Keptą duoną ar žirnius su spirgučiais keičia delikatesai prie alaus
Užkandžius prie alaus žinovai siūlo pakeisti labiau rafinuotais patiekalais ir kaip mat pateikia jų sąrašą. Su šviesiu alumi, esą, puikiai tinka midijos pikantiškame padaže. Apetitą žadina alaus ir apskrudusių šonkauliukų užkandis.
Linkusiems labiau eksperimentuoti alaus someljė ir virtuvės šefas Donatas Dabrovolskas siūlė iš pirmo žvilgsnio neįtikėtiną derinį – tamsaus alaus ir karšto šokolado duetą arba vaisių kalną su šviesiu alumi. Tokie deriniai, esą, tik lietuviams dar neįprasti.
Naujų receptų bandymai aludariams brangiai kainuoja
Eksperimentuoti raginami ne tik alaus mėgėjai, o ir jo gamintojai. Pasaulio rinka pateikia vis naujų alaus rūšių, kurios išstumia senąsias.
„Alaus gamyboje dirbu jau kelias dešimtis metų. Per šį laiką Lietuvoje į rinką buvo paleisti keli šimtai rūšių alaus. Nors ir kaip būtų gaila, šiandien gamyboje nebėra vien mano sukurtų penkiolikos rūšių alaus, o kur dar kitų aludarių kūriniai“, – pasakojo Klaipėdos „Švyturio“ gamyklos aludarė Džiuljeta Armonienė.
Koja kojon bandydami suspėsi su pokyčiais, aludariai išbando vis naujus receptus, keičia alaus gamybos technologijas.
Tačiau tokie eksperimentai brangiai kainuoja. „Švyturio“ alaus gamykloje esančios statinės – 40 tonų. Jei eksperimentas nepasiteisina, visa partija nueina perniek.
Eksperimentams teko įkurti atskirą laboratoriją
bandant išvengti nuostolių, uostamiesčio darykloje teko įrengti alaus gamybos laboratoriją – tarsi sumažintą alaus daryklą.
Mažesnėse – 80 litrų statinėse alus fermentuojamas ir verdamas.
Mažesnėse – 80 litrų statinėse alus fermentuojamas ir verdamas. Tuomet aludarių užmojai gali būti žymiai platesni. Toks kiekis, nors ir nepavykusio alus, gamyklai milžiniškų nuostolių neatneš. Laboratoriją aludariai pavadino „Raudonų plytų“ alaus dirbtuvėmis.
Čia kasdien eksperimentuoja maždaug dešimt žmonių. Jiems pavyko sukurti jau keturių rūšių alų, kuris puikiai prigijo Lietuvos rinkoje. Kaip gamykloje kunkuliuoja alus, smalsuoliai galėjo išvysti aludarių dienos proga surengtose ekskursijose.
Receptus susiuntė alaus mėgėjai
Kokį alų gaminti, aludariams dažnai padiktuoja ir jo mėgėjai. D.Armonienėskaičiuoja sulaukusi 24 receptų. Iš jų bus išrinktas geriausias, o jo kūrėjas galės „Raudonų plytų“ dirbtuvėse pats išbandyti savo receptą. Neatmetama, kad taip pagamintas alus bus paleistas į rinką.
O patys aludariai audžia mintį alų suderinti su kava ir neįprasto skonio deriniu netrukus nustebinti alaus gurmanus.