Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Alytaus „Snaigei“ kitąmet – šešiasdešimt, ar gamykla iki to nesustos?

Nuo 540 iki 381 – tiek darbuotojų per nepilnus vienerius metus sumažėjo Alytaus šaldytuvų gamykloje „Snaigė“. Palyginimui – prieš penkerius metus čia dar dirbo 656 žmonės.
Alytaus šaldytuvų gamykla „Snaigė“
Alytaus šaldytuvų gamykla „Snaigė“ / Alytausgidas.lt nuotr.

Pasak „Snaigės“ generalinio direktoriaus Mindaugo Sologubo, „per pirmąjį šių metų pusmetį bendrovė eksportavo 93 proc. savo produkcijos – daugiausiai į Vokietiją, Čekiją, Italiją, Austriją“.

Kad ir netrykštantys optimizmu, mažindami darbuotojų skaičių, Baltijos šalyse vieninteliai šaldytuvų gamintojai veikia toliau, pasak vadovo, „vysto naująją pramoninių šaldymo gaminių liniją ir neketina sustoti“, t.y., jeigu viskas klostysis tinkama linkme, „Snaigė“ sulauks gamyklos 60-mečio kitąmet, o gal ir dar solidesnių sukakčių.

Deja, karas Ukrainoje, išteklių, transporto brangimas neigiamai paveikė bendrovės rezultatus – „Snaigė“ ne tik prarado Ukrainą, kaip vieną svarbiausių savo produkcijos realizacijos rinkų, tačiau neigiamai paveikė ir kitas rinkas, tokias kaip centrinė ir vakarų Europa.

„Snaigės“ duomenimis, kai kur jos pardavimai ženkliai sulėtėjo ar net sustojo.

Neaudituotais konsoliduotais duomenimis, 2022 metų I pusmetį „Snaigė“ pasiekė beveik 12 mln. eurų apyvartą (29 proc. mažesnė nei tuo pačiu laikotarpiu 2021 m.) ir patyrė 1,6 mln. Eur nuostolį. 2021 m. bendrovė turėjo 32 mln. 852 tūkst. eurų pajamų.

Siekdama užtikrinti veiklos tęstinumą, „Snaigė“ parengė bendrovės veiklos restruktūrizavimo planą ir pradėjo šį procesą, kuris įsiteisėjo rugsėjo 20 d.

Bendrovės restruktūrizavimo bylos iškėlimui rugsėjo 9 d. pritarė Kauno apygardos teismas.

„Snaigės“ restruktūrizavimo administratoriumi buvo paskirta UAB „Įmonių bankroto administravimo ir teisinių paslaugų biuras“.

Teismo vertinimu, „restruktūrizavimo plano projekte numatytos „Snaigės“ veiklos perspektyvos leidžia daryti išvadą, kad bendrovė turi realių galimybių atkurti mokumą, todėl jai buvo leista restruktūrizuotis“.

Iš „Snaigės“ valdybos atsistatydino jos narys Olegas Carkovas. Paskutinė jo darbo diena valdyboje buvo spalio 13-oji.

Kiti asmenys, „Snaigės“ akcijas valdantys per Kipre registruotą kompaniją „Sekenora Holdings Ltd.“, liko valdyboje.

1963 metais darbą pradėjusi, nuo 1992 m. gruodžio 1 d. kaip akcinė bendrovė veikianti „Snaigė“ buvo ir išlieka viena didžiausių darbdavių Alytuje.

Kaip rašoma bendrovės pranešimuose, bendrovė kasmet į Lietuvos valstybės biudžetą sumoka apie 3 mln. Eur. mokesčių.

Bendrovės vadovas teigia, kad „laiku atsiskaitė su valstybe bei darbuotojais“, tačiau, praėjusios savaitės duomenimis, vien „Snaigės“ skola „Sodrai“ sudarė 60 tūkst. 140 Eur.

„Snaigės“ įmonių grupei priklauso dar dvi dukterinės kompanijos – „Snaigė Ukraina“ ir „Almecha“. Pastarojoje Alytuje veikiančioje bendrovėje, kuriai vadovauja Mindaugas Petravičius, dabar dirba 24 darbuotojai (palyginimui prieš penkerius metus – 57). Skirtingai nei „Snaigė“, „Almecha“ įsiskolinimų „Sodrai“ neturi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas