Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Argentinos mėsos gamintojai paskelbė savaitės trukmės streiką dėl eksporto draudimo

Argentinos mėsos gamintojai antradienį paskelbė savaitės trukmės streiką, kurio metu neparduos jautienos ir veršienos, reaguodami į vyriausybė sprendimą mėnesiui sustabdyti šios mėsos eksportą dėl kylančių kainų.
UAB „Miglūnas“
Mėsa / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Žemės ūkio subjektų ryšių komisija, atstovaujanti žemės ūkio produkcijos gamintojams ir verslui, paskelbė, kad nuo ketvirtadienio iki gegužės 28 dienos bus nutraukta prekyba visų rūšių galvijų mėsa.

Pirmadienio vakarą vyriausybė paskelbė sustabdžiusi mėsos pardavimus į užsienį, kad „sektorius galėtų susitvarkyti, būtų apribota spekuliacija ir išvengta mokesčių vengimo per užsienio prekybą“.

Antradienį prezidentas Alberto Fernandezas primygtinai teigė, kad Argentina negali sutikti su pastaruoju metu stebimu mėsos kainų kilimu šalyje, kuri jau trejus metus išgyvena recesiją bei patiria neigiamą koronaviruso pandemijos poveikį ekonomikai.

„Mėsos problema tapo nekontroliuojama. Kainos auga kiekvieną mėnesį be pagrindo. Turime tai kontroliuoti“, – radijui „Radio 10“ teigė A.Fernandezas.

Vyriausybė priėmė sprendimą atsižvelgdama į stiprų kainų kilimo poveikį infliacijai Argentinoje, kuri jau yra viena didžiausių pasaulyje ir kuri per pirmuosius keturis metų mėnesius padidėjo 17,6 proc., skelbia statistikos institutas INDEC.

Gyvenimo išlaidos per pastaruosius 12 mėnesių išaugo 46,3 proc., o jautienos kainos balandį buvo 65,3 proc. didesnės nei tą patį mėnesį 2020 metais, pranešė Argentinos jautienos gamintojų skatinimo institutas (IPCVA).

2019 metais vienam Argentinos gyventojui teko 38 kilogramai jautienos ir veršienos – daugiausiai tarp Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) šalių, ir apie 12 kilogramų vienam gyventojui daugiau nei Jungtinėse Valstijose.

Argentina taip pat yra ketvirta pagal dydį jautienos eksportuotoja pasaulyje, o gaunamos pajamos yra gyvybiškai svarbios šalies ekonomikai.

2020 metais Argentina eksportavo jautienos ir karvių odų už 3,37 mlrd. JAV dolerių – 16,5 proc. mažiau nei 2019 metais. Eksportas visų pirma vyko į Kiniją, Vokietiją ir Izraelį, praneša INDEC.

Visgi šalyje skursta 42 proc. argentiniečių, o A.Fernandezas mėgina sumažinti pragyvenimo išlaidas, įgyvendindamas kainų kontrolę per susitarimus su verslo sektoriais.

Mėsos perdirbimo gamyklos siūlo dalį mėsos gabalų mažesnėmis kainomis, tačiau A.Fernandezo teigimu, tai yra „8 tūkst. tonų mėsos trupinys, kai mes suvalgome 200 tūkst. tonų per mėnesį“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas