Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Atliepus Klaipėdos darbuotojų poreikį, į biudžetą grįžtų net iki milijono eurų

Visame pasaulyje verslo atstovai diskutuoja, jog vis labiau trūksta kvalifikuotų, aukštos pridėtinės vertės darbuotojų. Gilėjant žmogiškųjų išteklių krizei ieškoma būdų, kurie padėtų išspręsti su tuo susijusias problemas, skatintų verslo ir miesto bendradarbiavimą, pritrauktų aukštos kvalifikacijos specialistus.
Darbuotojai
Darbuotojai / 123RF.com nuotr.

Klaipėda ID duomenų analitikė Indrė Nazarenko, kalbėdama apie VšĮ „Klaipėda ID“ užsakymu 2022 m. lapkričio 28 d. – 2023 m. balandžio 5 d. atliktą apklausą ir žmogiškųjų išteklių analizę pastebi, kad darbuotojų trūkumas apima ne tik Lietuvos miestus, bet ir gali būti pavadintas viso pasaulio problema.

„Stebime, kad visuomenės yra senėjančios ir tai daro didžiulę įtaką visiems išvardintiems procesams – aukštos pridėtinės vertės specialistų paruošimui ir jų trūkumui. Kadangi Klaipėdoje vis labiau ryškėja verslų bei naujų projektų augimas, tad auga ir specialistų poreikis“.

Kokie svarbiausi sprendimai turi būti atlikti šiandien, kad padėtų išspręsti augančių specialistų poreikį?

Pritraukus naujus darbuotojus – į biudžetą sugrįžtų net iki milijono eurų

Kaip teigia, I.Nazarenko, atliepus visą apklausų metu išryškėjusį verslo poreikį ir per du metus įdarbinus apie 4000 darbuotojų, į biudžetą grįžtų apie milijonas eurų.

„Kiekvienas miestas suinteresuotas biudžete turėti kuo daugiau lėšų, nes tai leidžia užtikrinti daugiau kokybiškų viešųjų paslaugų miesto gyventojams. Tai neabejotinai didina miesto patrauklumą“, – pastebi specialistė. Klaipėdos miestas savo patrauklumu užima aukštas pozicijas tarp kitų Lietuvos didmiesčių. Čia ne tik galima atrasti darbo ir poilsio balansą, bet ir sudaromos visos galimybės asmeniniam augimui, karjerai, o patogi infrastuktūra leidžia lengvai pasiekti ne tik Lietuvos, bet ir Europos miestus.

„Konkurencingi atlyginimai išliekia didžiausia motyvacija, tačiau darbdaviai darbuotojus pritraukia ir kitomis, pačiomis įvairiausiomis naudomis, padedančiomis juos išlaikyti – nuo sveikatos draudimo iki kvalifikacijos kėlimo. Miestas, norintiems atvykti ir gyventi aukštos kvalifikacijos specialistams, dar ir siūlo talentų paskatą“, – pastebi I.Nazarenko.

Ir nors tyrimas atskleidžia, kad situacija nėra palanki sinergiškam miesto augimui, matomas ryškus verslo noras kurtis ir plėstis Klaipėdos mieste.

„Numatomas talentų stygius, šiuos procesus stabdo ir stabdys ateityje. Reikia visapusiškų pastangų, siekiant ne tik užsiauginti talentus vietoje, bet ir juos pritraukti iš kitų Lietuvos ir užsienio miestų. Šiuo metu matome, kad svarbiausia yra užtikrinti bendradarbiavimą tarp aukštųjų mokyklų, miesto ir verslo, kuo daugiau dėmesio skirti užsienio talentams – šiandien jiems visos reikiamos paslaugos teikiamos po vienu stogu, tad palengvėja įsidarbinimo ir integravimosi procesai. 2023 m. birželį atidarytas „International House Klaipėda“ (IHK) yra pirmas žingsnis darnesnės užsieniečių integracijos link. Šios bendradarbystės – miestas-verslas-aukštosios mokyklos pakloti pamatai gali užkirsti kelią artėjančiai aukštos kvalifikacijos darbuotojų krizei, skatinti plėtrą, padėti augti miesto patrauklumui bei verslui“, – sako duomenų analitikė.

Aukštos kvalifikacijos specialistai – didžiulė paspirtis miestui ir verslui

I.Nazarenko sako, kad aukštos kvalifikacijos specialistai, arba kitaip talentai, amortizuoja visa miesto ekosistemą ir juos pritraukti yra labai svarbu.

„Pradedant nuo darbo vietos – šie specialistai modernizuoja procesus, padeda įlieti jaunesniuosius specialistus į dabo rinką. Miestui tai svarbu, nes sklandus jaunesniųjų specialistų įliejimas į darbo rinką stiprina ir aukštųjų bei profesinių mokyklų patrauklumą – studijų pasirinkimas neatsiejamas nuo darbo perspektyvų. Sėkmingas įliejimas į darbo rinką, taip pat ženkliai didina galimybes specialistus išlaikyti mieste. Kalbant apie verslą, tai žmogiškieji ištekliai, ypatingai aukštos kvalifikacijos, yra neatsiejama verslo dalis, siekiant sėkmingo ir stabilaus augimo“, – pabrėžia I.Nazarenko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas