Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Airijos premjeras: ES vakcinų eksporto draudimas būtų žingsnis atgal

Airijos ministras pirmininkas Michealas Martinas pirmadienį pareiškė, kad Europos Sąjungos sprendimas uždrausti vakcinos eksportą už Bendrijos ribų būtų labai didelis žingsnis atgal.
Seimo pirmininkė pasiskiepijo nuo COVID-19 „AstraZenecos“ vakcina
Seimo pirmininkė pasiskiepijo nuo COVID-19 „AstraZenecos“ vakcina / Olgos Posaškovos / lrs.lt nuotr.

„Aš labai esu prieš, – sakė jis Airijos valstybiniam transliuotojui RTE. – Gyvybiškai svarbu palikti tiekimo grandines atviras.“

Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen šeštadienį pagrasino sustabdyti „AstraZeneca“ vakcinų eksportą, jei iš pradžių savo siuntų negaus ES.

Komplikuojantis ginčui dėl vakcinų pristatymo vėlavimo, U. von der Leyen interviu vokiečių žiniasklaidos grupei „Funke“ sakė: „Turime galimybę uždrausti planuotą eksportą. Žinia [farmacijos milžinei] „AstraZeneca“: pirmiausia įvykdykite savo kontraktą su Europa, o tada pradėkite tiekti [vakcinas] kitoms šalims.“

Tačiau M.Martinas įspėjo neskelbti jokio vakcinų embargo.

„[Jei] bus pradėtos statyti kliūtys, kitos šalys gali pasekti šiuo pavyzdžiu dėl tam tikrų gyvybiškai svarbių žaliavinių medžiagų, – sakė jis. – Jei tai pradėsime, turėsime bėdos.“

Ginčas dėl „AstraZeneca“ vakcinos eksporto srautų taip pat kilo tarp ES ir Jungtinės Karalystės, po 2016 metų „Brexito“ referendumo pernai išstojusios iš bloko.

JK vakcinavimo kampanija vadinama labai sėkminga, o ES šalys atsilieka ir kaltina britų bei švedų firmą „AstraZeneca“ nevykdant vakcinos tiekimo grafiko.

Dabartinis triukšmas yra susijęs su gamykla Nyderlanduose, dar laukiančia oficialaus leidimo. Abi šalys pretenduoja į būsimą su šia gamykla susijusį „AstraZeneca“ vakcinos ir svarbių ingredientų tiekimą, sakė ES ir JK šaltiniai.

Pasak M.Martino, tarp „AstraZeneca“ ir ES „tvyro didžiulė įtampa“.

„Jie neįvykdė savo sutarčių, bet nėra prasmės kenkti kitoms kompanijoms“, gaminančioms vakcinas, tokioms kaip „Moderna“ ir „Johnson & Johnson“, sakė Airijos premjeras.

Jis taip pat nurodė, kad Europos Sąjungoje gaminamos „AstraZeneca“ vakcinos dozės buvo siunčiamos į Britaniją ir kad tai reikia „tam tikru mastu atlyginti“.

Jeigu jums kyla klausimų dėl COVID-19 vakcinos, siųskite juos mūsų redakcijai el. pašto adresu skiepai@15min.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas