komandomis turėtų startuoliams duoti tam tikrą pinigų sumą, kol jie tą idėją dar tik generuoja, dirba su ja, o investicijos būtų jau kitas žingsnis: „Tai yra naujovė, ankstesnėje priemonėje to nebuvo. Kol kas tai yra bandomoji priemonė, matysime, kaip jai seksis, kiek pasiteisins. Labai tikime.“

Šiai priemonei skirta 18 mln. Eur Inovacijų skatinimo fondo lėšų. Šį fondą 2020 metais sukūrė Ekonomikos ir inovacijų, Finansų ministerijos bei INVEGA.

Dėmesys giliosioms technologijoms

Investuotojas A. Milinavičius tikino, kad vienas iš jo komandos tikslų – užčiuopti perspektyvų startuolį kuo ankstesnėje stadijoje. „Užtikrinti žinias kaip tik įmanoma anksčiau, kad kuriant, modeliuojant tolimesnę kryptį, jau būtų žinių, kaipgi startuolis turi augti. Jei taip paprastai, kad visiems žmonėms būtų aišku, kas yra akceleravimas, palyginsiu su muzikos prodiusavimu. Ką daro prodiuseris? Randa talentingą žmogų labai anksti, įvertina, kas jis, ko jam trūksta, kur jam reikia patobulėti, kas apie jį turi žinoti, ir imasi jo prodiusavimo. Absoliučiai tą patį daro akceleratorius. Pasiima verslą, bando suprasti kompetencijas, produktą, padeda užkamšyti skyles, duoda finansavimą ir „už rankos“ veda, kad įgyvendintų“, – apie investuotojų vaidmenį akceleravimo programoje kalbėjo "Baltic Sandbox Ventures" įkūrėjas.

A.Milinavičius tikino besidžiaugiantis pirmąja jo fondo ir INVEGOS partneryste, nes tiki, jog tai gali atnešti gerų rezultatų: „Mūsų pagrindinė mintis, kad mūsų rinkoje yra pernelyg daug potencialo, kuris susijęs su gilesniais ir sudėtingesniais sprendimais negu paslauga. Nenuvertinu tikrai paslaugų, bet jei turime 4 inžinierius, kurie naudodami dirbtinį intelektą bando algoritmais optimizuoti sudėtingą procesą, tai jie šiuo metu kapsto. Tai yra tyrimų dalis, kurią reikia gerbti. Jie nežino, kaip jų produktas atrodys.“

Investuotojas kalbėjo, kad jo komanda pasirengusi perspektyviems giliųjų technologijų ir mokslo startuoliams suteikti ne tik laiko ir finansavimo, bet ir trūkstamų kompetencijų, nes tam yra suburtas didžiulis ekspertų ratas iš įvairių sričių.

Paklausti, ar galime kitąmet iš Lietuvos startuolių tikėtis vienaragių, pašnekovai neabejojo, kad taip. A. Milinavičius įsitikinęs, kad laukia labai įdomūs metai: „Sakyčiau, bent du startuoliai tikrai galėtų perkopti tą 1 mlrd. vertės ribą. Tikrai turėsime ir įdomių sprendimų, ateina nemažai ir iš šalies kapitalo, kuris padės augimui. O tam, kad būtum vienaragiu, reikalingas fondų sindikatas. Mes čia vietoje, deja, neturime tokių lėšų, bet mes ir neturime turėti, juk tie sprendimai yra globalūs, taigi prie jų prisideda globalūs finansai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas