Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Atsakė, kaip išspręsti specialistų trūkumą Klaipėdoje

Apie tai, kad Lietuvoje ir didžiuosiuose miestuose vis labiau trūksta aukštos kvalifikacijos darbuotojų, kalbama vis garsiau. Sprendimas yra – kviečiami prisijungti užsienio talentai, galintys pasidalinti savo žiniomis, gerąja praktika ir užpildyti tuščias nišas darbo rinkoje. Kaip į tai žvelgia Lietuvos darbdaviai ir kodėl pritraukti užsienio talentus į mūsų šalį tampa vis svarbiau?
Kodėl pritraukti užsienio talentus į mūsų šalį tampa vis svarbiau?
Kodėl pritraukti užsienio talentus į mūsų šalį tampa vis svarbiau? / „International House Klaipėda“ nuotr.

Apie tai kalbamės su Viktorija Paldauske, „International House Klaipėda“ projektų vadove, kuri sako, kad darbdavius reikia šiek tiek paskatinti priimti užsieniečius, kurių įsiliejimas į rinką gali atnešti daugialypės naudos ir verslui, ir Klaipėdos miestui.

„International House Klaipėda“ nuotr./Viktorija Paldauskė
„International House Klaipėda“ nuotr./Viktorija Paldauskė

„Mes dirbame su užsieniečiais, kurie turi aukštą kvalifikaciją ir bendradarbiaujame su verslais, sudarome sąlygas užsieniečiams lengviau integruotis ir užtikriname „vieno langelio“ principo taikymą su migracija ir integracija susijusioms paslaugoms teikti. Lietuvoje buvo atliktas tyrimas apie tai, kaip priimame užsieniečius, su kokiomis problemomis susiduriama. Tam, kad užsienietis galėtų sėkmingai pradėti savo gyvenimą Lietuvoje, jam reikia apsilankyti bent aštuoniose skirtingose institucijose, turinčiose skirtingą priėmimo tvarką ir esančias skirtingose vietose.

Kadangi šios institucijos yra išsibarsčiusios po miestą ir nėra garantuota, kad aptarnaujantis žmogus kalbės angliškai arba rusiškai ar kita užsienio kalba, žmonės negauna kokybiškų paslaugų. „International House Klaipėda“ atsiradimas susijęs su tuo, kad galėtume užtikrinti paslaugų, susijusių su migracija ir ingtegracija teikimą užsieniečiui suprantama kalba kuo paprasčiau ir aiškiau“, – sako Viktorija Paldauskė, „International House Klaipėda“ projektų vadovė.

Gali užpildyti darbo rinką

Pasak V.Paldauskės, užsieniečių pritraukimas į Lietuvą yra labai svarbus, nes aukštos kvalifikacijos užsienio talentai ne tik užpildo darbo vietas, daro teigiamą poveikį darbo našumui, inovacijoms bet ir padeda kurti didelę vertę juos priimančios šalies ekonomikai,

„Mūsų šalyje matomas tam tikrų specialybių žmonių trūkumas, todėl yra keletas būdų, kaip užpildyti darbo rinką: vienas iš jų – jau esamiems darbuotojams kelti kvalifikaciją arba persikvalifikuoti pasirinkus tas specialybes, kurios turi didžiausią paklausą; kitas – įdarbinti užsieniečius ir sudaryti jiems galimybes dirbti Klaipėdoje. Pavyzdžiui, jau dabar Klaipėdoje yra nemažai studentų iš užsienio – daugiau kaip 1300 iš 75 pasaulio šalių. Jų po studijų lieka gal 5 proc., tad išlaikius jų didesnį procentą atsirastų daugiau kvalifikuotos darbo jėgos, kuri padėtų verslui užpildyti darbo vietas“, – teigia pašnekovė.

„International House Klaipėda“ nuotr./Kodėl pritraukti užsienio talentus į mūsų šalį tampa vis svarbiau?
„International House Klaipėda“ nuotr./Kodėl pritraukti užsienio talentus į mūsų šalį tampa vis svarbiau?

Ji priduria, kad gyvename globaliame pasaulyje, kuriame daugelis įmonių verslą vysto ne tik Lietuvoje, bet ir už Lietuvos ribų. Užsienietis, kuris lieka dirbti Lietuvoje, šalia savo kompetencijų ir įgūdžių, atsineša gilias žinias apie savo šalį, verslo kultūrą ir principus, todėl tai galima išnaudoti Lietuvos verslo rinkoje ir pasiekti teigiamų rezultatų bei verslo sėkmės.

Kokių darbuotojų daugiausiai trūksta?

Klaipėda ID (Klaipėdos miesto investicijų ir verslo plėtros agentūra) atlikto tyrimo trijuose pagrindiniuose Klaipėdos miesto verslo sektoriuose (gamybos, logistikos ir pridėtinės vertės paslaugų) duomenimis, per ateinančius 3 metus trūks iki 4000 aukštos kvalifikacijos darbuotojų. Atsižvelgiant į esamą miesto demografinę situaciją, darbo rinka negalės patenkinti ateities specialistų poreikio

„Lietuva patraukli užsienio piliečiams gyventi ir kurti karjerą IT, fintech, ekonomikos, gamybos, laivybos, uosto įmonėse. Pandemija vėlgi pakeitė mūsų požiūrį į darbą, populiarus tapo hibridinis ar nuotolinis darbo modelis, kai galima dirbti iš bet kur – tokios galimybes sudaro ir Klaipėda, kurioje yra daugiau erdvės plėstis, kurti savo verslą ir karjerą, juolab, kad čia konkurencija mažesnė, o kilimas karjeros laiptais – greitesnis“, – sako V.Paldauskė.

O su kokiais iššūkiais susiduriama užsieniečiui lietuvių kolektyve? Pagrindinis iššūkis yra kalbos barjeras bei kultūriniai skirtumai, tačiau jie nėra neįveikiami. Be to, gali padėti tobulėti tiek užsieniečiui, dirbančiam lietuvių įmonėje, tiek mūsų tautiečiams.

„Įmonės viduje svarbu kurti įtraukią vidinę kultūrą, skatinti darbuotojus bendrauti neoficialioje aplinkoje (pvz., pietauti kartu), bei būti smalsiems ir empatiškiems“, – sako pašnekovė.

„International House Klaipėda“ nuotr./Viktorija Paldauskė
„International House Klaipėda“ nuotr./Viktorija Paldauskė

Ji prideda, kad ir pats Klaipėdos miestas yra patrauklus užsieniečiams dėl savo lokacijos, jūros, susisiekimo su kitais miestais, mažesnių spūsčių, karjeros galimybių, čia lengviau pasiekti darbo ir poilsio balansą, kuris šiuolaikiniam darbuotojui kaip niekada aktualus.

„Klaipėdos miestas dar ir siūlo finansinę paskatą tiek užsieniečiams, tiek lietuviams, kurie atsikelia gyventi – suma siekia 2000 eurų, tiesa, užsieniečiams dar papildomai skiriama 400 eurų lietuvių kalbos pamokoms.

Klaipėda gali drąsiai priimti užsieniečius dirbti ir džiugu, kad tas virsmas jau vyksta. Įdarbinimo procesas tikrai nėra sudėtingas – sunkiausias etapas įmonei yra tas, kad būtina turėti dokumentaciją užsienio kalba.

Perėjus šį etapą ir pasiruošus darbo sutartį bei pamačius, kaip šis procesas vyksta realiai, pasidaro lengviau – turime tikrai įkvepiančių pavyzdžių, kurie gali paskatinti ir kitas įmones.

Klaipėdos miestas dar ir siūlo finansinę paskatą tiek užsieniečiams, tiek lietuviams, kurie atsikelia gyventi.

Nuo „International House Klaipėda“ veiklos pradžios – 2023 m. birželio 1d., daugiau kaip 800 užsienio piliečių kreipėsi į centrą Migracijos, Užimtumo tarnybos, Valstybinės Mokesčių inspekcijos, Sodros ir kitais klausimais, susijusiais su integracija ir gyvenimu mieste.

„International House Klaipėda“ klientų skaičius rodo, jog Klaipėdoje spartėja užsieniečių įdarbinimas, o mūsų teikiamos paslaugos padeda nuimti naštą nuo darbdavio pečių suteikiant reikiamą informaciją apie Lietuvoje esančius procesus bei padedant sėkmingiau integruotis į gyvenimą Klaipėdoje.

Pastebime, kad darbdaviai tikrai palankiai žiūri į darbuotojus iš užsienio ir vertiną jų kvalifikaciją, todėl tikimės, kad šis procesas įsibėgės – šie darbuotojai gali prisidėti prie verslo plėtros, miesto ekonominio ir kultūrinio augimo“, – sako projektų vadovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas