Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
01 19

Ar už naudojimąsi telefonu darbe galite būti atleisti iš darbo? Advokatė pateikė atsakymą

Ne vienam išbūti ilgai be telefono jau yra sunku, tad darbdavio reikalavimas darbo vietoje nesinaudoti šiuo įrenginiu gali net sugluminti. Tačiau advokatė Evelina Kiznė nurodo, jog kai kuriais atvejais toks pageidavimas yra teisėtas ir darbuotojai jo skųsti negalėtų.
Kalba telefonu
Kalba telefonu / Shutterstock nuotr.

Privalo būti rimtos priežastys

Pasak E.Kiznės, Darbo kodeksas nenumato, ar darbdavys gali drausti turėti ar naudoti telefoną darbe, vadinasi, susitarimas turi būti tarp darbuotojo ir darbdavio. Reikalavimai turi būti numatyti įmonės vidaus tvarkos taisyklėse.

Jeigu jose telefono naudojimo apribojimai nėra apibrėžti, darbuotojas gali elgtis taip, kaip jam atrodo tinkama, ir darbdavys negalėtų paprieštarauti.

Nebent, kaip pastebi advokatė, ši taisyklė yra žodinė, bet jau labai sena ir jos laikosi visi darbuotojai. Tokiu atveju galima manyti, kad darbuotojas apie ją greičiausiai žinojo ir turėjo ja vadovautis.

„Bet iš tiesų visais atvejais rekomenduojama reikalavimus užrašyti, įtraukti juos į vidaus tvarkos taisykles, kad darbuotojai žinotų, ko iš jų yra tikimasi“, – 15min pabrėžė E.Kiznė.

Visgi jei darbdavys draudžia turėti ar naudoti telefoną darbe, tai turėtų būti teisėtas lūkestis. Kokie atvejai tai gali būti?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas