Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 06 08 /16:47

Atšaukta „Finolita Unio“ veiklos licencija, įmonė sprendimą ginčys teisme

Lietuvos bankas, po 2020 m. rudenį pradėto tyrimo, už šiurkščius pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos reikalavimų pažeidimus atšaukė UAB „Finolita Unio“ veiklos licenciją. „Finolita“ banko sprendimą ginčys teisme.
„Wirecard“ būstinė prie Miuncheno
„Wirecard“ būstinė prie Miuncheno / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vokietijos finansų rinkos priežiūros institucija praėjusių metų birželio mėn. pripažino, kad bendrovė „Wirecard“ susidūrė su veiklos sunkumais.

Operatyviai nustatęs UAB „Finolita Unio“ ryšius su „Wirecard“ įmonėmis, Lietuvos bankas iš karto pradėjo vykdyti sustiprintą įmonės veiklos priežiūrą, o 2020 m. rudenį, po atliktos analizės, pradėjo neplaninį šios įstaigos veiklos tyrimą. Siekiant laikinai atsiriboti nuo pagrindinio akcininko Senjo Group Pte. Ltd. įtakos, didžioji dalis balsavimo teisių buvo perduotos nepriklausomai bendrovei „Valnetas“.

Lietuvos banko atlikto tyrimo metu paaiškėjo, kad UAB „Finolita Unio“ į pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos sritį žiūrėjo labai formaliai ir neatsakingai, nustatyta daug šiurkščių šios srities pažeidimų.

Tyrimo metu nustatyta, kad bendrovė nesilaikė pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos reikalavimų: nevykdė pareigos vertinti klientų keliamą pinigų plovimo ir teroristų finansavimo riziką, aplaidžiai elgėsi nustatydama ir tikrindama klientų bei naudos gavėjų tapatybes, nesiaiškindavo juridinių asmenų veiklos pobūdžio, netinkamai vykdė kliento dalykinių santykių ir operacijų stebėseną bei reikalavimus, susijusius su tarptautinių finansinių sankcijų, ribojamųjų priemonių įgyvendinimu. Taip pat ji netinkamai stebėjo su bendrove susijusių asmenų atliekamas operacijas, neanalizavo šių asmenų vykdomų didelių sandorių pagrindo ir tikslo.

Atsižvelgęs į visas aplinkybes, Lietuvos bankas nusprendė atšaukti UAB „Finolita Unio“ licenciją.

Tai reiškia, kad bendrovė nebegalės teikti jokių finansinių paslaugų. Klientai, kurie laiko savo lėšas šioje bendrovėje esančiose sąskaitose, galės kreiptis į ją dėl pinigų pervedimo į klientų nurodytas asmenines sąskaitas bankuose ar kitose kredito, mokėjimo ar elektroninių pinigų įstaigose.

„Finolita“, komentuodama Lietuvos banko sprendimą, pranešė turėsianti nutraukti veiklą. Sprendimą įmonė planuoja ginčyti teisme.

„Tai nėra teisinga ─ esame įsitikinę, kad įmonių skaidrumas ir atvirumas turi būti skatinami, o reguliatorius turi būti nešališkas, todėl LB sprendimą tikrai ginčysime teisme“, – komentavo įmonė.

„Norime priminti, kad „Finolita“ pirmoji, vos identifikavusi abejotinus mokėjimus, apie tai informavo LB ir teisėsaugos institucijas. Nuo to laiko jau net 11 mėnesių maksimaliai skaidriai bendradarbiavo su Lietuvos banku ir teikė visą reikiamą informaciją“, – rašoma įmonės pranešime.

„Finolita“ teigė aktyviai bendradarbiavusi su Lietuvos banku, savo iniciatyva nušalinusi įtarimų įtarimų sulaukusius akcininkus nuo įmonės valdymo.

„Įmonė surado naują bendrovės pirkėją, kurį jau patikrino ir patvirtino Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisija. Neabejotina, kad po tokio LB sprendimo sandoris negalės būti užbaigtas ir įmonės valdymas nebus perduotas į patikimų ir patikrintų akcininkų rankas“, – konstatavo „Finolita“.

Įmonės teigimu, sprendimas nėra teisingas, siunčia signalą, kad bendradarbiavimas nėra tinkama strategija: „Kad klaidą labiau apsimoka slėpti nei bandyti ją atvirai išspręsti ir kad procesai, vykstantys užsienio žiniasklaidos bei politinio spaudimo kontekste, nebūtinai bus objektyvūs.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas