Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

A.Tapinas atsiprašė ir atskleidė, kur keliasi „Laisvės TV“, „Blue/Yellow“ lieka „Contribee“

Antradienį visuomenininkas Andrius Tapinas savo „Facebook“ paskyroje atskleidė, kur keliasi „Laisvės TV“, teigdamas, jog tai bus paskutinis jo įrašas apie „Contribee“ platformą, kuri pastaruoju metu atsidūrė dėmesio centre. Jis taip pat atsiprašė dėl klaidos, kurią padarė. Tuo tarpu paramos organizacija „Blue/Yellow“, iš kurios buvo pasisavinti pinigai, lieka „Contribee“.
„Contribee“ įkūrėjai ir Andrius Tapinas
„Contribee“ įkūrėjai ir Andrius Tapinas / 15min montažas

„Laisvės TV“ įkūrėjas pripažino klaidą, kad bandė vienas derėtis su platformos vadovybe, ir dėl to atsiprašė.

„Ką galiu pripažinti ir atsiprašyti – kad šitą problemą bandėm spręsti patys. Kad neinformavom kitų „Contribee“ kūrėjų, nesutelkėm jų į vieną pokalbį, nesuderinom vienos pozicijos ir gal net bendro pasiūlymo išpirkti akcijas. Tai buvo klaida, pelnytai už ją gavau velnių ir už tai atsiprašau.

Viskas, apie „Contribee“ daugiau neturiu ką pasakyti“, – teigia jis.

A.Tapinas patikino, jog į „Patreon“ platformą kanalas grįžti neplanuoja.

„Į Patreoną tikrai negrįžtame. Ne iš principo, o dėl to, kad jis vis dar laikosi savo nuostatų ir, pvz., pernai uždarė žinomo Ukrainos tinklaraštininko ir aktyvisto Serhijaus Stirnenkos paskyrą irgi dėl „funding military activity“. Tada ukrainiečiai tūžo, kodėl „Patreon“ nekreipia dėmesio į savo paskyras ten turinčius rašistų propagandistus. „Patreon“ vis dar teigia, kad jie neatsisakė Rusijos kūrėjų paskyrų, bet dėl pinigų jie turi kreiptis asmeniškai.

Čia yra labai aiški problema – kai Laisvės TV pradės dar vieną paramos akciją Ukrainai pirkdami dronus ar kitą ginkluotę, Patreonas gaus kokį 1000 koordinuotų skundų ir mus galimai uždarys“, – aiškino A.Tapinas.

Pasak jo, tokia grėsmė nekyla tik turinio kūrimu užsiimantiems kūrėjams.

A.Tapinas atskleidė, jog nusprendė „Laivės TV“ perkelti į dvi platformas – „KoFi“ ir „Substack“.

Pasak jo, „KoFi“ yra puiki alternatyva „Patreon“ su mažesniais mokesčiais ir ryšių su Rusija neturinčia vadovybe.

Tuo tarpu „Substack“, kanalo jau pusantrų naudojama platforma turi papildomų funkcijų, kurios „Laisvės TV“ esą galės suteikti papildomos naudos rėmėjams.

Pasisavino „Blue/Yellow“ pinigus

Iš sutelktinio rėmimo platformos „Contribee“ traukiantis kai kuriems paramos gavėjams, dabartinis įmonės vadovas ir akcininkas Adrijus Jakučionis teigia, kad bendrovė veikia stabiliai.

„Contribee“ platformoje veikiantys kūrėjai iš jos trauktis pradėjo paaiškėjus informacijai apie įmonės atžvilgiu atliekamą ikiteisminį tyrimą.

Anot bendrovės, tyrimas pradėtas dėl buvusio įmonės vadovo Gedimino Ratkevičiaus galimai savavališkai asmeninėms reikmėms pasiskolintų bendrovės klientų pinigų.

Apie tai, kad jos sąskaitoje trūko dalies surinktų rėmėjų lėšų, pirmadienį 15min patvirtino paramą Ukrainai renkanti organizacija „Blue/Yellow“. Jos atstovai negalėjo prisijungti prie paskyros. Paaiškėjo, kad buvo pakeisti prisijungimo kodai. Kai prisijungė, pamatė, kad dingo dalis suaukotų pinigų – apie 130 tūkst. eurų. „Contribee“ šiuos pinigus grąžino.

G.Ratkevičius antradienį pranešė, kad prisiima atsakomybę dėl situacijos ir pasitrauks iš įmonės veiklos bei parduos turimas akcijas.

„Nepaisant nebaigto tyrimo, aš visapusiškai pasitraukiu iš bet kokios „Contribee“ veiklos ir sprendimų. Rugpjūčio 21 dieną vyksiančiame visuotiniame akcininkų susirinkime viešai prašysiu leidimo parduoti savo turimas akcijas. Esu užtikrintas, kad likę ir nauji akcininkai ypatingai atsakingai pažiūrės į šią mano pamoką bei saugos įmonės reputaciją ateityje“, – teigė G.Ratkevičius.

Jo teigimu, „Contribee“, užpernai dirbusi nuostolingai, 2023 metais uždirbo 52,96 tūkst. eurų pelno bei gavo apie 288,7 tūkst. eurų pajamų. Nuo bendrovės įsikūrimo pradžios ji buvo gavusi 250 tūkst. eurų investicijų.

Registrų centrui pateiktoje „Contribee“ ataskaitoje nurodoma, kad bendrovė 2021 metais patyrė 51,2 tūkst. eurų grynojo nuostolio, kai 2020 metais, pradėjusi veiklą, ji uždirbo tik 47 eurus. 2021 metais įmonė gavo 26,9 tūkst. eurų pardavimo pajamų (2020 metais – 914 eurų).

Lukas Balandis / BNS nuotr./Gediminas Ratkevičius
Lukas Balandis / BNS nuotr./Gediminas Ratkevičius

Bendrovė ataskaitų už 2022 ir 2023 metus Registrų centrui dar nepateikė. Pasak G.Ratkevičiaus, bendrovės ataskaitas planuojama pateikti artimiausiu metu, jas patvirtinus visuotiniame akcininkų susirinkime, kuris numatytas rugpjūčio 21 dieną.

Portale „Rekvizitai“ pateiktais VMI duomenimis, „Contribee“ skola jai šiuo metu siekia 73,1 tūkst. eurų.

G.Ratkevičius iš „Contribee“ direktoriaus pareigų pasitraukė pernai gruodį.

„Blue/Yellow“ kol kas nesitraukia

Ukrainai paramą renkančios organizacijos lyderis Jonas Ohmanas sakė, kad jį ši situacija labai nuvylė, tačiau iš platformos kol kas nesitraukia, nes tai nėra taip paprasta.

„Situacija labai nuvylė, labai suerzino ir toliau erzina“, – LRT radijui sako vienas iš organizacijos „Blue / Yellow“ įkūrėjų J.Ohmanas.

„Padaryta didelė žala ir pasitikėjimui apskritai visomis paramos organizacijomis. Mes kol kas ten pasiliekame, čia ilga istorija ir itin kompleksiškas reikalas. Daugiau negaliu kalbėti, esu per daug užsiėmęs kitais dalykais“, – LRT radijui sakė J.Ohmanas.

Nuotr. iš asmeninio archyvo/Jonas Ohmanas, „BlueYellow“ valdybos pirmininkas
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Jonas Ohmanas, „BlueYellow“ valdybos pirmininkas

Paramą Ukrainai renkanti „Blue/Yellow“ su 1220 rėmėjų šioje platformoje surenka 15 006 eurus per mėnesį.

Daugiausiai prenumeratorių – 2791 – šioje platformoje turėjo „Laisvės TV“. Pastaroji per mėnesį surinkdavo 16 848 eurus.

Vyksta teisėsaugos tyrimas

Generalinė prokurorė Nida Grunskienė žurnalistams Seime sakė, kad su „Contribee“ susijęs ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas šiemet kovo 7 dieną dėl turto pasisavinimo ir apgaulingo apskaitos tvarkymo.

Ji teigė negalinti įvardyti, kokio dydžio sumos figūruoja tyrime, kur galėjo dingti pinigai.

„Intensyviai atliekami ikiteisminio tyrimo veiksmai, įtarimai, mano žiniomis, nėra pareikšti niekam“, – sakė N.Grunskienė.

Sausio 30 dienos duomenimis, A.Jakučionis valdė 31,52 proc. „Contribee“ akcijų, 30,34 proc. priklausė G.Ratkevičiui, 16,06 proc. – M.Michalauskui, 10,5 proc. – bendrovei „Sauliaus investicijos“, likusios – kitiems smulkiesiems akcininkams.

Bendrovė „Contribee“ Kaune buvo įsteigta 2020 metais birželio 29 dieną. „Sodros“ duomenimis, įmonėje šiuo metu dirba trys darbuotojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?