Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Technologijų startuoliuose pasaulyje – atleidimų vajus: Lietuva regi galimybę prisivilioti užsienio talentus

Per pasaulį ritasi atleidimų banga technologijų startuoliuose. Specialistai spėja, kad tai tik pradžia. Vis dėlto lietuvių startuoliams tai gali būti galimybė prisivilioti dirbti užsienio talentus.
Startuolis
Startuolis / 123RF.com nuotr.

Atleidimų vajus

2022 m. gegužės mėnesį, darbuotojų atleidimo sekimo platformos Layoffs.fyi duomenimis, buvo atleisti beveik 16 tūkstančių technologijų startuoliuose dirbančių specialistų. Žurnalas „Forbes“ rašo, kad per pirmas dvi gegužės mėnesio savaites JAV buvo atleista daugiau specialistų, nei kartu sudėjus pirmus keturis 2022 m. mėnesius.

Lietuvos startuolio „Kilo Health“ žmogiškųjų išteklių vadovė Ilona Bernotaitė mano, kad dėl sumažėjusių arba visiškai sustabdytų investicijų į startuolius šis skaičius gali būti panašus ar netgi išaugti ir ateinančiais mėnesiais.

„Pasaulio startuoliuose dirbantys žmonės atleidinėjami šimtais ir net tūkstančiais. Jie pasipila į darbo rinką. Iš partnerių, rinkos dalyvių mes tai girdime. Mums aktualu Berlynas, kuriame turime didelę lokaciją. Ten didelis judėjimas“, – 15min sakė „Nord Security“ vykdomasis direktorius Povilas Poderskis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Povilas Poderskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Povilas Poderskis

Kad pastaruoju metu teko išgirsti apie nemažai Europos kompanijų, kurioms tenka atsisveikinti su darbuotojais, 15min patvirtina ir „Vinted“ atrankų komandos vadovė Ieva Kuniejūtė.

Kas lėmė atleidimų bangą? Pasak „Nord Security“ vykdomojo direktoriaus, jie sąlygoti pasikeitusio rinkos mąstymo ir nuotaikos.

„Praėjusiais metais buvo orientuojamasi į augimą, pinigų ir vertės didinimą, o dabar tech sektorius ėmė racionaliai vertinti pelningumus ir kitus rodiklius bei grįžo prie racionalių, fundamentalių dalykų. Tokiu būdu kai kurie produktai, kurie per metus smarkiai paaugo, pasirodė kitoje šviesoje ne tokie vertingi“, – apibendrina P.Poderskis. Pasak jo, tuomet ir prasidėjo atleidimų vajus ir, šiek tiek spekuliuojant, tai gali būti tik pradžia.

Technologijų įmonėms pastaruoju metu prastai sekasi ir akcijų biržose – JAV „S&P 500“ indekse esančių informacinių technologijų įmonių akcijų vertės nuo 2022 metų nukrito 20 proc.

Darbuotojus siūlo Lietuvos įmonėms

Tad savo žmones atleidžiantys startuoliai pateikia užklausų ir Lietuvos atstovams, siūlydami persamdyti jų talentus.

Ar Lietuvos startuoliai mato susiklosčiusią situaciją kaip galimybę prisivilioti užsienio talentus? Ar ketina persamdyti dalį atleistų darbuotojų? To 15min teiravosi mūsų šalies startuolių – „Nord Security“, „Vinted“, „PVcase“ ir „Kilo-Health“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas