Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

A.Armonaitė: galimybių paso taikymas priklausys nuo ligoninėse užimtų lovų skaičiaus

Galimybių paso taikymas priklausys nuo dėl COVID-19 hospitalizuotų pacientų skaičiaus, antradienį spaudos konferencijoje teigė ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė. Ji užsiminė, kad šis įrankis gali būti taikomas platesniam ratui veiklų nei pavasarį, tačiau jų nekonkretizavo. Vyriausybė konkrečius sprendimus gali priimti jau rytoj.

A.Armonaitės teigimu, Vyriausybėje diskutuojama, kad galimybių paso išplėstinis taikymas galėtų priklausyti nuo užimtų lovų skaičiaus šalies ligoninėse.

„Situacija yra paprasta. Tie žmonės, kurie suserga COVID-19, jiems yra prioritetas. Tie žmonės, kurie turi operacijų, jiems reikalingas kitoks gydymas, yra užleidę savo vietas. Kai mes pasieksime 300 COVID-19 lovų, panašu, kad reikės kitų sąskaita tas galimybes didinti. Vadinasi, įsijungs naujas reguliavimas su galimybių pasu“, – teigė ji.

Dėl galimybių paso tvarkos spręs Vyriausybė, sprendimą ji galėtų priimti jau rytoj.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė

Ministrė teigė, kad rudenį veiklos greičiausiai bus atviros tik pasiskiepijusiems ir imunitetą įgijusiems žmonėms, kadangi šiuo metu vyksta „nepasiskiepijusių pandemija“.

„Vyriausybė nuspręs, aš nenoriu užbėgti įvykiams už akių. Mes kalbame apie tai, kad žmonės, kurie pasiskiepino, išgyveno galbūt šalutinius poveikius, jie yra imunizuoti. Mūsų tikslas yra nebausti tokių žmonių. Taip pat norime, kad žmonės, kurie nerado laiko pasiskiepyti, tą padarytų jau dabar“, – sakė ji.

Iki šiol galimybių pasą gali įgyti tiek pasiskiepinę, tiek COVID-19 testą atlikę asmenys. Institucijoms siekiant didesnio vakcinacijos rodiklio, galimybė gauti pasą atlikus testą išliks, kadangi dalis žmonių, pavyzdžiui, nėščios moterys, pasiskiepyti negali dėl objektyvių priežasčių.

Paklausta, ar galimybių pasas galėtų būti naudojamas kitose veiklose, kuriose iki šiol jis nebuvo privalomas, ministrė užsiminė, kad tai įmanoma. Veiklų ji nekonkretizavo.

„Yra visokių pamąstymų, tai Sveikatos ministerijos baziniai pasiūlymai bus, bet, taip, mes galime kalbėti ir apie daugiau veiklų. Tai būtų ir veiklos, ir aptarnavimas. Nei aš, nei kas kitas apribojimų nenori, tiesiog yra tokia situacija, kad mes turime delta atmainą, kuri 80 proc. dominuoja Lietuvoje“, – sakė A.Armonaitė.

Antradienį, kalbėdama „Žinių radijuje“, politikė teigė, kad galimybių pasas gali būti naudojamas vis plačiau. Sprendimus dėl šio klausimo priims Vyriausybė, reaguodama į skiepijimo mastą.

Kaip pastebėjo pati ministrė, šiuo metu gegužę pristatytas galimybių pasas galioja tik renginiams, nors iš pradžių apėmė ir maitinimo bei apgyvendinimo paslaugas teikiančių įstaigų veiklas, sporto, pramogų, suaugusių mokymo ir kai kurias kitas paslaugas teikiantiems verslams.

Kalbėdama „Žinių radijo“ eteryje, ji priminė, kad šiandien situacija skiriasi nuo žiemos – kiekvienas norintis pasiskiepyti gali tai padaryti nepriklausomai nuo amžiaus ribojimų.

„Turime galimybę skiepytis (...), turime galimybių pasą, kuris, aš suprantu, nėra palankiausiai vertinama priemonė, bet tai yra įrankis valdyti pandemijai. Mums nereikia jo kaip nors dabar paknopstom kurti, jis jau yra sukurtas ir išbandytas iki vasaros. Jisai veikia“, – teigė ministrė.

VIDEO: A.Armonaitė: nuo rudens neturintiems skiepo – mažiau laisvių

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas