Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Aruodas.lt: nauji madų vėjai darbo rinkoje – bendradarbystės erdvės

Ar kada pagalvojote kaip turėtų atrodyti darbo erdvė, kurioje grafikos dizaineris dirba patalpoje kartu su programuotoju? Šiandien tai yra taip vadinamos bendradarbystės erdvės, kurios tampa optimaliu variantu tiek laisvai samdomiems darbuotojams, tiek mažoms įmonėms, kurioms neapsimoka įsigyti atskiro ofiso.
„AltSpace“ bendradarbystės erdvė
„AltSpace“ bendradarbystės erdvė

Poreikį padiktavo rinka

Darbo vietos nuoma yra gana populiaru pasaulyje, o vis daugiau tokių pasiūlymų atsiranda ir Lietuvoje. Nuomodami darbo vietą, nuomotojai neretai siūlo papildomų paslaugų: galima naudotis konferencijų sale ar susirinkimams skirtais kambariais, interneto paslaugomis, galima užsisakyti maitinimą. Šiuo metu rinkoje galima rasti skirtingų kainų pasiūlymų: priklauso nuo to ar įskaičiuojama mažiau ar daugiau papildomų paslaugų.

Lankomiausiame nekilnojamojo turto portale Aruodas.lt dedant patalpų nuomos skelbimą jau galima pažymėti, kad nuomojama būtent darbo vieta, o ne visas biuras.

Bendradarbystės erdvių Lietuvoje, anot specialistų, šiuo metu atsidaro bent viena nauja į mėnesį. Todėl tie, kurie turi patalpas ir negali jų išnuomoti, jas išskaidyti keliems smulkesniems nuomininkams yra tinkama alternatyva. Tai naudinga ir vystytojams, ir jaunoms, augančioms įmonėms. Balandį dar vienos bendradarbystės erdvės duris Vilniuje atvėręs „AltSpace“ nuomos vadovas Donatas Dromantas sakė, kad poreikis atsirasti būtent tokio pobūdžio darbo vietoms atsirado savaime.

123RF.com nuotr./Žmonės dirba kūrybiškoje aplinkoje
123RF.com nuotr./Žmonės dirba kūrybiškoje aplinkoje

„Tą poreikį padiktavo pati rinka, pačios augančios įmonės. Dabar galime matyti ne vieną pavyzdį, kokia greita gali būti įmonės plėtra. Vienoje įmonėje gali dirbti 5 žmonės, tačiau jiems pritraukus investicijas, išeina į užsienio rinką. Taip staiga gali prisireikti žmogiškųjų resursų ir gali tekti 2-3 kartus didinti įmonės kolektyvą“, – sakė „AltSpace“ bendradarbystės erdvės nuomos vadovas D. Dromantas.

Bendradarbystės erdvių Lietuvoje, anot specialistų, šiuo metu atsidaro bent viena nauja į mėnesį.

Tokia darbo vieta gali būti tinkama tiek žmogui, kuris dirba individualiai, tiek laisvai samdomam darbuotojui, tiek mažai įmonei. „Gali turėti dinamišką erdvę, kurioje jie pagal poreikį gali tiek plėstis, tiek trauktis. Toks modelis šiuo metu labai madingas – bendradarbystės erdvė tą suteikia“, – teigė D. Dromantas.

Svarbus socialinis aspektas

Išties, žmogus iš prigimties yra pratęs būti socialiai aktyvioje aplinkoje. Būtent tokį poreikį ir padeda įgyvendinti bendradarbystės erdvės, kur susirenka dirbti įvairūs savo srities specialistai. Kaune įsikūrusios bendradarbystės erdvės Kauno mokslo ir technologijų parke vadybininkė Jūratė Danėnienė sakė, kad darbinė atmosfera yra nepamainomas poreikis našiam darbui. Jie taip pat savo patalpas nuomoja per portalą Aruodas.lt.

„AltSpace“ bendradarbystės erdvė
„AltSpace“ bendradarbystės erdvė

„Žmonės sako, kad jei dirbi namuose, praktiškai neskiri savo dienos struktūros. Nuo to, kada pradedi darbinį rėžimą, o kada skiri laiką poilsiui. Žmonės ne visi gali namuose susikaupti produktyviam darbui, – sakė Kauno mokslo ir technologijų parko vadybininkė J. Danėnienė. – Labai sunku vakare tuomet būna dirbantiems iš namų nusibrėžti tą ribą tarp darbo ir asmeninio gyvenimo.“

Žmonės sako, kad jei dirbi namuose, praktiškai neskiri savo dienos struktūros. Nuo to, kada pradedi darbinį rėžimą, o kada skiri laiką poilsiui

Kitas svarbus aspektas individualiai dirbančiam žmogui yra ir dėl to, kad užduotims atlikti yra svarbi ir socialinė aplinka. „Jiems geriau yra ne eiti dirbti kavinėje, o ateiti į sau skirtą darbo vietą, kur jie turi savo bendradarbius. Neužsidaryti namuose su chalatu, kaip daug kas sako“, – juokais palygino J. Danėnienė.

„Žmonėms iš principo yra svarbu būti tarp žmonių. Gera jausti, kad esi kokios nors bendruomenės dalis. Mūsų Kauno mokslo ir technologijų parkas pats ir deklaruoja, kad laisvai samdomi žmonės ateina dirbti į bendruomenę. Tai reiškia, kad naudojasi visomis mūsų suteikiamomis paslaugomis. Jie gali organizuoti savo susitikimus ir visa kita“, – sakė Kauno bendradarbystės erdvės atstovė, pridūrusi, kad tai naudinga ir dėl to, kad gauna darbuotojas pridėtinę vertę: ne tik darbo vietą, bet kartu tampa ir bendruomenės dalimi.

Erdvė suburia įvairių sričių specialistus

Bendradarbystės erdvės yra universalios, kadangi darbo aplinka yra tinkama įvairių sričių atstovams. Vilniuje duris atveriantis biuras „AltSpace“ savo aplinkoje laukia įvairių specialistų, tačiau išskirtines sąlygas siūlo kūrybinių industrijų atstovams.

„Reklamos, reklamos gamybos, interjero dizainas – tokių atstovų susilaukiame daugiausiai. Tačiau patį konceptą, bendradarbiavimo erdvę gali rinktis kiekvienas“, – sakė bendradarbystės Vilniuje nuomos vadovas D. Dromantas.

Kauno mokslo ir technologijų parko atstovė pasakojo, kad saviškius jie stebina maloniomis staigmenomis: „Mes padarome sausainių dieną, spurgų penktadienį. Esame atviri pasiūlymams, įvertiname ko pageidautų ir patys darbuotojai“, – sakė J. Danėnienė.

Jeigu aš negaliu išsinuomoti kokių 18 kvadratinių metrų ofiso, aš tikrai eičiau į bendradarbystės erdvę. Gausiu gerą nuotaiką, gausiu draugus, kavos, pašnekesį. Svarbiausia – emocija, kai aš ateinu į darbo vietą

Tokioje darbo vietoje stengiamasi dalintis ne tik geromis emocijomis, bet ir bendromis idėjomis. Anot biuro vadybininkės, neretai skirtingų specialybių atstovai susiburia į komandą. „Būna taip, kad galiausiai besidalindami idėjomis darbuotojai sugalvoja kokį bendrą projektą“, – sakė Kauno mokslo ir technologijų centro atstovė.

„Labai populiarėjančios tokios erdvės, tikrai „ant bangos“. Jeigu aš negaliu išsinuomoti kokių 18 kvadratinių metrų ofiso, aš tikrai eičiau į bendradarbystės erdvę. Gausiu gerą nuotaiką, gausiu draugus, kavos, pašnekesį. Svarbiausia – emocija, kai aš ateinu į darbo vietą“, – sakė J. Danėnienė.

Dar daugiau pasiūlymų nuomotis darbo vietą rasite portale Aruodas.lt, paspaudę nuorodą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas