Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Amber Grid“ pajamos šiemet mažėjo 4,3 proc. iki 24,9 mln. eurų

Gamtinių dujų perdavimo sistemos operatorė „Amber Grid“ per pirmąjį šių metų pusmetį gavo 24,86 mln. eurų konsoliduotų pajamų – 4,26 proc. mažiau nei pernai sausį-birželį (25,965 mln. eurų).
AB „Amber Grid“
AB „Amber Grid“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 1 Amber Grid, AB

Bendrovės konsoliduotas grynasis pelnas augo 46,5 proc. iki 7,39 mln. eurų (5,043 mln. eurų), per „Nasdaq“ Vilniaus biržą pranešė bendrovė. 2019 metų pirmojo pusmečio rezultatai pateikiami su korekcija.

Operatorė nurodo, kad pajamos per metus mažėjo daugiausiai dėl nuo metų pradžios taikomų vidutiniškai 16 proc. mažesnių perdavimo paslaugų kainų sistemos naudotojams.

Pasak „Amber Grid“ generalinio direktoriaus Nemuno Bikniaus, pigesnių paslaugų poveikį pajamoms amortizavo dėl rekordiškai atpigusių dujų pastebimai išaugusi perdavimo paslaugų apimtis Latvijos kryptimi ir padidėjęs vartojimas šalies elektros gamybos sektoriuje.

Šie veiksniai atsvėrė ir dėl itin šiltos žiemos sumažėjusią dujų paklausą pirmąjį metų ketvirtį bei turėjo teigiamos įtakos bendrovės uždirbto pelno lygiui.

„Stabiliai dirbusio dujų perdavimo sistemos operatoriaus teigiamą pirmojo pusmečio finansinį rezultatą lėmė pasaulio dujų rinkose vyraujanti patraukli dujų kaina. Ši aplinkybė skatino dujų transportavimą tiek į Lietuvą, tiek ir į Baltijos šalis, aktyviai naudojantis Klaipėdos SGD terminalu“, – pranešime sako N. Biknius.

Per pirmuosius šešis šių metų mėnesius „Amber Grid“ uždirbo 11,4 mln. eurų pelno prieš palūkanas, mokesčius, nusidėvėjimą bei amortizaciją (EBITDA), tiek pat kaip ir pernai tuo pačiu metu.

Konsoliduotos bendrovės sąnaudos mažėjo 2,9 proc. iki 19,087 mln. eurų (19,655 mln. eurų).

Per pirmąjį 2020 metų pusmetį į Lietuvą buvo patiekta 15,3 teravatvalandės (TWh) dujų, neskaitant dujų transportavimo į Kaliningrado sritį. Tai beveik 10 proc. daugiau, palyginti su 2019 metų pirmuoju pusmečiu (14 TWh).

Lietuvos poreikiams sausį-birželį buvo suvartota 12,6 TWh dujų – tiek pat, kiek ir pernai tuo pačiu metu.

Šių metų pirmąjį pusmetį iš perdavimo sistemos į Latviją buvo perduota 2,5 TWh gamtinių dujų – apie 2,1 karto daugiau nei pernai pirmąjį pusmetį (1,2 TWh). Į Kaliningrado sritį transportuota 12,4 TWh gamtinių dujų (13,5 TWh).

Šių metų sausį-birželį iš Klaipėdos suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo buvo patiekta 72 proc., o vamzdynais iš Baltarusijos ir Latvijos – 28 proc. viso įleisto dujų kiekio, skirto Lietuvos, Baltijos šalių ir Suomijos vartotojams.

96,58 proc. „Amber Grid“ akcijų priklauso Energetikos ministerijos valdomam holdingui „Epso-G“.

„Amber Grid“ akcijos kotiruojamos biržos Papildomajame prekybos sąraše.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas