Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Akmenės LEZ planuojamas 12 mln. Eur vertės perdirbimo kompleksas: sukurs apie 60 naujų darbo vietų

Nuo 2007 m. veikiančiai vienai didžiausių Lietuvoje atliekų perdirbimo bendrovių UAB „Ekobazė“ patvirtintas beveik 10 mln. Eur ES finansavimas Akmenės laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) planuojamam plastiko atliekų ir kietojo atgautojo kuro perdirbimo kompleksui, rašoma „Akmenės LEZ“ pranešime spaudai.
Akmenės LEZ teritorija
Akmenės LEZ teritorija / Bendrovės nuotr.

Viso projekto, kurį tikimasi įgyvendinti 2027 m. pradžioje, vertė sieks apie 12 mln. Eur, komplekse numatoma sukurti apie 60 naujų darbo vietų.

Akmenės LEZ bendrovė planuoja pastatyti dvi naujas vieną kompleksą sudarysiančias gamyklas – plastiko perdirbimo ir kietojo atgautojo kuro gamybos.

Bendrovės nuotr./Plastiko perdirbimo procesas
Bendrovės nuotr./Plastiko perdirbimo procesas

„Ekobazė“ Akmenės LEZ iš surinktų plastiko atliekų numato gaminti dviejų tipų produktus: antrinį kurą energijos poreikiams ir perdirbtą plastiką naujam panaudojimui. Abu projektai prisidės prie ES žiedinės ekonomikos ir poveikio aplinkai mažinimo tikslų – naujai plastiko produkcijai tinkama perdirbta žaliava yra sparčiai populiarėjanti prekė visoje Europoje, o kietasis atgautasis kuras yra plačiai naudojamas cemento gamyklose Vakarų Europos šalyse.

„Ekobazė“ šiuo metu yra pasiekusi svarbų projekto plėtros etapą: įmonei patvirtinta 80 proc. intensyvumo ES parama, tačiau bendrovės dar laukia poveikio aplinkai vertinimo, projekto viešinimo, statybas leidžiančių dokumentų derinimo ir kitos procedūros.

„Matome didelę sinergiją su vietos „Akmenės cementu“, kuriam planuojame tiekti jiems reikalingą kietąjį atgautąjį kurą, pagamintą iš nebetinkamo perdirbti plastiko atliekų ir kuriuo bus galima pakeisti įmonėje tebenaudojamą anglį. Kitą, perdirbimui tinkamą plastiką čia pat Akmenėje perdirbsime į plastiko granules ir šį plastiką bus galima naudoti pakartotinai. Žinoma, dar turime atlikti visas tam būtinas procedūras, gauti leidimus. Šiuo metu laukiame teigiamos išvados dėl poveikio aplinkai vertinimo. Ją gavę, derinsime projektą su visomis suinteresuotomis šalimis, pristatysime bendruomenėms“, – sako „Ekobazės“ vadovė Marina Curko-Notkuvienė.

Bendrovės nuotr./Perdirbto plastiko granulės
Bendrovės nuotr./Perdirbto plastiko granulės

Planuojama, kad naujasis gamyklų kompleksas iškils daugiau kaip 3 ha sklype Akmenės LEZ teritorijoje statybas pradedant 2025 m. pabaigoje, o gamybą – 2027 m. pradžioje.

Pasak Akmenės LEZ vadovės Linos Mockutės, „Ekobazės“ investicija puikiai atliepia strateginius laisvosios zonos tikslus – į žiedinę ekonomiką bei atsinaujinančią energetiką orientuotų kompanijų pritraukimą. Be to, ši investicija toliau stiprins Akmenės LEZ verslo bendruomenės portfelį už vienos stambios verslo grupės ribų, didins teritorijoje turimų kompetencijų įvairovę bei kurs naujas darbo vietas.

Bendrovės nuotr./„Ekobazės“ gamyklos Akmenės LEZ teritorijoje vizualizacija
Bendrovės nuotr./„Ekobazės“ gamyklos Akmenės LEZ teritorijoje vizualizacija

„Džiaugiuosi, kad nauji investuotojai vertina tiek LEZ, tiek viso Akmenės regiono ligšiolinį įdirbį ir ateities potencialą. Tai jau ne pirmas atvejis šiemet, kai naujo investuotojo plėtrą iš dalies diktuoja jau dabar regione esančios verslo partnerysčių galimybės. Taip pat, ši investicija stiprins Akmenės pozicijas tvarumo, žiedinės ekonomikos ir atsinaujinančių išteklių srityse – mūsų LEZ tampa didžiuliu šių verslų ir kompetencijų centru ne tik Lietuvos, bet jau ir regioniniu mastu“, – sako L. Mockutė.

2023 m. UAB „Ekobazė“ apyvarta siekė daugiau nei 27 mln. Eur. Bendrovėje dirba daugiau kaip 170 darbuotojų.

Šiuo metu Akmenės LEZ veikia medienos drožlių plokščių gamintojos UAB „VMG Wood Solutions“, šilumos tiekėja UAB „Rietuva“, korpusinių baldų gamintoja UAB „VMG Akmenės baldai“, įrangos priežiūros ir procesų automatizavimo UAB „VMG Service Akmenė“, statybinės medienos sprendimų gamintoja UAB „VMG Lignum Construction“, NT veiklą vykdanti UAB „Akmenės projektai“, taip pat šią vasarą sunkiojo transporto dirbtuves vystyti pradėjusi UAB „Akmenės servisas“. Laisvoji zona specializuojasi medienos, statybų, energetikos ir logistikos sektoriuose, bet yra atvira ir kitiems verslo segmentams.

2023 m. Akmenės LEZ investuotojų bendra apyvarta siekė 120,3 mln. Eur, sumokėti GPM ir Sodros mokesčiai sudarė 3,8 mln. Eur, o pirkimai Lietuvoje – daugiau kaip 170 mln. Eur.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento