Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Antrinio perdirbimo įmonė „Ecso“ investuoja į plėtrą

Antrinio perdirbimo uždaroji akcinė bendrovė (UAB) „Ecso“, rūšiuojanti ir perdirbanti antrines žaliavas, 2022-aisiais planuoja investuoti milijoninę sumą į gamybos plėtrą, rašoma pranešime spaudai.
Plevelės rūšiavimas
Plevelės rūšiavimas / „ESCO“ nuotr.

Itin sparčiai augant antrinių žaliavų perdirbimo poreikiui, investicijos bus nukreiptos į gamybos įrenginių modernizavimą bei paslaugų plėtrą, taip pat į aplinkosauginių reikalavimų užtikrinimą įmonės veikloje. Investicijos leis keturis kartus padidinti išrūšiuojamų žaliavų kiekį, taip prisidedant prie žiedinės ekonomikos tikslų.

Pasak Egidijaus Noreikio, UAB „Ecso“ vadovo, antrinio perdirbimo poreikis rinkoje pastaruoju metu itin išaugęs – užklausų kiekis gerokai viršija bendrovės gamybos pajėgumus. Įmonės vadovas tai sieja su augančiu pramonės sąmoningumu ir įsigaliojančiomis ES direktyvomis, kurios reikalauja vis didesnės perdirbamo plastiko dalies pakuotėje.

„Europos Sąjungos ir kitų šalių reikalavimu ne tik mažinamas plastiko vartojimas, atsisakant dalies gaminių iš jo, tačiau pradėta reguliuoti ir plastikinių gaminių sudėtį. Reikalaujama, kad vis daugiau perdirbtų ir perdirbimui tinkamų polimerų būtų plastikiniuose gaminiuose. Šie reikalavimai itin didina perdirbamo plastiko poreikį, kuris tampa ypač paklausus rinkoje. Nereikėtų atmesti ir didesnio pakuočių bei jų užsakovų – maisto ir gėrimų gamintojų – sąmoningumo. Vis daugiau jų pertvarko savo veiklą ir naudoja pakuotes, kurios gali būti perdirbamos ir iki 100 proc. Visą tai augina perdirbamos žaliavos poreikį”, – pasakoja E.Noreikis.

Iš plastiko antriniam panaudojimui granules gaminanti UAB „Ecso“ 2022 metais pradės įrenginėti automatinio rūšiavimo centrą, kuris leis padidinti rūšiavimo pajėgumus nuo 6 iki 24 tūkst. tonų per metus. Rūšiavimo centre iš antrinės plėvelės bus efektyviau atskiriamos pašalinės šiukšlės. Naujasis rūšiavimo centras ne tik leis padidinti surūšiuotų žaliavų kiekius, bet ir užtikrins didesnę jų švarą, kas leis didesniam kiekiui žaliavų būti antrą kartą perdirbtoms. Planuojama, kad naujasis žaliavų rūšiavimo centras pradės veikti iki 2022 metų pabaigos.

Taip pat dalis investicijų bus nukreiptos į kokybės laboratorijos plėtrą. Bus įrengta išmanioji laboratorija, kuri užtikrins aukštą gaminamos produkcijos kokybę. Atnaujintoje laboratorijoje bus ieškoma ir didesnio perdirbto plastiko, nei yra dabar, pritaikymo galimybių.

„Tapome europinės iniciatyvos CEFLEX, vienijančios daugiau nei 180 Europos Sąjungos organizacijų iš įvairių sektorių, partneriais. Verslas ir aplinkos išsaugojimu besirūpinančios organizacijos ieško žiedinės ekonomikos sprendimų, kad kuo daugiau plastiko vėl grįžtų į gamybą. Pavyzdžiui, dirbama, kad iš naujos kartos perdirbto plastiko granulių būtų galima gaminti ne tik pakuotes, tačiau ir įvairias buities priemones ar net suoliukus. Džiaugiuosi, kad savo veikla prisidedame prie tvaresnės aplinkos kūrimo“, – sako UAB „Ecso“ vadovas.

Atnaujinant ir modernizuojant gamybą, didelis dėmesys bus skiriamas ir aplinkosauginių reikalavimų įgyvendinimui. Gamyboje įdiegus papildomas technologijas, planuojama surinkti

valymo metu susidariusias atliekas ir smulkias plastiko daleles ir dar didesnę jų dalį panaudoti perdirbant į įvairius produktus, taip tausojant aplinką.

Iš viso per 2021 m. įmonė perdirbo 23 tūkst. tonų žaliavų ir iš jos pagamino 17 tūkst. tonų plastiko granulių. Išaugę gamybiniai pajėgumai atsispindės ir įmonės finansiniuose rezultatuose – planuojame, kad 2022 m. jie augs trečdaliu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas