Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Achema“ vienašališkai stabdo išmokas darbuotojams – profesinė sąjunga grasina piketais

„Achemos“ vadovai, prognozuodami nuostolingus 2018 metus, vienašališkai nutarė stabdyti kolektyvinėje sutartyje numatytas išmokas nuo birželio 1 d., teigia Achemos darbuotojų profesinė sąjunga (ADPS) ir vertina tai kaip grubų kolektyvinės sutarties pažeidimą.
Į azoto rūgšties cecho statybas „Achema“ investavo 21 mln. eurų
Į azoto rūgšties cecho statybas „Achema“ investavo 21 mln. eurų / „Achema“ nuotr.

ADPS pirmininkės Birutės Daškevičienės teigimu, toks scenarijus žaidžiamas jau ne pirmus metus – prisidengiant neigiamomis prognozėmis, bloginamos sąlygos darbuotojams, tačiau, pasibaigus metams, skaičiuojami milijoniniai pelnai. Tuo metu iš darbuotojų atimtos premijos grąžinamos labai sunkiai, po ilgo laiko ir dalimis.

„Tai matėme ir 2013-aisiais, ir 2016-aisiais. Tik metai įpusėja, įmonės vadovai pradeda kalbėti apie nuostolingus metus ir karpyti darbuotojų darbo užmokesčio fondą. Šiemet darbuotojų sąskaita planuojama sutaupyti kelis šimtus tūkstančių eurų kas mėnesį. Tai skaudžiai paveiks darbuotojus, tačiau bendrovei toks sutaupymas didesnės įtakos neturės“, – pranešime spaudai teigia B.Daškevičienė.

Anot jos, prieš priimant sprendimus, darbdavys privalėjo tartis, konsultuotis.

„Daugelis esame „Achemos“ patriotai ir linkime įmonei tik gero, vis tik aiškiai sakome – neleisime ignoruoti socialinio dialogo, trypti kolektyvinės sutarties ir pažeidinėti darbuotojų teisių“, – sako B.Daškevičienė.

ADPS, susitikusi su įmonės vadovais ir akcininkais išsakė keturis pagrindinius reikalavimus: panaikinti birželio 1 d. įsakymą dėl kolektyvinėje sutartyje numatytų išmokų sustabdymo, dirbantiems cechų darbuotojams mokėti sutartas išmokas, jei vykdomi gamybos rodikliai, remontams sustabdytų cechų darbuotojams sudaryti sąlygas išnaudoti sukauptas atostogas, o cecho remonto metu atliekant darbus pagal sąmatas mokėti vidutinį darbo užmokestį (VDU), jei užmokestis pagal sąmatą bus mažesnis nei VDU.

Jeigu tai bus ignoruojama, planuojami piketai prie bendrovės, mitingas prie koncerno „Achemos grupė“ būstinės, Seimo, pažymima pranešime.

ADPS vienija daugiau kaip 880 narių iš AB „Achema“ ir dukterinių bendrovių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas