Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Arbitražas dar kartą nutarė: Latvija įmonei „E-energijai“ turi sumokėti 3 mln. eurų

Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankui (ERPB) bei verslininkui Virginijui Striogai priklausanti bendrovė „E-energija“ arbitraže dar kartą laimėjo ginčą dėl Latvijos Rėzeknės miesto sprendimo anksčiau laiko nutraukti su bendrove šilumos ūkio nuomos sutartį. 
Banknotų iliustracijos
Pinigai / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.
Temos: 2 Latvija Arbitražas

Arbitražo sprendimas reiškia, kad Latvijos vyriausybė privalės sumokėti „E-energijai“ 3,1 mln. eurų kompensaciją.

Tarptautinis investicinių ginčų arbitražo (ICSID) Vašingtone ginčų nagrinėjimo komitetas balandžio 8 dieną atmetė Latvijos skundą panaikinti 2018 metų galutinį arbitražo sprendimą, pagal kurį ji privalėjo sumokėti „E-energijai“ kompensaciją

ICSID 2018-ųjų gegužę nusprendė, kad Latvija privalo „E-energijai“ sumokėti 3,7 mln. eurų (pagal tuometinį JAV dolerio ir euro kursą) kompensaciją, nors Lietuvos įmonė reikalavo 7,24 mln. eurų. Arbitražas tuomet paskelbė, kad Latvija neužtikrino investicijų apsaugos, 2008 metais neteisėtai perduodant šilumos ūkio investicijas Rėzeknės savivaldybės įmonei.

ICSID trečiadienį atmetė Latvijos skundą visa apimtimi, Latvijos valstybė turės apmokėti bylinėjimosi išlaidas bei leisti vykdyti pinigų išieškojimą.

„Šiuo sprendimu tarptautinis ICSID arbitražo teismas patvirtino, kad, jei investuotojų neapgina nacionaliniai teismai, valstybė yra įpareigojama atlyginti už valstybės institucijų neteisėtus veiksmus prieš investuotojus. (...). Pagaliau padėtas taškas abiejose ilgai besitęsusiose bylose dėl „E-energijos“ investicijų nusavinimo“, – pranešime sakė „E-energijos“ grupės generalinis direktorius Gediminas Uloza.

Bendrovė yra laimėjusi ginčą Lietuvos teismuose panašiame ginče su Ukmergės savivaldybe – ji jau kompensavo bendrovei. Tuo metu Latvijoje procesas užtruko ilgiau, nes vietos teismuose įmonei nepavyko apginti savo teisių.

Pagal 30-ies metų trukmės sutartį su Rėzeknės savivaldybe „E-energija“ nuo 2004-ųjų investavo į miesto šilumos tinklų atnaujinimą. Tačiau 2008 metais savivaldybė įvedė nepaprastąją padėtį, nutraukė nuomos sutartį, pasisavino atnaujintą turtą bei visus įmonės aktyvus, nesumokėdama už tai jokios kompensacijos.

„E-energija“ su Latvija dėl kompensacijos derėjosi dvejus metus, bet šalims susitarimo pasiekti nepavyko. Nepavykus apginti savo teisių ir Latvijos teismuose, 2012-aisiais Lietuvos įmonė kreipėsi į Vašingtono arbitražą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas